Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan festareilla tehdään töitä ekologisuuden puolesta, mutta täydellisistä ekoteoista ei voida vielä puhua

Viikonloppuna Linnanpuistossa järjestetty Wanaja Festival teki tänä vuonna ympäristövastuullisuudesta lupauksen Hämeenlinnan kaupungille. Kuva: Pekka Rautiainen
Viikonloppuna Linnanpuistossa järjestetty Wanaja Festival teki tänä vuonna ympäristövastuullisuudesta lupauksen Hämeenlinnan kaupungille. Kuva: Pekka Rautiainen

Ympäristöystävällisyys on tapahtumajärjestäjille entistä tärkeämpää ja monet tapahtumat haluavat tuoda itsensä esille nimenomaan ekologisuuden kautta.

Hämeenlinnassa Wanaja Festivalin, Mellakan ja Kantolan Metallica-konsertin järjestelyissä on tänä vuonna kiinnitetty huomiota ekologisiin ratkaisuihin, mutta matkaa täysin hiilineutraaleiksi festareiksi vielä on.

 

Wanajassa pyrittiin välttämään viimeiseen asti kertakäyttökulttuuria käyttämällä uudestaan edellisen vuoden materiaaleja, kertoo tuottaja Jonna Myllykangas.

Viikonloppuna Linnanpuistossa järjestetyssä Wanaja Festivalissa ei ryhdytty tänä vuonna uusimaan lava- ja aitakankaita.

– Wanaja teki tänä vuonna ympäristövastuullisuudesta lupauksen Hämeenlinnan kaupungille, Myllykangas kertoo.

Ympäristövastuullisuus näkyi viikonlopun aikana etenkin ruoka-ja anniskelupuolella, vaikka kaikkiin oheispalveluita tarjoaviin toimijoihin ei pystytty vaikuttamaan.

Viime vuonna VIP-alueella tutuksi tulleet biohajoavat palmunlehtilautaset löytyivät tänä vuonna kaikista ruokamyyntipaikoista ja juomatölkistä sai pantin palautuksen yhteydessä, mikä lisää tölkkien päätymistä oikeanlaiseen kierrätyspisteeseen.

– Anniskeluun oli työn alla myös muovittomat pillit, mutta niitä ei ikävä kyllä saatu täksi vuodeksi. Toivottavasti ensi vuonna sitten, Myllykangas lisää.

 

Kertakäyttökulttuuria vastaan työskennellään myös heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävässä Mellakka Festivalissa, ja ekologisuus näkyy etenkin uusiokäytössä ja kierrätyksessä.

– Olemme saaneet toiselta tapahtumalta melkein roskikseen päätyneet lavakankaat käyttöömme, Promoottori Tom Kangas kertoo.

Mellakka pyrkii myös viikonlopun jälkeen varastoimaan mahdollisimman paljon materiaaleja ensi ja tuleviksi vuosiksi.

Toisin kuin Wanajassa, Mellakassa ei ruokapuolella ole biohajoavia astioita. Kankaan mukaan asia vaatisi myös aloitteen lainsäätäjiltä.

– Emme voi yksinomaan vaatia myyjiä käyttämään tiettyjä astioita, vaan asiaa pitäisi tarkastella myös ylemmällä taholla.

 

Toisin kuin Wanaja ja Mellakka, Kantolan Metallica-konsertti kestää vain yhden päivän ajan.

Live Nation markkinointipäällikkö Ansku Karlbom kertoo, että ekologisuutta silmällä pitäen on tehty suunnitelmia, jotka koskevat vain konserttialuetta.

– Tällaisissa konserteissa artistiorganisaatio vaikuttaa lavaan ja sen materiaaleihin. Niihin meillä ei ole oikein sanomista, Karlbom lisää.

Sama pätee myös tapahtuman palveluidentarjoajiin. Karlbomin mukaan esimerkiksi ruoka- ja anniskelupuolelle jaetaan ohjeistukset ekologisuudesta, mutta valtaosan päätöksistä tekevät yrittäjät itse.

– Kierrätys on meidän puolestamme huomioitu alueella. Juomatölkeistä saa palautettaessa pantin ja meidän tapahtumissa artistitarjoilu tapahtuu pahvisista mukeista, Karlbom kertoo. HÄSA