Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat fuusioidaan Helsinkiin

Seurakuntien hallinnollisia kuluja yritetään suitsia.

Kirkollishallitus päätti tiistaisessa kokouksessaan yhdistää Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat Helsingin seurakuntaan. Alun perin Hämeenlinna ja Lahti piti fuusioida Turun seurakuntaan. Esimerkiksi Hämeenlinna olisi halunnut liittyä Tampereen seurakuntaan.

Uuden seurakuntajaon piti astua voimaan jo ensi vuoden alussa, mutta se siirtyy vuodella vuoden 2021 alkuun. Kirkollishallituksen päätös lähtee vielä lausuntokierrokselle seurakuntiin ja palaa vielä kirkollishallitukseen.

 

Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan vt kirkkoherra Jonas Bergenstad sanoo, että uudistusta on pohdittu pitkään. Sen tarkoituksena on saada keskitettyä kirkon hallintoa.

– Edellisen kerran kirkossa tehtiin näin suuri uudistus heti sotien jälkeen, Bergenstad huomauttaa.

Ortodoksit menettivät suuren osan omaisuudestaan ja luostarinsa toisessa maailmansodassa. 18 menetetyn seurakunnan tilalle perustettiin lopulta 14 seurakuntaa. Valtion varoin Suomeen pystytettiin 13 kirkkoa ja 44 rukoushuonetta eli tsasounaa.

Ortodoksien määrä on laskenut Hämeenlinnan seurakunnassa jo pitkään, ja seurakunnassa on enää 906 jäsentä.

– Meillä on hautajaisia enemmän kuin ristiäisiä. Jäsenten keski-ikä nousee koko ajan, Bergenstad sanoo.

Hämeenlinnaan perustettiin ortodoksinen seurakunta vuonna 1906. Seurakunnalla on Kaurialassa kosteusvaurioista kärsinyt pääkirkko, joka päätettiin juuri remontoida kuntoon. HäSa

Oikaisu 10.4. klo 13.58: Aikaisemmin jutussa puhuttiin virheellisesti ortodoksisen kirkon jäsenmäärästä. Hämeenlinnan seurakunnan jäsenmäärä on 906 henkilöä.

 

Lue myös: Vain ortodoksikirkon kellarissa oli kosteusvaurio – Remontti alkaa mahdollisimman nopeasti