Kanta-Häme

Hämeenlinnan budjetin tulopohja pettää

Ensi vuoden tilausbudjetin kehyksestä uhkaa Hämeenlinnassa tulla historiallisen tiukka. Se tietää vaikeita päätöksiä, kun vuoden 2017 budjettia alkusyksystä rakennetaan.

Taustalla on se, että tämän hetken ennusteen mukaan verotulojen määrä ei ainoastaan junnaa paikallaan, vaan supistuu.

– Minua pitempään kaupungin palveluksessa ja luottamustoimissa olleet muistelevat, ettei tällaista ole tapahtunut ainakaan pitkään aikaan, jos koskaan, talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksa sanoo.

Jos Kuntaliiton ennuste pitää paikkansa, Hämeenlinnan verotulot jäävät lähemmäs 10 miljoonaa budjetoidusta tänä vuonna. Viime vuoden kertymästäkin jäätäisiin noin 7 miljoonaa.

Vielä ensi vuonnakaan verotulot eivät ennusteen mukaan yltäisi vuoden 2016 budjetin tasolle.

– Meiltä on tulossa oma ennuste kolmannesvuosikatsauksen yhteydessä. Se on hieman Kuntaliiton lukuja parempi, mutta ei sekään hyvää lupaa.

Nyt tarjotaankin luottamuselimille ensi vuodeksi miinusmerkkistä kasvua. Ensi vuoden toimintakate eli käyttömenojen netto pitäisi puristaa puoli prosenttia tämänvuotista pienemmäksi.

Esimerkiksi tämän vuoden budjetissa on 1,5 prosenttia kasvua edellisvuodesta. Vielä vuosikymmenen alkuvuosina kasvu oli viiden prosentin luokkaa.

– On joko löydettävä säästöjä tai kasvatettava tuloja. Talouden kannalta se on tietysti saman tekevää, kunhan budjetti saadaan tasapainoon, Oksa arvioi.

Käytännössä tämä merkinnee, etteivät esimerkiksi henkilöstö- tai juuri mitkään muutkaan menot voi ensi vuonna kasvaa. Joitakin menoja on leikattava tämänvuotisesta.

Hallitus on normitalkoissaan linjannut, että päivähoidossa voidaan ryhmäkokoja kasvattaa yhdellä lapsella.

Myös subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta on mahdollista luopua niissä tapauksissa, joissa molemmat tai toinen vanhemmista on kotona.

Hallitus on myös sallinut asiakasmaksuihin huomattavat korotukset. Hämeenlinnassa mitään näistä säästö- ja tulojen lisäyskeinoista ei ole toistaiseksi otettu käyttöön.

Alustavasti on laskettu, että esimerkiksi asiakasmaksujen korotukset terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa toisivat noin 1,8 miljoonan lisätulot.

Yhtenä vaihtoehtona on aina veroprosentin korotus. Etenkään valtuuston oikea laita ei yleensä ole ollut siitä innostunut. Prosenttiyksikön neljännes toisi kaupungin kasaan arviolta vajaat kolme miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus käsitteli ensi vuoden budjettikehystä maanantaina, mutta jätti asian vielä pöydälle.

Lautakuntien pitää puristaa omat budjettiesityksensä lähiaikoina annettavaan kehykseen syyskuun puolivälissä.

Kaupunginhallituksen esitys tullee joskus lokakuun lopussa. Valtuusto päättää tilausbudjetista 14. marraskuuta. HÄSA

Päivän lehti

6.7.2020