Kanta-Häme

Hämeenlinnan Asemanrantaan jäi pala historiaa, joka kaipaa nyt uutta elämää – Mitä tulee vanhaan tehtaanjohtajan asuntoon?

Vanajaveden rantareitin varrella sijaitsevan kaksikerroksisen tehtaanjohtajan talon viereen rakentuu Asemanrannan uusi asuinalue.

Asemanrannan asuinalue rakentuu jo kovaa vauhtia, ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan ennen joulua. Vanhasta Mensan, eli Saarioisten, tehtaasta piti tulla alueen keskipiste, mutta se purettiin keväällä.

YIT Rakennus oy sai asemakaavassa suojellulle rakennukselle purkuluvan, kun tehdas paljastui lisätutkimuksissa korjauskelvottomaksi. Alueelta on säilytetty suojeltu tehtaanjohtajan asunto lähellä Vanajaveden rantaa.

Mitä suunnitelmia tehtaanjohtajan talon varalle on nyt, YIT:n yksikönjohtaja Sami Viitanen?

– Emme ole aktiivisesti vielä etsineet siihen toimijaa, koska talo on ollut tähän asti niin hankalasti työmaa-alueiden sekä tulevan katu- ja puistoalueen puristuksessa. Sinne ei ole käytännössä päässyt muuten kuin työmaa-alueiden läpi. Vasta nyt, kun ensimmäiset hankkeet valmistuvat, on järkevää lähteä miettimään, mitä siihen kannattaa tehdä.

Onko talosta oltu kiinnostuneita?

– Yhteydenottoja on tullut tasaisesti. Viimeksi tällä viikolla on ollut keskustelua mahdollisesta palvelutoiminnasta. Eniten on tullut silti yhteydenottoja, joissa talo on haluttu remontoida asumiseen.

Millaista toimintaa taloon halutaan?

– Olisi hieno asia, että taloon saisi nimenomaan palvelutoimintaa. Se tukisi Asemanrannan elinvoimaisuutta, eli olisi yhteinen etu. Tässä on todella kiinnostava kohde toimijoille. Sijainti on aivan rannan kevyenliikenteenväylän vieressä ja piha-aluetta riittää myös järven puolelle.

– Asumisen paikkana kiinteistö saattaa olla hieman arvokkaampi kuin esimerkiksi työpaikka- tai palvelutilaratkaisu. Jos joku on tuomassa hyvää palvelua siihen, ymmärrämme, mikä tilan myyntiarvo olisi sellaisenaan. Emme lähde hakemaan pelkästään helpointa ratkaisua.

Kuinka ison remontin talo vaatii?

– Rakennuksen alla oleva maaperä on kantavampaa ja kuivempaa kuin muu ympäristö. Talossa ei tarvitse varmaankaan korjata perustuksia. Korjattava on julkisivut, runko, sisätilat ja vesikatto sekä tekniikka. Tällä hetkellä rakennus on purettuna rungolle. Rakennus on suojeltu, eli lähtökohta on säilyttää ulkoasu. Siitä huolimatta sitä tulee eristää sisäpuolelta ja ikkunoita voi joutua kunnostamaan. HäSa