Kanta-Häme

Hämeenlinnan Eläkkeensaajat juhlii 50 vuottaan ensi viikolla

 

Kansaneläkkeensaajien Keskusliiton syntyminen helmikuussa 1962 sai aikaan paikallisyhdistysten perustamisen vyöryn, jonka mukaan Hämeenlinnassa ehdittiin 24. helmikuuta 1963. Toiminta lähti aikanaan käyntiin vain 18 innokkaan voimin, mutta ensi keskiviikkona Aulangolla 50-vuotisjuhliaan viettävässä Hämeenlinnan Eläkkeensaajat ry:ssä on tällä hetkellä vaikuttavat 1030 jäsentä.
 
– Uusia jäseniä on tullut aivan loistavasti viime vuosina, puheenjohtaja Anna-Liisa Torvinen sanoo.
 
– Mukaan on saatu paljon lisää myös nuoria eläkeläisiä. Koko käsitys eläkeläisistä on muuttunut, kun yhteen aikaan ajateltiin, että kaikki ovat vain kiikkustuoleissa keikkumassa.
 
Eläkkeensaajien toiminnan suolana ovat kerhot, joita löytyy yli 40 ja lähes kaikista kuviteltavissa olevista aktiviteeteista. Kerhoissa harrastetaan muiden muassa taidetta, musiikkia, lentopalloa, vesijumppaa, englanninkieltä, ihmissuhdetaitoja, petankia, kortinpeluuta ja kirjallisuutta. Käsityökerho on pysynyt voimissaan yhdistyksen perustamisesta lähtien.
 
Pienoisparlamentti
 
Yhdistyksen kuukausikokouksiin osallistuu noin 170 henkeä, joka kertoo jäsenten laajasta kiinnostuksesta yhteisiä asioita kohtaan. Toiminnan järjestämisen lisäksi Eläkkeensaajien tavoitteena on jakaa tietoa, valvoa etuja sekä tuoda eläkeläisten ääni poliitikkojen ja virkamiesten korviin.
 
– Kutsumme esimerkiksi kokoon pienoisparlamentteja, joissa on kaupungin päättäjiä vastaamassa kysymyksiin, Torvinen kertoo.
 
– Tarkkailemme ruuan hintaa paikallisissa kaupoissa ja annamme niistä lausuntoja. Otamme kantaa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, kuten viimeksi vanhuspalvelulain tiimoilta.
Mielestämme lakiin olisi pitänyt saada mukaan hoitolaitosten henkilöstömitoitukset.
 
Eläkkeensaajat on pitänyt meteliä Jukolan apteekin puolesta, eläkeläisten verotuksen epäoikeudenmukaisuudesta ja vanhuspalveluiden laitospaikkojen alasajosta. Tällä hetkellä tapetilla ovat yhdistyksen yhä kasvavan ja monipuolisen toiminnan tilaongelmat.
 
– Kaupungin strategia perustuu siihen, että ikäihmiset pysyisivät mahdollisimman kauan hyvässä kunnossa ja kotonaan. Nyt kaupungin pitäisi panostaa resursseihin ja toimitiloihin, mutta siltä suunnalta tuntuu kuuluvan vain ikäviä viestejä, Torvinen huokaa.
 
Kokeneita osaajia
 
Eläkeläiset muistuttavat olevansa merkittävä taloudellinen kuluttajapotentiaali ja vahva yhteiskunnallinen voimavara, jonka kyvykkyyttä ei pidä väheksyä.
 
– Vanhusneuvoston pitäisi saada todellinen asema tässä kaupungissa, varapuheenjohtaja Reijo Suominen pohtii.
 
– Tähän asti on tuntunut, ettei meitä ole otettu täysin vakavasti. Meillä on halu vaikuttaa ja toivomme saavamme vastakaikua päättäjiltä.
 
Yhdistyksen sihteeri kehottaa kaikkia vielä kotona empiviä astumaan pirtistä pihalle ja tulemaan mukaan Eläkkeensaajien toimintaan.
 
– Sohvalle ei kannata jäädä yksin istumaan, täältä löytyy kontakteja ja uusia ystäviä, Raili Lahdenperä kannustaa.
 
– Liikunta on hyväksi kropan kannalta, mutta henkinen puolikin on tärkeätä, että pää leikkaa. Meillä on niin monenlaista tarjontaa, että jokaiselle löytyy varmasti mieleistä tekemistä.
 
Eläkkeensaajat netissä www.hme.fi. Tietoa myös kaupungin palvelupisteissä.