Kanta-Häme

Hämeenlinnalaisyritys tuo Suomeen uuden puukerrostalojen rakennustekniikan

Hattulalaislähtöisellä Teppo Laurilalla on ollut viime aikoina aihetta iloon. Hänen startup-yrityksensä Suomen puukerrostalot oy neuvotteli kahden ja puolen vuoden ajan yhteistyöstä Ruotsin johtavan teollisen puukerrostalovalmistajan Lindbäcks Bygg ab:n kanssa, ja sopimukseen päästiin toukokuun lopussa. Sen myötä Lindbäcksistä tulee Suomen puukerrostalojen osaomistaja ja Suomeen aletaan luoda edellytyksiä uudenlaiselle puukerrostalorakentamiselle.

– Tavoitteenamme on tehdä Suomeen puukerrostaloja teollisen tuotannon opein, eli suuri osa tekemisestä siirretään tehtaaseen esivalmistukseen, Laurila kuvailee ja vertaa rakennustapaa autojen valmistukseen, jossa tuotteet valmistetaan tiettyjen mallien pohjalta asiakkaan toiveet huomioiden.

Lindbäcksin mallissa rakennuksen tilaelementit voidaan valmistaa kuivassa tehdasympäristössä samaan aikaan, kun varsinaisella työmaalla tehdään perustuksia. Laurilan mukaan prosessi nopeuttaa puukerrostalojen rakentamista valtavasti.

– Lindbäcks on tehnyt 25 vuoden ajan teollisesti puukerrostaloja Ruotsissa. Sinä aikana prosessi on hioutunut niin, että jos esimerkiksi kahdeksankerroksista kerrostaloa aletaan nostaa maanantaina, perjantaina siinä on jo katto päällä. Asukkaat voivat muuttaa sisään neljän kuukauden päästä siitä, kun talon moduulit on tuotu työmaalle.

Valtiovarainministeriön rakennusalan suhdanneryhmän raportin mukaan viime vuonna aloitettiin 34 700 kerrostaloasunnon rakentaminen. Puun käytöstä tietoa välittävä Puuinfo kertoo puolestaan, että Suomeen on rakennettu 1990-luvulta lähtien noin 1550 puukerrostaloasuntoa, joten puurakentamisella on vielä varsin pieni osuus kotimaisten kerrostalojen valmistuksessa. Teppo Laurila näkee, että puukerrostalojen rakentamista on jarruttanut paitsi kokemuksen puute myös kokemattomuudesta koituneet kustannukset.

– Monessa yrityksessä puukerrostalojen rakentaminen on ollut kokeiluluontoista ja sitä on tehty ikään kuin oman työn ohella. Eihän se rakentaminenkaan ole kovin kustannustehokasta, kun prosesseja ei ole mietitty. Tilausta kuitenkin olisi, sillä kunnat ovat kaavoittaneet puukerrostalotontteja jo yli 500 000 kerrosneliömetrin verran, hän sanoo.

Lindbäcksin tuotantotapaan kuuluu, että rakennusprosessi pysyy pitkälti saman toimijan näpeissä ja alihankintaketjuja käytetään mahdollisimman vähän. Laurilan mukaan tämä edistää sekä yksittäisten projektien hallittavuutta että pitkällä tähtäimellä myös puukerrostalorakentamisen kilpailukykyä.

Puukerrostalojen materiaalikustannukset ovat korkeammat kuin betonikerrostalojen, mutta Laurila uskoo tehdasprosessin tehokkuuden tasoittavan hintaeroja.

Suomen puukerrostalot oy tavoittelee kotimaisen tuotannon käynnistämistä vuoden 2019 syksyllä. Aluksi tuotantotilaa tarvittaisiin noin 6000 neliömetriä, mutta haussa on tontti, jossa olisi laajentumisvaraa jopa 50 000 neliön verran. Yritys neuvottelee tontin sijainnista kolmen kunnan kanssa, joista kaksi sijaitsee Kanta-Hämeessä ja yksi Uudellamaalla. Laurilan mukaan päätös tehdään syksyllä.

– Noin 80 prosenttia rakentamisesta tapahtuu Helsinki–Tampere-kasvukäytävän ja Turun välillä, joten meille olisi tärkeää olla siellä, missä pääosa markkinoistakin on, hän perustelee.

Yhtenä vaihtoehtona on hyödyntää olemassa olevia tiloja, etenkin, jos Suomen puukerrostaloille tulee tarve aloittaa tuotantonsa aikaisin. Laurilan mukaan käytettäviä tyhjiä halleja löytyisi Hämeenlinnasta, Riihimäeltä ja Lahdesta.

– Tuotannon laajentumisen näkökulmasta ajattelen, että tässä vaiheessa paikkaa kannattaa etsiä ihan rauhassa. Ja mehän pystymme tarvittaessa toimittamaan moduuleita Lindbäcksiltä Ruotsistakin.

Hämeenlinnassa asuvalle Laurilalle olisi henkilökohtaisesti tärkeää, että Suomen puukerrostalot pystyisi luomaan työpaikkoja ja mahdollisuuksia nimenomaan Kanta-Hämeeseen. Tehdas työllistäisi aloituskapasiteetillaan viitisenkymmentä eri alojen ammattilaista.

– Perinteisestihän puualan tehtaat ovat sijoittuneet maakuntiin, joissa investointituet ovat olleet merkittävämpiä. Me näemme kuitenkin, että jos tehdas saadaan sijoitettua näkyvälle paikalle, pystyisimme vaikuttamaan kuluttajamarkkinoihinkin. Siitähän syntyisi mielikuva, että täällä niitä puukerrostalokoteja rakennetaan, Laurila visioi. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic