Kanta-Häme

Hämeenlinnan infraan uppoaa viidessä vuodessa ainakin 60 miljoonaa

Viiden vuoden suunnitelmissa yli 60 miljoonan potti.
Reskan uudistamisen aikataulu riippuu ykköskorttelin edistymisestä.

Monta palloa on ilmassa, kun Hämeenlinnaa pyritään kehittämään nykyisestään. Valtuusto saa lähiaikoina käsiteltäväkseen kaupunkikehityssuunnitelman, joka asettaa erilaisia aluekehityshankkeita aikajärjestykseen.

Vuoden 2023 loppuun mennessä arvioidaan rahaa kuluvan yli 61 miljoonaa euroa. Tonttien myynnistä pitäisi kertyä lähes saman verran tuloja, mutta pitemmällä aikavälillä..

Tämä suunnitelma ei sisällä rakennusinvestointeja eli esimerkiksi koulujen ja päiväkotien peruskorjauksia ja uudisrakennuksia, jotka nekin maksavat useita kymmeniä miljoonia.

 

Aluekehityshankkeita ovat mm. Asemanranta, Engelinranta keskikaupungin ydinkorttelit, Ahvenistolla uuden sairaalan infra sekä ulkoliikunta- ja virkistysalueiden parantaminen.

Suunnitelma perustuu aluerakentamisen investointien ajoittamiseen siten, että korjausvelka, pitäjien kehittäminen, pienemmät hankkeet, palveluverkkoon liittyvä rakentaminen sekä viher- ja virkistysalueiden kehittäminen voidaan toteuttaa samanaikaisesti.

Suurimmat investoinnit seuraavan viiden vuoden aikana ovat Ahveniston sairaalan vaatima katurakentaminen sekä Moreenin uusi eritasoliittymä. Ohjelma pohjautuu viime vuosien investointitasoon siten, että Ahveniston sairaalan infralle ja Moreenin eritasoliittymälle varataan oma määräraha.

Kaupungin viime vuosien investointitaso ei siis mahdollista suurien infrahankkeiden toteuttamista, vaan niihin tarvitaan erillinen rahoitus.

Kaupunkirakennelautakunta käsittelee tiistaina suunnitelmaa.

 

Engelinrannassa linja-autoaseman alueen infraa arvioidaan tehtävän vuonna 2020 ja Senaatti-kiinteistöjen omistaman korttelin 2022-2023.

Asemanrannan infraan uppoaa lähivuosina vajaat 2 miljoonaa euroa ja Vanajanrantaankin 150 000 euroa.

Kirstulan alueen toteutus alkaa jo ensi vuonna, mutta jatkuu pitkälle tulevaisuuteen.

Reskaa ennustetaan uudistettavan suunnitelmakauden loppupuolella parilla miljoonalla. Hankkeen aikataulu liittyy kuitenkin ykkös- ja kakkoskorttelien etenemiseen. HÄSA

 

Poimintoja

Linja-autoaseman alueen infraan vuonna 2020 noin 1,5 miljoonaa euroa.

Senaatin korttelin infra, Engelinranta 1, Uimarintien ja Hämeensaarenkujan välissä, nielee vuosina 2022-2023 noin 2 miljoonaa euroa.

Keskikaupungin etelä-pohjoissuuntainen pyörätie maksanee vuosina 2021-2022 noin 1,6 miljoonaa.

Vuosittain pyöräilyn edistämiseen vartaan 300 000 euroa.

Pysäköintiratkaisun katutyöt 2-3 miljoonaa euroa vuoden 2024 jälkeen.

35miljoonaa euroa on Engelinrannan tuotto-oletus kokonaisuudessaan, kun tontteja myydään.

Asemanrannan tuotto-oletus on reippaat 11 miljoonaa.

Kirstulan alueesta pitäisi irrota 6,4 miljoonaa.

Keinusaaren uusista tonteista odotetaan 5 miljoonaa euroa.

Päivän lehti

24.1.2020