Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan ensimmäinen puukerrostalo nousee Visamäen pellolle jo tänä vuonna

Opiskelijoiden moduulitaloon tulee 31 yksiötä.
Havainnekuva puukerrostalosta, joka nousee Kampuskaarteen ja Visamäentien kulmaan. Kohteen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä oy. Kuva: Lindbäcks Bygg ab
Havainnekuva puukerrostalosta, joka nousee Kampuskaarteen ja Visamäentien kulmaan. Kohteen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä oy. Kuva: Lindbäcks Bygg ab

Hämeenlinnan ensimmäinen puukerrostalo alkaa näillä näkymin nousta Visamäen pellolle elokuun loppupuolella.

– Tonttivaraus on saatu ja rakennuslupaa odotamme minä päivänä tahansa, kertoo Suomen Puukerrostalot oy:n toimitusjohtaja Teppo Laurila.

Suomen Puukerrostalot on kohteen pääurakoitsija ja sen tilaaja julkistetaan rakennusluvan saatua lainvoiman.

Kampuskaarteen ja Visamäentien kulmaan tuleva talo on nelikerroksinen ja siihen tulee 31 opiskelijoille tarkoitettua noin 26 neliömetrin yksiötä.

Puutalo kootaan moduuleista, jotka Lindbäcks Bygg ab valmistaa Ruotsissa. Lindbäcks Bygg on Suomen Puukerrostalojen osaomistaja.

– Tuotanto on suhteellisen ripeää ja tehokasta, sanoo Laurila.

– Ruotsissa moduulien tekemiseen menee puolitoista vuorokautta ja niiden kokoaminen täällä Hämeenlinnassa kestää kaksi vuorokautta.

Moduulit sisältävät valmiin huoneiston. Ne on maalattu ja kalustettu, jopa kodinkoneet on niihin tehtaalla asennettu.

– Parvekkeet, rappukäytävät ja hissit, ulkopuolelta viimeistely, sähkö- ja vesisyötöt. Tällaisten loppuun vieminen kestää useamman kuukauden, sanoo Laurila.

Tavoitteena on, että puukerrostalo on valmis ottamaan asukkaita vastaan jouluun mennessä.

Rakennus on Suomen Puukerrostalojen ensimmäinen kohde. Se on oppimisprojekti yrityksen lisäksi Hämeen ammattikorkeakoululle ja Koulutusyhtymä Tavastialle, joiden kanssa se tekee koulutusyhteistyötä.

Suomen Puutalojen Visamäen tonttivaraus on kooltaan yli 5 000 neliömetriä ja sillä on rakennusoikeutta yli 4 300 kerrosneliötä.

Tontille on kaavailtu kahta samanlaista puukerrostaloa lisää, mutta suunnitelmat tarkentuvat ajan myötä.

– Etenemme vaiheittain. Katsotaan ensin, miten ensimmäinen menee vuokralle. Taloja voisi toteuttaa yhden vuodessa, sanoo Laurila.

Suomen Puukerrostalot rakentaa omat tuotantotilat Moreenin teollisuusalueelle. Rakentaminen aiotaan aloittaa keväällä 2020 ja tuotanto niissä käynnistyisi seuraavana vuonna. Yhtiö käyttää Lindbäcks Byggin tuotanto- ja rakennusjärjestelmiä.

Lindbäcks Bygg on Euroopan suurin teollinen puukerrostalovalmistaja, joka on 1990-luvulta lähtien rakentanut Ruotsissa yli 12 000 puukerrostaloa. HÄSA