Kanta-Häme Hattula

Alajokeen Hattulassa on valunut polttoöljyä vuodon seurauksena

Pelastuslaitos on puhdistanut jokea viime viikosta lähtien.
Alajoen penkan maa-aines puhdistetaan öljystä. Petra Piirosen mukaan maan puolella öljyvahinko on rajoittunut salaojan välittömään läheisyyteen. Kuvaaja: Esko Tuovinen

Hattulan Alajoella on tapahtunut viime viikon torstaina polttoöljyvuoto, jossa öljyä on päässyt valumaan jokeen asti. Virran mukana öljyä on kulkeutunut jokea pitkin kohti Alajärven Inkalanlahtea.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos on tehnyt alueella öljyntorjuntaa perjantaista lähtien.

Hämeen poliisista kerrotaan, että öljyvuodosta on tehty rikosilmoitus, jonka teki paikalle hälytetty poliisipartio. Myös ely-keskus on todennut, että tapaus pitää tutkia.

 

Polttoöljyvuoto tapahtui Vanhan Härkätien varrella sijaitsevan yrittäjän kiinteistössä. Kyse on lämmitykseen käytettävästä öljystä, jota on vuotanut maastoon alustavan arvion mukaan noin sata litraa.

– Öljyn tarkka määrä selviää vasta puhdistustöiden jälkeen, vs. ympäristötarkastaja Petra Piironen Hämeenlinnan kaupungilta kertoo.

Hämeenlinnan ympäristöviranomaisten lisäksi puhdistustoimia valvoo ulkopuolinen ympäristötekninen asiantuntija.

Kiinteistö, josta vuoto on peräisin, ei sijaitse aivan Alajoen rannassa, vaan öljy on valunut jokeen salaojaa pitkin.

Öljyä kerätään joesta imuauton avulla, ja sen leviämistä estetään veteen asetetuin öljynkeräysmakkaroin.

Piironen kertoo, että kylmien säiden takia öljy on päässyt takertumaan myös joessa olevaan jäähän, mikä osaltaan hankaloittaa vuodon laajuuden arviointia. Saastunutta jäätä on poistettu joesta jatkokäsittelyä varten.

– Puomit jätetään jokeen vielä puhdistuksen jälkeen, jos öljyä jäiden sulaessa paljastuu lisää. Onneksi polttoöljy ei vajoa joen pohjaan, vaan jää veden pinnalle, mistä se on helpompi havaita.

 

Alueella puhdistetaan myös Alajoen rantaa siltä alalta, mille vuoto on vaikuttanut.

– Maa-alueen ja ranta-alueen väliin on tehty eristys, niin että vielä kunnostamattomalta alueelta ei jokeen ole yhteyttä. Alajoen rannan suhteen ei kuitenkaan nyt ollut muuta vaihtoehtoa, vaan se pitää saada puhtaaksi heti.

Piironen arvioi, että puhdistustyöt saadaan kiireellisimmiltä osin valmiiksi loppuviikon aikana. HÄSA