Kanta-Häme

Hämeenlinnan bussiliikenne kerää risuja: "Busseissa kuljetetaan joukkoja, yksilötarpeet ovat erikseen"

Hämeenlinnan bussiliikenteen matkustajamäärä on kasvanut kolmella prosentilla viime vuoden kesäkauteen verrattuna.
Tuija Sikiö kulkee töihin bussilla Katumalta keskustaan. Häntä ihmetyttää, miksi bussit kulkevat usein etuajassa eikä ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Kuva: Toni Rasinkangas
Tuija Sikiö kulkee töihin bussilla Katumalta keskustaan. Häntä ihmetyttää, miksi bussit kulkevat usein etuajassa eikä ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Kuva: Toni Rasinkangas

Hämeenlinnan kaupunkibussiliikenne kerää asukkailta risuja.

Erityisesti Käikälästä kaupunkiin suuntaavat ovat antaneet tulista palautetta siitä, että osa matkustajista ei ole mahtunut tupaten täynnä olevaan bussiin.

Tästä syystä väki on myöhästynyt töistä tai koulusta. Rantatien kyytiläiset ovat myös joutuneet kävelemään Tarvasmäkeen varmistaakseen paikkansa bussissa.

Tähän palautteeseen kaupunki reagoi suhteellisen nopeasti. Kyseiselle linjalle saatiin toinen bussi.

Katumalta keskustaan bussilla kulkeva Tuija Sikiö allekirjoittaa edellä mainitut asiat. Pysäkin lähellä asuva Sikiö ihmettelee, miksi viralliset aikataulut eivät yleensä pidä kutiaan, vaan bussit kulkevat etuajassa.

– Kuskit ovat sanoneet, että ”aikataulut ovat vain noin aikoja”, Sikiö kertoo.

Kari Mäkivirta oli keskiviikkona asentamassa Lammaskallion bussipysäkin uutta katosta Katumalla. Tänä vuonna katoksia ei uusita enempää Hämeenlinnassa.

Sikiön mukaan pysäkille on mentävä 10 minuuttia etuajassa, jos haluaa ehtiä kyytiin.

– Jos pysäkille menee ilmoitetun aikataulun mukaan, niin aina bussista ei näy edes perävaloja. Sitten aika otetaan kiinni rautatieasemalla, jossa bussi joutuu seisoskelemaan, vuoden Katumalla asunut Sikiö sanoo.

Hämeenlinnan joukkoliikennekoordinaattorin Kim Venesjärven mukaan kesä- ja talvikausien startti on yleensä iso urakka erilaisten aikataulujen yhteensovittamista.

– Yritämme sovittaa muun muassa junien ja koulujen aikatauluja bussiaikatauluihin. Se on hankalaa, sillä kouluissa lukujärjestys muuttuu viisi kertaa vuodessa.

Koulujen ja muun joukkoliikenteen aikataulutietoja Hämeenlinnan joukkoliikenne- ja henkilökuljetusyksikkö saa monesta eri kanavasta.

Tilannetta ei ole helpottanut, että viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna Hämeenlinnan bussiliikenteen matkustajamäärissä on tapahtunut kolmen prosentin kasvu.

– Tänä vuonna tammi-heinäkuussa on ostettu 853 000 bussimatkaa. Se on 26 000 matkan korotus.

”Koulussa on ollut poikkeava lukujärjestys ja kaikki oppilaat ovat menneet kello 9 kouluun. Emme olleet voineet varautua poikkeavaan matkustajamäärään etukäteen tiedon puuttumisen vuoksi”, joukkoliikennekoordinaattori vastasi palautteeseen, joka koski lukuvuoden alkamispäivää.

 

Venesjärvi toteaa, että joukkoliikenteen kehittäminen perustuu palautteisiin.

– Toiset tekevät kehitysehdotuksia, toiset ilmoittavat, että aikataulut eivät sovi itselle.

Kaikkeen ei Venesjärven mukaan pystytä vastaamaan.

– Joukkoliikenteessä kuljetetaan joukkoja. Yksilötarpeet ovat taas yksilötarpeita, Venesjärvi sanoo.

Aikataulujen päivittäminen kesäajasta talviaikaan ei myöskään tapahdu kivuttomasti. Kritiikkiä on annettu siitä, että pysäkeillä on vielä kauden vaihtuessa ollut vanhoja aikatauluja. Niiden päivittäminen kuuluu liikennöitsijälle. HäSa

Palautteita

Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuille tehtyjä palautteita elokuussa:

”Linja-autopysäkeillä voisi jo pikkuhiljaa vaihtaa uudet aikataulut.”

”Taas meni kakkonen nenän edestä useita minuutteja liian aikaisin.”

”Turengista klo 7.25 Tervakoskelle lähtevä linja 157 on ollut pahasti myöhässä jokaisena kouluaamuna.”

”Kankaantakaa lapset eivät pääse Jukolaan tai Nummelle linja-autolla kouluun. Vanhemmille lapsille matkaa ei tarpeeksi koulukyytiin?”

”Toivoisin, että busseihin tulisi taulut, joista näkisi pysäkit reaaliaikaisesti. Ei ole kovin mukavaa, kun on pakko silmä kovana seurata Google mapsia.”

”Kannustaisi ihmisiä kulkemaan, jos bussi kulkisi useammin kuin kerran tunnissa.”

Joukkoliikennettä koskevaa palautetta voi antaa ja lukea Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilla.

Päivän lehti

26.1.2020