Kanta-Häme Hämeenlinna

Rosson pizzat on pian popsittu Hämeenlinnassa – Huomenna lähin Rosso löytyy Hyvinkäältä

Niin kauan kuin on ollut Ehon talo on siinä ollut myös Ehon ravintola.
Rosson pitsat on nyt sitten popsittu Hämeenlinnassa. Kuvat: Tomi Vesaharju
Rosso toi pitsan Suomeen. Yhä edelleen pitsa on Rosson suosituin ruoka.

Hämeenlinnan legendaarisin ravintolaelämän keskus eli Ehon talo hiljenee ainakin hetkeksi sunnuntaina, kun ravintola Rosso sulkee ovensa tänään sunnuntaina kello 21. Rakennuksessa on ollut ravintola lähes 80 vuotta.

Rosson viimeinen aukiolopäivä sujui niin kuin päivät ovat vuodesta 1995 lähtien ravintolassa tavanneetkin sujua: syöden.

– Rosso on ollut aina ravintola, jossa on saanut kaupungin parhaat pitsat. Olen ravintolan lopettamisesta oikein vihainen, Tuula Hohti-Heikkilä puuskahtaa.

Hohti-Heikkilä piipahti miehensä Seppo Heikkilän kanssa pitsalle Rossoon sen viimeisenä aukiolopäivänä. Quattro Stagioni sai pintaansa rouvan oman vuohenjuuston allergian takia.

– Olemme käyneet testaamassa jo läheistä Amarilloa, mutta se tuntui nuorten paikalta, Hohti-Heikkilä arvostelee.

 

Kun valkoinen funkkistalo aikoinaan valmistui, riitti Hämeenlinnassa ihmettelemistä, sillä talossa oli kuuma ja kylmä vesi sekä sähköhellat, joilla tehtiin ruokaa toisessa kerroksessa olleessa Ehon ravintolassa.

Ensimmäinen ravintola talossa oli Ravintola Eho, joka muuttui vuonna 1968 legendaariseksi Linnanvoudiksi.

Hienomman väen ruokapaikasta tuli ajan hengessä tanssiravintola ja lopulta 90-luvulla ennen lopettamistaan muutamaksi vuodeksi disko Valentinos. Parhaimmillaan Ehon talossa oli ravintoloita jopa kahdessa kerroksessa.

 

Ikä on opettanut Elvi Salosen ja Yrjö Mäkisen välillä hemmottelemaankin itseään. Välillä tullaan lounaalle Rossoon.

Nykyisen Rosson paikalla ei ole ollut ravintolaa yhtä kauan aikaa.

Palokunnankadun puolella oli Ehon maatalousosasto, rautaosasto ja talon kulmassa siirtomaatavarakauppa. Linnankadun eli nykyisen Sibeliuksenkadun puolella oli vielä liha-, kenkä- ja kangasosasto sekä maitokauppa.

Alakerrassa oli ennen Rossoa Alexandra ja vähän aikaa meksikolaisravintolakin. Ravintola Rosso avattiin EHOn talossa 1990-luvun puolivälissä.

Rosson lopettamista vauhdittaa Amarillon avaaminen seuraavaan kortteliin Raatihuoneenkadulle.

– Emme ole kyllä yhtään ajatelleet, missä ravintolassa alamme käydä seuraavaksi syömässä. Voimme vaikka kokeilla Amarilloakin, Elvi Salonen ja Yrjö Mäkinen sanovat.

Aurinkokadulla asuvat eläkeläiset tulivat ravintolaan syömään taksilla, kun 103-vuotta ensi kuussa täyttävällä Yrjö Mäkisellä on jo vaikeuksia kävellä. Yhteinen ravintolareissu piristää kummasti, sillä välillä on mukavaa jutella toistenkin ihmisten kanssa.

– Minä olen sitä paitsi sanalla sanoen jo kyllästynyt laittamaan ruokaa, Elvi Salonen virnistää. HäSa

 

Rosso toi Italian Suomeen

Viime vuonna 40 vuotta täyttäneitä Rossoja on vielä 26, mutta huippuvuosina niitä oli peräti 42.

Hämeessä ei ole enää Hämeenlinnan Rosson lopettamisen jälkeen ainuttakaan Rossoa, sillä Lahden ja Forssan Rossot lopetettiin pari vuotta sitten. Nyt hämeenlinnalaisten lähin Rosso löytyy Hyvinkäältä.

Kun Suomen ensimmäinen Rosso avattiin vuonna 1978 Lahteen, mullistui koko suomalainen ravintolakulttuuri.

Itä-Hämeen Osuuskaupan linjajohtaja Aimo Bonden ja hänen vaimonsa, sisustussuunnittelija Maria Bonden kehittelivät uuden konseptin, joka poisti ravintolasta portsarit ja viinikassat ja ennen kaikkea toi Suomeen italialaisen ruuan. Juuri Rossot toivat suomalaisiin ravintoloihin salaattipöydän ja tutustuttivat meidät muun muassa katkarapuihin.

Vaikka pitsa olikin tullut jo Suomeen ennen ensimmäistä Rossoa, teki Rosso siitä todellisen hitin. Hämeenlinnan Rosson suosituin ruoka oli loppuun asti juuri pitsa, vaikka risotto olikin hyvänä kakkosena.