fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan ADHD-oireisilla on asiat hyvin

Hämeenlinnassa ADHD-oireiset lapset ja nuoret pääsevät nopeammin ja joustavammin hoitoon kuin monessa muussa kunnassa.

Toisin kuin Hämeen Sanomat kertoi viime perjantaina (13.5.), Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole ADHD-lähetteiden ruuhkaa. Potilaat pyritään hoitamaan perusterveydenhuollossa erityisesti Hämeenlinnassa ja jatkossa yhä enemmän myös muissa Kanta-Hämeen kunnissa.

– ADHD-oireisilla lapsilla ja aikuisilla on useissa kunnissa vaikeuksia hoitoon pääsyssä, mutta Hämeenlinnassa asiat ovat paremmin erityisesti lasten ja nuorten osalta, kertoo Hämeenlinnan Terveyspalveluiden apulaisylilääkäri ja lastenneurologi Tuomo Balk.

Keskussairaalan lastenneurologisen poliklinikan ylilääkäri Kati Pietilä vahvistaa, ettei tällä hetkellä ole läheteruuhkaa.

– ADHD voidaan diagnoisoida ja varsin pitkälle hoitaakin perusterveydenhuollossa. Käytäntö vastaa myös Duodecimin Käypä Hoito -suositusta ADHD:stä.

ADHD-oireiset perheet kokevat, ettei ammattilaisten yhteistyö toimi valtakunnallisesti. Esimerkiksi diagnooseja joudutaan odottamaan luvattoman kauan, kertoo tuore Erja Sandbergin väitöstutkimus.

Tuomo Balkin mukaan Hämeenlinnassa on herätty tähän ongelmaan varhain. Jo vuodesta 2013 kaupungin ADHD-potilaat on hoidettu perusterveydenhuollossa aina diagnoosista kuntoutukseen.

– ADHD-oireisia lapsia on niin valtavasti, että heitä olisi mahdoton hoitaa erikoissairaanhoidossa. Perusterveydenhuollossa saamme otettua potilaat vastaan tarvittaessa nopeasti, ja voimme toimia joustavammin, Balk toteaa.

Potilaita lähetetään erikoissairaanhoitoon nykyään vain poikkeustapauksissa. Vielä vuoteen 2012 asti keskussairaalaan tuli satoja lähetteitä vuosittain.

Hämeenlinnassa aloitti viime vuonna lasten ja nuorten neuropsykiatrinen työryhmä, joka esimerkiksi suunnittelee alle 16-vuotiaiden jatkotutkimukset diagnoosin tueksi ja arvioi lapsen kuntoutuksen sekä huoltajien tarvitseman tuen.

Balk iloitsee siitä, että kaupungin ADHD-oireisten lasten ja nuorten hoito on saatu hyvin käyntiin perusterveydenhuollossa.

– Voimme olla todella ylpeitä siitä, että olemme tässä edelläkävijöitä. Valitettavasti osassa kunnista ollaan edelleen erikoissairaanhoidon varassa.

Muualla Kanta-Hämeessä ADHD-oireisten diagnostiikka ja hoito eivät vielä toteudu perusterveydenhuollossa samalla tasolla kuin Hämeenlinnassa, mutta lastenneurologi Balk konsultoi ja ohjaa muita kuntia tarvittaessa.

Hän on saanut positiivista palautetta esimerkiksi lastenpsykiatreilta siitä, että lasten ja nuorten lähetekuorma on vähentynyt.

Aikuisille hämeenlinnalaisille ei ole samanlaista järjestelmää kuin lapsille ja nuorille, mutta Balkin mukaan myös aikuisten diagnosointi ja tuki onnistuu perusterveydenhuollossa. HÄSA

Menot