Kanta-Häme

Hämeenlinnan ensimmäinen puukerrostalo sai rakennusluvan – Miksi tilaajan nimi on peitetty työmaalla?

Kesän aikana Kampuskaarteen ja Visamäentien kulmaan rakennetaan perustukset, joille päästään syksyllä pystyttämään puukerrostaloa. Työt ovat jo alkaneet. Kuva: Esko Tuovinen
Kesän aikana Kampuskaarteen ja Visamäentien kulmaan rakennetaan perustukset, joille päästään syksyllä pystyttämään puukerrostaloa. Työt ovat jo alkaneet. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan ensimmäinen puukerrostalo rakentuu Visamäen pellolle tämä vuonna, ja työmaalla näyttää olevan jo elämää. Työmaan kyltissä tilaajan nimi on kuitenkin vielä peitetty mustalla jätesäkillä.

Miksi näin, pääurakoitsija Suomen Puukerrostalot oy:n toimitusjohtaja Teppo Laurila?

– Tilaaja julkaisee hankinnan sen jälkeen, kun rakennuslupa on saanut lainvoiman. Olemme toimineet näin, koska se on heillekin merkittävä asia. Rakennuslupa saa lainvoiman vasta ensi viikolla. Tilaaja julkaisee tiedon kesäkuun ensimmäisellä viikolla omassa julkaisussaan, sitten otamme jätesäkin pois kyltistä.

Mitä työmaalla tehdään nyt?

– Visa 1:n rakennuslupa myönnettiin viime viikolla, ja olemme lähteneet valmistelemaan tontin rakentamista. Nyt tehdään normaaleja maan pohjatöitä. Teemme puukerrostalon perustukset kesän aikana, ja ne saavat kuivua rauhassa.

Miten tästä jatketaan?

– Ruotsalaisen Lindbäcks Bygg ab:n valmistamat moduulit tulevat syyskuun ensimmäisellä viikolla. Puukerrostalon pystytykseen menee kaksi vuorokautta, jos ei sada. Sateella ei pystytetä, jotta sisäilmaolosuhteet säilyvät. Elokuun puolivälissä teemme katon valmiiksi, ja se nostetaan lopulta moduulien päälle.

– Taloon on tulossa 31 todennäköisesti opiskelijoille tarkoitettua 26 neliömetrin yksiötä. Arvio on, että ne valmistuvat viimeistään jouluksi.

Koska Suomen Puukerrostalot oy:n tulevissa tuotantotiloissa Moreenilla alkaa tuotanto?

– Investointipäätös tehdään, kun olemme varmistaneet tehtaalle tilauskannan. Kyse on kymmenien miljoonien investoinneista. Jos tehtaan kustannukset ovat työntekijöineen 500 000 euroa kuukaudessa ja rakennusluvan saamisessa menee viisi kuukautta, luvan odotus maksaisi 2,5 miljoonaa euroa. Täytyy siis olla aika paljon tilauksia, mutta suhtautuminen markkinoilla meidän uuteen ratkaisuumme vaikuttaa hyvältä. Tavoite on, että 2021 saataisiin omaa tuotantoa. Aikataulu riippuu esimerkiksi robottitoimittajien toimitusajoista. HäSa

Päivän lehti

28.1.2020