Kanta-Häme

Hämeenlinnan ja Janakkalan rovastikunnat yhdistyvät

Hämeenlinna

Hämeenlinnan ja Janakkalan rovastikunnat yhdistyvät vuoden 2018 alussa. Tampereen tuomiokapituli päätti asiasta lokakuussa.

Uuden rovastikunnan nimeksi tulee Hämeenlinnan rovastikunta. Janakkalan rovastikunta siis siirtyy historiaan.

– Tampereen tuomiokapituli kysyi kesän aikana seurakuntien kantaa yhdistymisasiaan, eikä seurakunnilla ollut mitään sitä vastaan, sanoo Hauhon seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Tapani Vanhanen, joka johtaa Hämeenlinnan rovastikuntaa vuoden 2018 syyskuun loppuun saakka.

Vanhanen sanoo, että yhdistymishaluihin vaikutti se, että Hämeenlinnan ja Janakkalan rovastikunnat ovat aika pieniä.

– Hämeenlinnan rovastikuntaan kuuluvat vain Hämeenlinnan seurakuntayhtymän seurakunnat ja Hattulan seurakunta, ja Janakkalankin rovastikuntaan vain neljä seurakuntaa.

Vanhanen vertailee, että rovastikuntien yhdistämisessä on takana samanlainen tavoite kuin meneillään olevassa keskusrekisterihankkeessa, jossa Kanta-Hämeen seurakuntien virastotoimintoja haluttaisiin yhdistää.

– On nähty, että hallinnollisia tehtäviä ja tukipalveluja voidaan hyvin hoitaa isommissa yksiköissä.

Rovastikuntamuutos on siinä mielessä helppo, ettei rovastikunnilla ole omia työntekijöitä. Rovastikunnan johtajaksi eli lääninrovastiksi valitaan aina joku rovastikunnan kirkkoherroista, joka hoitaa lääninrovastin tehtäviä oman virkansa ohella.

– Lääninrovasti valitaan vaalikokouksessa, johon osallistuu rovastikunnan papisto. Toimikausi on kuusi vuotta.

Tapani Vanhanen kuvailee rovastikuntaa hiippakunnan aluehallinnolliseksi yksiköksi ja tuomiokapitulin etäpäätteeksi. Lääninrovasti taas on alueellinen piispan apulainen, sillä piispa voi antaa tehtäviä lääninrovastin hoidettavaksi.

– Lääninrovasti valvoo, että seurakunnat huolehtivat tehtävistään, ja edistää seurakuntien yhteistyötä. Silloin tällöin rovastikunta kokoaa alueensa papiston yhteisiin kokouksiin.

Vanhasen mukaan toiminta on viime vuosikymmeninä supistunut, sillä aiemmin luottamushenkilötkin kokoontuivat päättämään rovastikunnan yhteisistä toiminnoista.

Mutta edelleenkin on rovastikuntien seurakuntien yhteistä toimintaa.

– Diakoniatyössä järjestetään rovastikunnallisia kokouksia, sillä Hämeenlinnan rovastikunnan diakoniatyöntekijät kokontuvat ainakin kerran vuodessa suunnittelemaan yhteistä toimintaa. Myös nuorisotyön puolella järjestetään yhteisiä, koko rovastikuntaa koskevia tapahtumia.

– Onneksi yhteistä toimintaa on jatkettu. On tärkeää, että yhteinen toiminta ja yhteisöllisyys voidaan turvata jatkossakin.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic