Kanta-Häme

Hämeenlinnan hulppeat juhlavuodet käynnistyvät

Hämeenlinnassa seuraavat neljä vuotta ovat yhtä juhlahumua. Vuosina 2014–1017 kaupungissa juhlitaan niin Hämeenlinnan kaupungin, Suomen maan kuin säveltäjämestari Sibeliuksenkin merkkivuosia sekä lisäksi kaupunkilaisten itse ehdottamaa teemavuotta.
 
Kaupungin  merkkivuosi
Vuonna 2014 Hämeenlinnan kaupunki täyttää 375 vuotta. Kaupungin merkkivuotta juhlistetaan muun muassa 13.1. kaupunginvaltuuston juhlakokouksella Raatihuoneessa sekä 19.1. Hämeenlinna 375 vuotta -juhlakonsertilla Verkatehtaan Vanaja-salissa.
 
Suomen kenraalikuvernöörinä ollut Pietari Brahe antoi Hämeenlinnalle kaupunkioikeudet vuonna 1639. Vielä 1600- ja 1700-luvuilla Hämeenlinnan kaupunki oli hyvin pieni. 1900-luvulla kasvu nopeutui, ja tuorein suuri kasvupyrähdys tapahtui vuonna 2009 kuntaliitosten myötä. Tällä hetkellä Hämeenlinnan asukasmäärä on noin 66 000.
 
Sibeliuksen juhlavuosi
Vuonna 2015 juhlitaan Hämeenlinnassa syntynyttä säveltäjää, kaikkien tuntemaa Jean Sibeliusta. Vuonna 2015 Sibeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuosi on täynnä erilaisia tapahtumia, musiikkia ja kulttuuria, joista jokainen Sibeliuksen ystävä voi ammentaa mieleisensä.
 
Säveltäjämestari Jean Sibelius syntyi Hämeenlinnassa vuonna 1865. Hämeenlinnasta löytyy monia Sibelius-aiheisia kulttuurikohteita ja tapahtumia.
 
Oma teema  ja itsenäisyys
Vuoden 2016 teemaa asukkaat ovat voineet ehdottaa kaupungin Palaute-kanavan kautta. Teema päätetään vuodenvaihteessa. Muun muassa seuraavia teemoja on ehdotettu: Vanajavesi, Eino Leino ja runous, naisen ääni 110v. (osallisuus ja vaikuttaminen), Hämeenlinna – käsityöläisten paratiisi, Hämeen linna ja sen ympäristö, Hämeenlinna luontokaupunkina, 15 vuotta kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta, tarttuvien tautien ennaltaehkäisy, Sibelius ja terveydenhoito, Hämeenlinnan lähiseudut, savuton ja raitis Reska, Pietari Brahe ja auta lähimmäistäsi.
 
Vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta, itsenäistä Suomea. Kyseisenä vuonna Hämeenlinnan kaupunki aikoo keskittyä lapsiin ja nuoriin 100-vuotiaassa Suomessa.