Kanta-Häme Hämeenlinna

Nouseeko Hämeenlinnan veroprosentti? Kaupungin johto: Ensi vuoden budjetin laadinnassa ei juustohöylä riitä

Vuorentaan koululle rakennetaan osittain uudet tilat tämän ja ensi vuoden aikana. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) pitää tärkeänä sitä, ettei investointeja lyödä kokonaan jäihin lähivuosinakaan. Kuva: Riku Hasari
Vuorentaan koululle rakennetaan osittain uudet tilat tämän ja ensi vuoden aikana. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) pitää tärkeänä sitä, ettei investointeja lyödä kokonaan jäihin lähivuosinakaan. Kuva: Riku Hasari

Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta tänä syksynä harvinaisen vaikeaa.

Näin summaavat kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) tilanteen, jossa ensi vuoden talousarvion valmistelussa ollaan.

Syksyn talousarviotyö käynnistyi maanantaina kaupunginhallituksen, lautakuntien puheenjohtajien ja johtavien viranhaltijoiden kokoontumisella.

Kaupunginhallitus antoi kesäkuussa budjettiraamin, joka oli mahdollisesta veronkorotuksesta ja kulujen karsinnasta huolimatta noin 6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Sen jälkeen kaupunki on muun muassa päättänyt hakea valtiolta harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta.

Veronkorotus vain yksi keino

Kaupunginjohtaja Kenakkala ei ota vielä kantaa siihen, kuinka todennäköistä tuloveroprosentin korottaminen on.

– Liikkuvia osia on paljon, ja veronkorotus on vain yksi keino muiden joukossa. Lokakuulla saamme tiedon valtion ensi vuoden budjetista ja sen kuntatalousohjelmasta, ja silloin on viimeinen ajankohta päivittää budjettilukuja.

Sari Rautio sanoo, että tilanne on vakava ja erityisesti häntä huolettaa se, että ensi vuosi vaikuttaa vielä kuluvaa vuotta vaikeammalta.

– Yksi positiivinen asia on kuitenkin se, että tämän vuoden verotulokertymä näyttää nyt kuitenkin vähän paremmalta kuin aiemmin ennustettiin. Viime vuonnahan nimenomaan verokehitys oli katastrofi.

Myös Hämeenlinnan työllisyystilanne on parempi kuin monissa muissa kunnissa, ja sekin helpottaa budjetin laatimista.

– Viime viikolla tulivat tuoreet luvut. Meillä on 15 suurimman kaupungin joukossa pienin työttömyysprosentti, Rautio sanoo.

Investoimista pitää jatkaa

Raution mukaan budjettityössä ei pärjätä juustohöylällä eikä mikään yksittäinen toimenpide, kuten veronkorotus, riitä.

– Fakta on, että palveluiden määrää ja laatua joudutaan laskemaan, ja meistä jokainen joutuu luopumaan jostain.

– Koko ajan pitää ajatella ensi vuotta pitemmälle. Siksi investointeja ei voi laittaa kokonaan jäihin, vaan esimerkiksi kouluverkon uudistamista on jatkettava. Samoin jos esimerkiksi Moreenin-Rastikankaan alueelle tule jotakin uutta esitystä, sellaisiin kannattaa tarttua.

Hämeenlinnassa kaupungin veroprosentit ja budjetti on monena vuonna käsitelty samassa valtuuston kokouksessa marraskuussa.

Sitä on pidetty hyvänä käytäntönä, mutta Rautio olisi nyt valmis harkitsemaan budjetin siirtoa joulukuulle.

– Juuri epävarmuustekijöiden takia voisi tällä kertaa olla hyvä siirtää talousarvion käsittelyä. Silloin meillä olisi tiedossa tuoreimmat ennusteet ja valtion toimenpiteet siinä vaiheessa, kun budjetista päätetään. Tärkeintä on kuitenkin uskaltaa tehdä vaikeita päätöksiä. HÄSA

Lue myösHämeenlinna aloittaa uuden yt-kierroksen elokuussa – Kaupunki varautuu lomauttamiseenkin 1,5 miljoonan säästöjen saavuttamiseksi (7.8.2020)

Budjettityö

Vuoden 2019 tilinpäätös oli 11,5 milj. euroa alijäämäinen.

Kesäkuun arvio: tämän vuoden alijäämä 36 miljoonaa ilman koronatukia.

Tasapainotus

Valtuusto hyväksyi viime vuoden lopulla ohjelman, jonka pitäisi tuoda kerralla 10 milj. ja vuosittain 2 milj. euron säästöt.

Tämän vuoden puolella on päätetty henkilöstökulujen karsinnasta 6,5 milj. eurolla v. 2025 mennessä.

Raami 2021

Veroprosentin nosto mahdollinen.

10 miljoonan euron menoleikkaukset.

Tulos 6 miljoonaa alijäämäinen.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic