Kanta-Häme

Hämeenlinnan etsivä nuorisotyö jalkautuu Lammille – Kohderyhmänä erityisesti täysi-ikäiset nuoret

Etsivä nuorisotyö haluaa laajentaa toimintaansa Hämeenlinnan ytimestä pitäjäalueelle.
Hämeenlinnan kaupungin etsivä nuorisotyö alkaa näkyä katukuvassa Lammilla. Kuvaaja: Juhani Salo

Hämeenlinnan etsivä nuorisotyö laajentaa toimintaansa Lammille. Kyse on jalkautuvasta työstä, ja kohderyhmänä ovat erityisesti täysi-ikäiset lammilaiset, kertoo etsivän nuorisotyön koordinaattori Ira Selkälä.

– Etsivä nuorisotyö on jalkautunut nuorten pariin kauppakeskus Goodmanissa ja keskustassa, ja nyt halusimme laajentaa jalkautumista kaupungin ytimestä pitäjäalueelle. Lammilla on nuorisotila alaikäisille. Nyt selvitämme, mitä täysi-ikäiset nuoret toivovat, koska heille on vähemmän vapaa-ajan mahdollisuuksia.

Selkälän mukaan Lammilla on jo aloitettu tutustuminen paikallisiin nuoriin. Etsivä nuorisotyö päivystää Vapaaehtoiskeskus Keitaalla maanantaisin kello 15–18.

– Se on tukikohta, johon nuoret voivat tulla. Alamme kokoamaan sinne pientä ryhmää, jos sille näyttää olevan tarvetta, Selkälä kertoo.

– Tarkoitus on alkuun olla läsnä ja nuorten saatavilla sekä saada kontaktia nuoriin. Kuuntelemme, mitä he toivovat, ja mietimme ryhmätoimintaa. Ensi vuoden puolella osaamme kertoa tarkemmin, mitä tämä poikii.

Hämeenlinnan etsivällä nuorisotyöllä ei ole säännöllistä jalkautuvaa katutyötä muissa kaupungin pitäjissä, mutta nuoria tavataan yksilöohjauksessa ympäri kaupunkia.

– Lammilla on uutta, että olemme suunnitelmallisesti läsnä katukuvassa. Tarkoitus on katsoa mallia, jonka voisi mahdollisesti laajentaa muihinkin pitäjiin. Viidellä työntekijällä ei vaan saa koko kaupunkia haltuun yhtä aikaa, Selkälä sanoo.

Hämeenlinnan ensi vuoden budjetin mukaan kaupungin nuorisotyö jatkaa toimintaansa aluemallilla. Toimintaa on erityisesti seitsemällä yläkoululla, seitsemällä alueellisella nuorisotilalla, kauppakeskuskuunuorisotilalla, Pelitila Bunkkerissa sekä skeittihallilla. HäSa

Päivän lehti

5.7.2020