Kanta-Häme

Hämeenlinnalaisen terrorismiepäillyn vangitsemista jatkettiin

Helsingin käräjäoikeus jatkoi perjantaina terrorismista epäillyn 30-vuotiaan hämeenlinnalaismiehen vangitsemista.

Hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä terroristisen rikoksen valmistelusta. Viikko sitten mies vangittiin astetta lievemmällä syytä epäillä -perusteella.

– Hän on toistaiseksi tutkintavankina. Hänellä on oikeus hakea pakkokeinoasiana uudelleen käsittelyä kahden viikon päästä. Jos epäily poistuu, tutkinnanjohtajan tulee hakea hänet vapaaksi ennen määräajan päättymistä, kertoo Keskusrikospoliisin (KRP) tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen Hämeen Sanomille.

Merkittävä tutkinta

Ihaksinen kieltäytyy kertomasta sen tarkemmin, minkälaisista rikoksista hämeenlinnalaista epäillään.

– En kommentoi sen syvemmin epäilyjä. Minun pyynnöstäni kaikki pakkokeinomateriaali, kuten myös käsittely, on määrätty salaiseksi.

Esitutkinta jatkuu, ja senkin sisällön Ihaksinen pitää salassa.

Minkä mittaluokan asiaksi luonnehditte tätä Suomen näkövinkkelistä?

– Onhan tämä meille tämänlaatuisena ensimmäinen tällainen tutkittava, Ihaksinen toteaa.

Kyseessä on tiettävästi vakavimmat terrorismiin liittyvät rikosepäilyt Suomessa. MTV:n mukaan rikosepäilyt liittyisivät Syyriaan ja islamistiseen äärijärjestö Isisiin. STT:lle on kerrottu, että epäillyt olisivat taistelleet Isisin riveissä. Ihaksinen ei kuitenkaan ole vahvistanut kytköksiä.

Kriminaali menneisyys

Hämeenlinnalaisepäilty on syntyperäinen suomalainen. Muslimiksi kuutisen vuotta sitten kääntynyt ja etunimensä muuttanut mies on entinen rap-artisti.

Hän on toiminut rakennusalalla ja käräjöinyt monesti velkajutuistaan. Hänellä on tuomio kirjanpitorikoksesta sekä ampuma-ase- ja kätkemisrikoksesta. Häntä on syytetty myös uhkailusta.

Murha vielä epäilyissä

Käräjäoikeus jatkoi perjantaina myös toisen epäillyn, 30-vuotiaan helsinkiläisen vangitsemista. Hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä sekä terroristisen rikoksen valmistelusta että koulutuksen antamisesta.

Epäillyn avustaja, asianajaja Olli Piipponen, sanoi miehen kiistävän epäilyt. Viikko sitten mies vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, mutta keskusrikospoliisi ei enää vaatinut häntä vangittavaksi murhanimikkeellä.

Muiden epäiltyjen vangitsemisen jatkoa ei käsitelty eilen. Vangittuna on lisäksi kaksi muuta epäiltyä. 34-vuotias espoolainen vangittiin jo viikko sitten todennäköisin syin epäiltynä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Toinen, 24-vuotias helsinkiläismies, on vangittu poissa olevana. Häntä ei ole tavoitettu.

Tutkinnanjohtajan mukaan jutussa pyörii yhä nimikkeenä myös terroristisessa tarkoituksessa tehty murha.

KRP:n mukaan kolmen miehen epäillään osallistuneen terroristiryhmäksi luokitellun aseellisen ryhmän toimintaan, jossa on loukkaantunut ja kuollut ihmisiä. Neljännen epäillään osallistuneen näiden toimien valmisteluun.

Epäillyt rikokset on tehty ulkomailla 2012–2014. (HäSa-STT)