Kanta-Häme

Hämeenlinnan Asemanrannan kerrostalot viilenevät kiertävällä vedellä – Elenia Lämpö aikoo laajentaa viilennysjärjestelmää myös muualle

Ilman lämpö kierrätetään Elenia Lämmön kaukolämpöön ja viilentämään vettä uudestaan.
Elenia Lämmön tekninen asiakaspalveluinsinööri Hannu Jauhianen esitteli perjantaina pienimuotoista viilennyslaitosta Asemanrannan Hämeenlinnan Origon kellarissa. Jos tuloilmasta halutaan noin 18-asteista, koneen ilmanvaihtokoneeseen kierrättämä jäähdytysvesi on 10–15-asteista. Kuva: Esko Tuovinen

Kesähelteillä Asemanrannan kerrostalojen asukkaat saavat helpotusta uudenlaisesta kiinteistökohtaisesta viilennyksestä. Alueen ensimmäisenä valmistuneeseen kerrostaloon on rakennettu Elenia Lämmön ensimmäinen viilennysjärjestelmä.

Kerrostalon ilmanvaihtokoneessa on jäähdytyspatteri, jonka sisällä kiertää Elenia Lämmön viilentämä jäähdytysvesi.

– Kun ulkoilma on riittävän lämmintä, asuntoihin tulevaa ilmaa lähdetään viilentämään kylmällä vedellä. Samalla tuloilmasta saadaan myös poistettua kosteutta, kertoo tekninen asiakaspalveluinsinööri Hannu Jauhiainen.

– Elenia Lämmön järjestelmä tuottaa kylmää vettä, jolla taloyhtiön omat ilmanvaihtokoneet viilentävät tuloilman sopivaan lämpötilaan.

Elenia Lämmön asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holappa kertoo, että myös muihin Asemanrannan rakenteilla oleviin kerrostaloihin on tulossa vastaava kiinteistökohtainen viilennys. Tarkoitus on laajentaa ratkaisua myös muualle.

– Kun viime kesä oli mitä oli, kiinteistöjen viilennyksen kysyntä on noussut. Tämä tulee varmasti yleistymään jatkossa, Holappa sanoo.

Viilennykset toteutetaan kiinteistökohtaisesti, koska Hämeenlinnassa ei ole kaupungin kattavaa viilennys- tai kylmäverkostoa. Elenia Lämpö tutki aluksi, saisiko viilennystä Vanajavedestä kaukoviilennyksenä, mutta vesistö ei ole tarpeeksi syvä ja Asemanrannan kohdalla on laivaväylä.

Holapan mukaan Asemanrannassa viilennys on helpointa ja edullisinta toteuttaa kiinteistökohtaisena. Tässä toteutuksessa Elenia Lämpö on arvioinut, että viilennys maksaa asuntokohtaisesti noin sata euroa vuodessa.

– Ratkaisu on helppo taloyhtiöille, koska me huolehdimme laitteistosta ja sen toiminnasta. Kaikkea voidaan ohjata etänä, kun ulkona on tarpeeksi lämmintä, Holappa toteaa.

Perinteiset talokohtaiset jäähdyttimet haihduttavat ylimääräisen lämmön taivaalle. Elenia Lämmön ratkaisussa ilmanvaihtokoneeseen johdettava jäähdytysvesi lämpenee, kiertää takaisin kellarin lämpöpumppuun ja siitä lauhdelämpönä kaukolämpöverkkoon.

– Lämmön hyödyntäminen on kiertotaloutta sekä ympäristöystävällistä, Tero Holappa sanoo.

Hannu Jauhiaisen mukaan kiertotalous toteutuu kahdella tavalla.

– Ilmanvaihtokoneesta palaavasta vedestä talteen kerätty lämpö on kuin polttoaine kylmälaitteistolle. Sillä saadaan käyntiin kylmäaineprosessi, jota kompressori jatkaa sähköllä. Viilennyslaitteesta syntyvä lämpö taas johdetaan kaukolämpöverkkoon, Jauhiainen kertoo. HäSa

Päivän lehti

13.7.2020