Kanta-Häme

Hämeenlinnalaisten kulttuuritalojen johtajat: Tämä oli vuoden 2016 kovin juttu

Näitä kysyttiin:

  1. Miten luonnehdit vuotta 2016 omassa talossasi? 
  2. Mikä kulttuuritapahtuma nousi henkilökohtaisena kokemuksena ylitse muiden?
  3. Onko Suomi 100 -vuosi aiheuttanut unettomia öitä?
  4. Mikä tulevaisuudessa aiheuttaa toiveikkuutta / huolestuneisuutta?

 

Tuulia Tuomi

Hämeenlinnan kaupunginmuseon johtaja

1. Vuosi 2016 oli Hämeenlinnan kaupunginmuseolle sen yli 100-vuotisessa historiassa eräs merkittävimmistä. Kaupunginmuseo muutti kaupungin keskustaan – osaksi kaupunkilaisten päivittäistä elämää. Kaupunkilaiset ovatkin hyvin löytäneet Museo Skogsterin ja palaute, jota olemme saaneet sekä sijainnista että uudesta toimintatavasta, on ollut erittäin myönteistä.

2. Sykähdyttävin kulttuuritapahtuma vuonna 2016 oli kyllä Museo Skogsterin avajaisjuhla. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen oli avaamassa ja ABGB soitti svengaavan keikan. Museo oli täynnä väkeä ja Raatihuoneenkadulla oli iloinen tunnelma – sateesta huolimatta. Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyt – erityisesti Eija-Liisa Ahtila, Mika Taanila ja Ester Helenius – olivat myös upeita kokemuksia. Hämeenlinnan ulkopuolelta täytyy kyllä mainita Eppu Normaalin 40-vuotisjuhlakonsertti Tampereen Ratinassa. Se oli ikimuistoinen!

3. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden järjestelyt eivät vie yöunia, mutta hienoja juttuja on tulossa. Museo Skogsterissa avataan helmikuussa Idästä tuulee -näyttely, joka on osa virallista, valtakunnallista juhlavuoden tapahtumaohjelmaa. 
Myös Hämeenlinnan kaupungin yhteinen lapsuus -teema on voimakkaasti esillä museon toiminnassa. Monenlaista tapahtumaa ja juhlaa on järjesteillä niin museokohteissa kuin eri puolilla kaupunkiakin.

4. Valtakunnallisesti katsottuna museoalan tulevaisuus näyttää ihan valoisalta. Museoista keskustellaan paljon. Uusia museoita on avattu ja lisää on syntymässä. Museotoiminnan vaikuttavuus on ymmärretty ja museoista on tullut kaiken kansan olohuoneita ja merkittävä osa vapaa-ajan viettoa. Hämeenlinnan osalta museoiden ja laajemminkin kulttuurin taloudellinen tilanne on aika huolestuttava. Erityisen huolissani olen hienon ja ainutlaatuisen Vankilamuseon nykytilanteesta.

 

Jouko Astor

Verkatehdas oy:n toimitusjohtaja

1. Kyllä vuodesta 2016 on tulossa ihan asiallinen. Julkisen talouden aiheuttamia ongelmia näyttää kasaantuvan Verkatehdas -yhtiön huoliksi. Toisaalta markkinaehtoisesti pärjäävä toiminta vahvistuu. Yhtiö saavuttanee noin nollatuloksen ja rakentamislainojen korot ja kuoletukset on hoidettu ilman ongelmia. Yleisöä on ollut liikkeellä runsain mitoin. Vuoden ilopilleri on syksyllä aloittanut yhteisöllinen työtila Crazy Town.

2. Kyllä se oli alkuvuodesta Anselm Kieferin hengästyttävän hieno näyttely Mäntässä Gösta -museossa.  Toinen voisi olla juuri lukemisen alla oleva Heikki Aittokosken kirja Kuolemantanssi. Askeleita nationalismin Euroopassa. Elämme aikaa, jossa en haluaisi olla mukana, mutta on pakko!

3. Nukun hyvin. Verkatehdas -yhtiöllä ei ole omaa 100-vuotisprojektia, mutta Verkatehtaalla on läpi vuoden lukuisia tilaisuuksia, isoja ja pieniä, jotka ovat osa itsenäisyyden juhlaa. Juhlimme palvelemalla tilaisuuksien ja juhlien järjestäjiä erityisellä huolella, että tapahtumat onnistuvat teemansa arvoisella tavalla. Verkatehdas -yhtiö viettää ensi vuonna 10-vuotisjuhliaan.

4. Ilo on se, että kulttuuria – taidetta ja viihdettä – kulutetaan vuosi vuoden jälkeen yhä enemmän. Kulttuuri on erittäin tärkeä asia kansalaisille. Tarjontaa riittää ja se on yhä laaja-alaisempaa. Surua syntyy klassisen musiikin hiipumisesta. Sitä kenttää hoidetaan huonosti Hämeenlinnassa. Oma lukunsa on huoli perinteisten kulttuurilaitosten toimintamahdollisuuksien säilymisessä.

 

Kirsi-Kaisa Sinisalo

Hämeenlinnan Teatterin johtaja

1. Laadullisesti ja sisällöllisesti olen todella tyytyväinen. Meillä vietettiin kaupungin Luonto-ja vesi teemavuotta esityksen Silmälläpidettävät muodossa. Kotimaisia kantaesityksiä olivat lisäksi Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä sekä Kari Hotakaisen Finnhits. Yhteistyö Riihimäen Teatterin kanssa tuotti suurmenestyksen Kultalampi, joka jatkaa vielä loppiaisen tietämilläkin.  Kevään myynti oli suhteellisen hiljainen, mutta syksyllä kaikki esitykset ovat vetäneet loistavasti. Isoista taloudellisista leikkauksista johtuneet, ennakoivat säästötoimenpiteemme ovat toimineet.

2. Henkilökohtaisesti Eppu Normaalin ja Tampere Filharmonian suursatsaus eli Ratinan stadionilla järjestetty erittäin onnistunut yhteiskonsertti elokuussa. 

3. Voi sanoa, että on konkreettisesti aiheuttanut, koska olen kirjoittanut yhdessä Henna-Maija Alitalon ja Jarkko Martikaisen kanssa näytelmän Suomi sataa ja tuulee, jota nyt ohjaan helmikuuksi ensi-iltaan. Aamuyöt ovat minulle parasta kirjoitusaikaa. Herään prosessin aikana ilman kelloa viideltä kirjoittamaan. Jos ei ole työpäivää, menen uudelleen nukkumaan klo 8. Aika usein on ollut työpäivä kuitenkin edessä. Meillä on myös Kalevalan päivänä Runotoivelaatikko-tilaisuus, jossa esitämme Ilkka Heiskasen ja Juha Haanperän kanssa ne lukuista toiverunot, joita kirjaston asiakkaat olivat meille luettaviksi toivoneet. Myös Finnhits jatkaa maamme juhlavuoden juhlistamista. Syksyllekin on luvassa juhlavuoden ohjelmaa.

4. Alkuvuodesta kuulemme jotakin valtionosuusrahoituksen uudistuksesta. Se saattaa tuoda isoja muutoksia museoille, orkestereille ja teattereille. Kesäkuusta lähtien on ollut käynnissä OKM:n ja Sitran yhteinen kehitysprosessi, jossa kenttäkin on tullut kuulluksi seminaarien kautta. Tulevan vuoden oletettua pienempi VOS-leikkaus oli erittäin positiivinen yllätys, suorastaan ihme, jota emme olleet uskoa todeksi. Kannan huolta alalle koulutettujen työllistymistilanteesta, joka on tällä hetkellä huono. Vapaan kentän ja VOS-talojen yhteistoimintaa tulisi kehittää. Kuntatalous ja väestöpyramidin vääristymä huolettaa varmasti kaikkia maamme toimijoita.

 

Taina Lammassaari

Hämeenlinnan Taidemuseon johtaja

1. Kesän Ester Helenius –näyttely sai paljon kiitosta ja hyvää palautetta. Olemme saaneet myös harvinaisen paljon yhteydenottoja Heleniukseen liittyen ja uusia teoksia on löytynyt. Vuoden 2016 aikana oli myös tavallista enemmän työpajoja eri-ikäisille. Taidemuseon maahanmuuttajahankkeessa oli hienoa seurata ryhmiä, jotka keskustelivat suomen kielellä taiteen äärellä. 

2. Elokuussa Verkatehtaalla järjestetyssä Tehdas tanssii -tapahtumassa näin tanssija Ima Iduozeen nykytanssiesityksen, joka oli aivan maailmanluokkaa. Taitavan tanssijan tunnelataus oli käsin kosketeltavaa. Se esitys on mielessä vieläkin.

3. Kesänäyttelymme Werner Holmbergista on Suomi 100 –statuksen saanut. Valmistelemme sitä ja vuoden muitakin näyttelyitä samalla huolellisuudella kuin kaikkia näyttelyprosesseja. Se on kuitenkin taloudellisesti suurin panostuksemme, mutta uskon, että se kiinnostaa myös yleisöä laajasti, niin kuin kaikki kesänäyttelymme.

4. Museoalalla seurataan nyt tiiviisti Museopoliittisen ohjelman laadintaa ja valtionosuusjärjestelmän kehittymistä. Samoin tulevaisuuteen vaikuttaa valtakunnalliset isot muutokset. Toiveikas voi olla kulttuurin panostamisen suhteen.

 

Erkki Korhonen

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja

1. Vuosi 2016 on ollut vähittäistä laskeutumista Sibelius 150 -juhlavuoden sfääreistä normaalimpaan elämänmenoon. Kiinnostus Sibeliuksen musiikkiin, elämään ja Sibeliuksen Hämeenlinnaan on erityisesti ulkomaisten yhteydenottojen kautta ollut välillä hyvinkin aktiivista. Tuntuu kuin Sibelius olisi löydetty monissa paikoissa vasta juhlavuoden jälkeen. Luonto ja vesi juhlavuoden teemaa onnistuimme valottamaan monessa konsertissa eri tavoin. Sibelius-fantasia voitiin esittää tänä syksynä optimaalisissa sääolosuhteissa.

2. Kaija Saariahon oopperan Kaukainen rakkaus, L’amour de Loin ensi-ilta Metropolitan oopperassa New Yorkissa.

3. Ei ole aiheuttanut paljoakaan unettomia öitä. Ohjelmistoa integroidaan mahdollisuuksien mukaan Suomi 100 -juhlavuoden sekä Reformaatio 500 -merkkivuoden mukaan.

4. Kulttuurikentässä suunnittelun ja tekemisen lyhytjänteisyys ja pinnallisuus. Koko ajan syntyy kuitenkin kiinnostavia ryhmiä, jotka tekevät merkityksellistä ja koskettavaa taidetta. Nuorissa on tulevaisuus! Toivottavasti Suomi ei käperry sisäänpäin vaan uskaltaa kohdata muun maailman avoimin mielin. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic