Kanta-Häme

Hämeenlinnalaisen tulkkipalvelun yrittäjä ylsi yli 280 000 euron pääomatuloihin - Mahana Albassar ei ole ollut päivääkään työttömänä

Syyrialaistaustainen Mahana Albassar saapui Suomeen 1995, eikä ole ollut päivääkään työttömänä. Hän listaa työskennelleensä tulkkina, putkimiehenä, ravintola-alalla ja taksikuskina.
Hämeenlinnalaisten tuloista nypätään ehkä aikaisempaa enemmän kuntaveroa 2019.

Vuoden 2017 verotietojen perusteella tulkkauspalvelu on hyvin kannattavaa liiketoimintaa.

Syyrialaistaustainen Mahana Albassar ylsi vuoden 2017 verotettavissa tuloissa Kanta-Hämeen 114. suurituloisimmaksi 284 909 euron pääomatuloillaan.

Albassar on tulkkausta useilla kielillä tarjoavan Hämeen Ammattitulkit oy:n toimitusjohtaja. Albassar kertoo kouluttautuneensa ja ryhtyneensä tulkiksi vuonna 2009. Hän tarjosi tulkkauspalveluja ensin ammatinharjoittajana, kunnes perusti Hämeen Ammattitulkit. Vuoden 2017 lopussa yritysmuodoksi vaihtui osakeyhtiö.

 

Suomeen Albassar tuli turvapaikanhakijana vuonna 1993.

– Minulle ei myönnetty turvapaikkaa, mutta sain jäädä maahan avioliiton vuoksi. Minulla on Suomessa syntyneet 18- ja 24-vuotiaat lapset, hän kertoo.

Albassar sanoo, ettei ole ollut päivääkään työtön vuoden 1995 jälkeen. Hänellä on rakennusmestarin koulutus Venäjältä, minkä lisäksi hän kertoo opiskelleensa Suomessa putkimieheksi, ravintola-alaa ja tulkiksi.

Hän listaa työskennelleensä aiemmin ravintola- ja hotelli-alalla, taksikuskina ja putkimiehenä. Albassar on ollut mukana myös rakennusalalla toimineessa ja halal-lihaa maahantuoneessa yrityksessä.

– Olen toiminut monissa tehtävissä työntekijänä, yrittäjänä sekä osakkaana. Nykyään saan toimeentuloni tulkkausyrityksestä.

”Olen aloittanut Suomessa ruohonjuuresta, tiedän millaisia ongelmia ja kysymyksiä ihmisillä on. Minulla on myös paljon hyviä kontakteja, ja olen pystynyt hankkimaan ihmisille töitä.”

 

Hämeen ammattitulkit oy:n verkkosivujen mukaan yritys avustaa sekä julkista sektoria että yksityisiä toimijoita sosiaali- ja terveydenhoitoalalla, poliisia, maahanmuuttoviranomaisia, sekä tarjoaa oikeustulkkausta ja koulutuksia. Yksi suurimmista asiakkaista on Hämeenlinnan kaupunki.

Vuonna 2015 Suomeen tullut maahanmuuttajien suuri määrä loi parin vuoden ajan paljon tulkkaustarvetta. Hämeen Ammattitulkit välittää yhä noin 50 tulkin palveluja.

– Tulkkauspalveluiden kysyntä on vähentynyt reilusti, mutta meillä on pitkät ja luottamukselliset välit moniin asiakkaisiimme, minkä vuoksi yritystoiminta on menestynyt.

 

Mahana Albassar kertoo osallistuvansa aktiivisesti maahanmuuttajien kotouttamiseen.

– Koska olen aloittanut Suomessa ruohonjuuresta, tiedän millaisia ongelmia ja kysymyksiä ihmisillä on. Usein tärkeät kysymykset liittyvät paikalliseen koulutukseen ja työelämään. Minulla on myös paljon hyviä kontakteja, ja olen pystynyt hankkimaan ihmisille töitä. HäSa

Lue tästä kaikki Hämeen Sanomien verojutut

Päivän lehti

19.1.2020