Kanta-Häme

Hämeenlinnan alijäämän kuittaus kestää vuosia

Paljon hyvää onnistui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) löytämään Hämeenlinnan viime vuoden tilinpäätöksestä.

– Mahdollisuudet ylittävät edelleen uhat. Nyt kriittisiksi tekijöiksi nousevat päätöksentekokyvyn säilyttäminen ja rohkeus.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) viittasi päätöksentekokyvyn tärkeyteen.

Hän muistutti, että verrattaessa muihin monikuntaliitokset tehneisiin, esimerkiksi Kouvolaan ja Saloon, Hämeenlinnan luvut ovat sentään siedettäviä.

Kiemunki luetteli onnistumisina muun muassa kanavamallin käyttöönoton terveyskeskuksessa, ikäihmisten tyytyväisyyden palveluihin sekä lastensuojelun uudet toimintamallit ja onnistumisen maanhankinnassa strategisilla alueilla kuten Moreenissa ja Kantolassa.

Tasapainottaminen jatkuu

Talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitaloa kuitenkin huolestuttaa, ettei alijäämästä ole päästy eroon, päinvastoin sitä syntyi lisää viime vuonnakin.

– Se on kuin nuottalaahus joka seuraa meitä, Uusitalo kuvasi alijäämää, joka vuonna 2012 kasvoi 3,6 miljoonalla eurolla. Yhteensä taseessa on kattamatonta alijäämää jo 20,4 miljoonaa euroa.

Uusitalo sanoo, että periaatteessa on olemassa näppärä konsti eli veroprosentin nosto väliaikaisesti niin, että alijäämä saataisiin kuitatuksi.

Se ei kuitenkaan ole realismia. Sen sijaan on pidettävä talouden ohjan tiukilla ja seurattava, ettei budjetinylityksiä tapahdu.

Lisäksi Uusitalo arvelee, että talouden tasapainottamisohjelmaa joudutaan jatkamaan ainakin vuodella. Tavoitteenahan on ollut, että kaupungin talous olisi tasapainossa vuoden 2015 kuluessa.

Toimintakatteen eli toimintaan käytettyjen nettomenojen kasvua ei saatu puristetuksi toivottuun 2-3 prosenttiin, vaan kasvu oli yhä lähemmäs 5 prosenttia.

Tosin yhtenä selittävänä tekijänä on se, ettei viime vuonna enää saatu kuntaliitoksen porkkanarahoja.

Sijoitukset tuottivat hyvin

Myös lainamäärä kasvoi viime vuonna noin kuudella miljoonalla. Tosin valtuustolta oli valtuudet suurempaankin lainamäärään.

Vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuo muistuttaa, että kaupungilla on myös noin 80 miljoonan sijoitukset.

– Esimerkiksi viime vuonna ne tuottivat erinomaisesti, yli 11 prosenttia, kun lainankorko oli parin prosentin luokkaa.

Lisäksi Isosuon mukaan parhaillaan käydään neuvotteluja Sunny Car Centerin tonttikaupasta.

– Jos se toteutuu, se tuottaa kertaluontoisesti yli 8 miljoonaa. Ei myös pidä unohtaa, että jokainen tänne sijoittunut yritys maksaa kiinteistöveroja. Esimerkiksi viime vuonna yritykset tunsivat suurta mielenkiintoa Hämeenlinnaa kohtaan.

Eriävä mielipide

Perussuomalaisten edustajat allekirjoittavat tilinpäätöksen, mutta jättävät eriävän mielipiteen, joka koskee sairaanhoitopiirin alijäämän kirjaamista. Kuntayhtymän alijäämä on nousemassa jo 20 miljoonan hujakoille.

Lisäksi eriävässä mielipiteessä kiinnitetään huomiota pitkiin poistoaikoihin. Sen vuoksi kiinteistökannan tasearvo on liian suuri.

Uusitalo muistutti, että poistoajat ovat valtuuston hyväksymät ja pohjautuvat Kuntaliiton suosituksiin.

Iisakki Kiemunki arvioi, että kysymys poistoajoista on valtakunnallinen ja vaatii kuntalain muutosta. Hämeenlinna ei yksin pysty siihen vaikuttamaan tai sitä ratkaisemaan.

Konsernijaoston puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) pitääkin perussuomalaisten eriäviä mielipiteitä lähinnä politikointina. (HäSa)