Kanta-Häme

Vaalipäivän äänestyspaikoilla ei ollut ruuhkia - Hämeenlinnan äänestysprosentti nousi lopulta 41,3:een

Sunnuntain eurovaaleissa äänestäminen ei aiheuttanut ryntäystä vaaliuurnille.
Rita ja Antti Kuittinen epäilevät, että 40 prosentin äänestysvilkkaus ei mene rikki. Kuva: Esko Tuovinen
Rita ja Antti Kuittinen epäilevät, että 40 prosentin äänestysvilkkaus ei mene rikki. Kuva: Esko Tuovinen

Taivaalta vihmova sade ja jääkiekon MM-kisat latistivat lopullisesti eurovaalitunnelmat Hämeenlinnassa. Vain harva jaksoi uskoa päivällä, että äänestysprosentti olisi ylittänyt 40.

Hämeenlinnan lyseon äänestyspaikalla oli käynyt äänestämässä ensimmäisten kuuden tunnin aikana vasta 616 äänioikeutettua koko keskustan 5985 asukkaasta. Vaalivirkailijat jännittivät, saavutetaanko tuhannen äänestäjän tavoite.

Äänestysaktiivisuus (%) Kanta-Hämeessä
Suomessa asuvat Suomen kansalaiset
2019 2014
Forssa 38,9 38,3
Hattula 40,6 38,3
Hausjärvi 38,9 36,3
Humppila 39,3 39,8
Hämeenlinna 41,3 39,4
Janakkala 37,6 35,9
Jokioinen 41 37,8
Loppi 39,6 36,8
Riihimäki 39,6 37,4
Tammela 41,8 39,8
Ypäjä 39,4 36,3

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Antti Simola jännitti muiden jäsenten kanssa myös sitä, saadaanko äänet laskettua riittävän nopeasti niin, ettei jääkiekon huippujännittävä MM-finaali mene sivu suun. Selvää oli, ettei ainakaan ensimmäistä erää ehditä katsomaan.

– Ääntenlasku nopeutuisi huomattavasti, jos Hämeenlinnassa olisi käytössä enemmänkin vaalitietokoneita. Niiden ohjelma tunnistaa äänestäjän viivakoodista ja me vain merkkaamme äänioikeuden käytetyksi. Kun äänestys kello 20 loppuu, näemme me suoraan moniko alueelta kävi äänestämässä, teknisenä avustajana lyseon äänestyspaikalla ollut Seija Hakala sanoo.

Teija Kujanpää ja Santeri Tuusa äänestivät lyseolla. Kuva: Esko Tuovinen
Teija Kujanpää ja Santeri Tuusa äänestivät lyseolla. Kuva: Esko Tuovinen

Hakalaa harmittaa, että tietokoneita on tällä hetkellä kaupungissa vain kahdessa äänestyspaikassa: lyseossa ja Jukola-Miemalassa.

– Minun mielestäni niitä pitäisi tietenkin olla jokaisessa äänestyspaikassa, Hakala korostaa.

Nuoria ei paljon äänestäjien joukossa näkynyt, mutta Teija Kujanpää ja Santeri Tuusa muodostivat iloisen poikkeuksen.

– Tulimme äänestämään, sillä asumme tässä ihan lähellä. Meillä ei ollut oikein mitään muutakaan tekemistä, kun on tällainen ilmakin.

 

Ruununmyllyn koulussa meno yltyi äänestyspäivänä välillä jopa hienoiseksi ruuhkaksi, vaikka auttamassa oli kokenut vaalilautakunnan puheenjohtaja Kirsti Suoranta. Opettajan syvällä rintaäänellä annetut ohjeet menivät hienosti perille etenkin entisille oppilaille.

– Voi olla, että huono keli saa monet jäämään kotiin ja unohtamaan äänestyksen. Minulle äänestyspäivänä äänestäminen on tapa. Ennakkoon en yleensä äänestä, Kirsi Vuola kertoo.

Rita ja Antti Kuittiselle eurovaaleissa äänestäminen on itsestäänselvyys, vaikka he tietävätkin, että moni jättää äänestämättä kokonaan.

– Moni voi jättää äänestämättä ihan protestinakin. Voi olla, ettei vaaleissa saada tällä kertaa edes 40 prosenttia rikki, pariskunta ounastelee.

Petri Haakana pitää äänestämistä kansalaisvelvollisuutena. Kuva: Esko Tuovinen
Petri Haakana pitää äänestämistä kansalaisvelvollisuutena. Kuva: Esko Tuovinen

Aiemmin Vaalikeräyksen nimellä tunnetun Pieni ele -keräyksen vapaaehtoiset lipaskerääjät keräsivät toimintaansa varoja myös Hämeenlinnan äänestyspaikoilla. 17 vammaisjärjestön paikallisjärjestöt saavat apua toimintaansa keräyksen tuotolla.

Ruununmyllyllä keräystä hoiti vuorollaan Kanta-Hämeen näkövammaisten Hannu Nikander, joka lupasi tehdä töitä peräti neljä tuntia. Yleensä vuorot ovat kestäneet vain kaksi tuntia, mutta kerääjiä on aina yhtä vaikea saada.

– Pienikin tuki on tärkeää vammaisjärjestöille, jotka elävät kädestä suuhun. Näillä rahoilla saadaan järjestettyä paljon iloa meidänkin jäsenillemme. Keräyksessä jaetaan hyvää, Nikander hahkuttaa.

Pieni ele-keräyksellä on komea historia. Se sai alkunsa jo vuonna 1907, jolloin ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä kerättiin varoja tuberkuloosin vastustamiseen.

 

Juttua päivitetty kello 21.04. Lisätty taulukko Kanta-Hämeen äänestysaktiivisuudesta.

 

Lue myös: Sirpa Pietikäinen ei äänestyspäivänä hötkyile – Ensin syödään mozzarellasalaatti ja sitten mennään äänestämään

Ennakkoäänten laskenta on käynnissä, ja jännitys kasvaa – Tuleeko eurojytky, ketkä pääsevät parlamenttiin Suomesta?

Päivän lehti

25.1.2020