Kanta-Häme

Hämeenlinnalaiset haluavat kalansa yhä pidemmälle valmistettuna

Auvisen kalakioski seisoo iloisesti maalattuna torilla. Se on avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin.

– Kala meille tulee niin Vanajasta, Päijänteeltä kuin mereltäkin. Ja norjalainen lohi tietysti kauempaa, kertoo johtaja Heikki Auvinen.

Kirjolohi tulee Saaristomereltä, ja kuha Vanajavedestä. Yksittäiset kalastajat tuovat kalaa Auviselle, joten tarjonta riippuu aina päivän saalista.

Vanajaveden kuhaa ei juuri tällä hetkellä saada. Sen rauhoituskausi loppui juuri, mutta lämpimät vedet pitävät kuhat paikoillaan syvänteissä.

Kuha syrjäyttää muut

Ihmiset haluavat kalansa yhä valmiimpina. Auvinen on seurannut alan kehitystä 40 vuotta.

– Nykyään kalan pitää olla vähintään fileetä. Usein vieläkin pidemmälle jalostettua, kuten savustettua, sanoo Auvinen.

Ihmiset eivät tahdo enää perata kalaansa, vaan sen pitää olla mahdollisimman valmista.

Auvisella kalasta tehdään niin piirakkaa kuin salaattiakin. Yksi erikoisuus on silakka, jonka välissä on lohta.

Kirjolohi on aina kysytty kala. Myös norjanlohifileitä halutaan. Mutta kun lähivesien kalaa saadaan, niiden kysyntä on aina kovinta.

– Syksymmällä kuha syrjäyttää kaikki muut, sanoo Auvinen.

Kirjolohi ja norjanlohi kestosuosikkeja

Matti Saarinen keskustan Citymarketin kalatiskiltä kertoo, että kysytyimpiä ovat norjanlohi ja kirjolohi. Vanajaveden kuha olisi myös erittäin suosittua, jos sitä olisi saatavilla.

Tiskillä ovat rivissä niin muikut kuin siiatkin. Kalojen pyyntipaikat vaihtelevat Norjasta ja Saaristomerestä Päijänteeseen.

– Vanhempi väki on tottunut hakemaan villikalaa, sanoo Saarinen.

Nuoret taas ovat viimeaikoina innostuneet itse loimuttamaan ja savustamaan.

Valmiita kalaruokia löytyy salaateista paistettuihin fileisiin.

Lähikalat nyt kiven alla

Tiiriön Prisman kalatiskivastaava Veli Silvennoinen kertoo, että eniten myydään ruodotonta ja rasvatonta norjalohifileetä.

Kotimaisia kaloja on tarjolla esimerkiksi Päijänteeltä. Aivan lähikalaa ei juuri nyt ole saatu Prismaankaan.

Silvennoinen arvioi, että kokonaista kalaa ostettaisiin enemmän, jos sitä vain olisi saatavilla. Pidemmällekin jalostetut tuotteet kyllä löytävät ostajansa.

– Esimerkiksi Chili-hunaja-savulohi on suosiossa, hän kertoo.

Päivän lehti

26.1.2020