Kanta-Häme

Hämeenlinnalle hyvä kouluarvosana

Hämeenlinnan seutu sai seitsemänneksi parhaan kouluarvosanan (8,7) tuoreessa suomalaiskaupunkien listauksessa.

Tutkimuksessa mukana olleista kaupunkiseuduista hyvässä vireessä on tusinan verran. Kärkikymmeniköstä enemmistö on yliopistokaupunkeja.

Metropolialue ja puolenkymmentä yliopistokaupunkia ovat olleet aluekehitysvertailujen kärjessä 1990-luvun puolivälistä lähtien. Viime vuosina niiden rinnalle ovat kirineet vahvat maakuntamoottorit.

Kanta-Hämeen aluekehittämisen painopisteiksi tutkimus listaa muun muassa saavutettavuuden sekä Kanta-Hämeen profiloitumisen hyvän arjen ja asumisen maakunnaksi osana laajaa metropolialuetta ja HHT-kasvukäytävää.

Tutkimuksessa huomioitiin muun muassa seudun työttömien määrän, bruttokansantuotteen, korkeakoulutettujen määrän ja väkimäärän kehitys. Vertailussa huomioitiin muuttujien kehitys vuodesta 2008 lähtien aina tuoreimpiin saatavissa oleviin tilastoihin asti.

Alueprofiilit 2016 -listauksen toteuttaneen aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n vertailussa oli mukana 36 kaupunkiseutua.

Parhaan aluekehityksen arvosanan sai Vaasan seutukunta ja heikoimman Varkauden seutukunta.

Vt. maakuntajohtaja Matti Lipsanen Hämeen liitosta sanoo, että Kanta-Hämeen kaupunkiseutujen sijoitukset olivat odotetun kaltaisia.

– Hämeenlinna menestyy laajalla metropolialueella ja kasvukäytävän keskiössä yllättävänkin hyvällä arvosanalla. Forssan tilanne tiedetään haasteelliseksi, mutta omassa pienten kaupunkien sarjassa taakse jää moni entinen menestyjä, kuten Salo, Imatra tai Äänekoski biotehtaineen. Riihimäen sijoitus on ehkä alhaisempi kuin saattaisi olettaa.

Tutkimuksen aineistosta mieluisana huomiona Lipsanen nostaa esiin Kanta-Hämeen päättäjien positiivisen uskon tulevaisuuteen.

– Kanta-Hämeen tulevaisuudennäkymät olivat kyselyssä neljänneksi parhaat. Hämäläinen varovaisuus muistaen, tämä on rohkaisevaa.

Maaseutumaisten seutujen listauksessa parhaat arvosanat saivat Ylivieskan (9,6,), Turunmaan (9,4,) ja Suupohjan (9,3,) seutukunnat. Torniolaakson ja Koillis-Savon seutukunnat jäivät maaseutuvertailun hännille. HÄSA