fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan jätevedestä löytyi koronavirusta – "Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita"

Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Koronavirusta on löytynyt jätevesiseurannan yhteydessä jätevedenpuhdistamolta Hämeenlinnan Paroisilta.

Elokuun lopussa virusta todettiin viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä kuun alussa.

Elokuussa (23.–24.8. ja 30.–31.8.) toteutetuissa seurannoissa koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta myös Jyväskylässä, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen tiedotteessa.

Pitkäsen mukaan tällöin voi olla tarpeen, että viranomaiset tehostavat epidemian torjuntatoimia, kuten kannustavat asukkaita hakeutumaan koronatesteihin heti, jos vähäisiäkin oireita ilmenee.

Hämeenlinnassa on todettu 55 koronavirustartuntaa.

THL tiivistää syyskuun aikana näytteenottoa kuukausiseurantaan osallistuvien jätevedenpuhdistamoiden jätevedestä. Näin pyritään havaitsemaan entistä tehokkaammin tartuntojen leviämistä alueilla, joilla niitä ei ole yksilötestauksella välttämättä todettu.

– Suhteutettuna yksilötestauksessa todettuihin tapausmääriin, jätevesiseurannan testien herkkyys on paikoin hyvin tarkka, Pitkänen toteaa.

THL:n hankkeessa koronaviruksen esiintymistä jätevesissä tutkitaan mittaamalla jätevesipuhdistamoille tulevista puhdistamattomista jätevesistä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää.

RNA-löydös jätevedestä ei kerro viruksen tartuttavuudesta, vaan kuvaa koronaviruksen esiintymistä viemäriverkoston piirissä olevissa kotitalouksissa.

Huhtikuun puolessa välissä aloitettua näytekeräystä on tarkoitus jatkaa vuoden 2020 loppuun saakka.

 

Päivitetty 8.9. kello 20: Lisätty Hämeenlinnan varmistetut koronavirustartunnat.

Päivitetty 9.9. klo 6.45: Lisätty tietoja THL:n hankkeesta

Lue myös: Koronatestiin pääsee Kanta-Hämeessä alle kahdessa vuorokaudessa – Testattujen joukossa painottuvat lapset ja nuoret aikuiset (4.9.2020)

Menot