Kanta-Häme

Hämeenlinnan junavuoroja lisätään joulukuun puolivälissä – Uudet vuorot painottuvat aamuun ja iltapäivään

Hämeenlinnan ja Helsingin välillä alkaa liikennöidä kaikkiaan kymmenen uutta päivittäistä junavuoroa, viisi per suunta.
Hämeenlinnan ja Helsingin välillä alkaa joulukuussa kulkea entistä useampi junavuoro. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Hämeenlinnan ja Helsingin välillä alkaa joulukuussa kulkea aiempaa useampia junavuoroja. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan ja Helsingin väliset uudet junavuorot painottuvat aamuun ja iltapäivän ruuhka-aikoihin. VR ja Hämeen liitto vahvistivat maanantaina tiedotteissaan, että Hämeenlinnan ja pääkaupungin välille tulee yhteensä kymmenen lisävuoroa päivässä, viisi Hämeenlinnasta Helsinkiin ja viisi Helsingistä Hämeenlinnaan. Uudet vuorot aloittavat 15. joulukuuta.

VR:n mukaan osa uusista vuoroista ajetaan lähi- ja osa kaukojunakalustolla. Uudet lähijunavuorot ovat osa VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön sopimaa uutta ostoliikennesopimusta, jonka on määrä jatkua vuodelle 2020.

Kanta-Hämeen edustajat ovat Hämeen liiton tiedotteen mukaan iloisia VR:n vuoromuutoksista. Lisävuorot johtavat siihen, että Hämeenlinnaan ja Hämeenlinnasta kulkee enemmän vuoroja kuin alkuvuonna 2016, ennen kuin VR alkoi karsia junavuoroja kovalla kädellä.

Toiveissa tungoksen purkaminen lisävaunuilla

Matkustajamäärät Hämeestä ovat olleet niin vahvassa kasvussa, etteivät kaikki halukkaat enää mahdu juniin.

– Lisää vaunuja tarvitaan kipeästi sekä nopeisiin juniin että lähijuniin Suomen tärkeimmälle ja ruuhkaisimmalle välille Helsingistä Tampereelle. Myös kaluston kunnosta on huolehdittava, jotta edes suunniteltu määrä vaunuja olisi aina liikenteessä. Tällaiset matkustajamäärät eivät kestä kalustohäiriöitä, toteaa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) tiedotteessa.

VR:n suunnittelujohtajan Juho Hannukaisen mukaan yhtiö kuunteli uusien vuorojen suunnittelussa asiakaspalautetta.

– Siksi ne painottuvatkin työmatkustuksen ruuhka-aikoihin. Joulukuusta lähtien esimerkiksi aamupalaveriin pääsee Hämeenlinnasta Helsinkiin entistä useammalla vuorolla. Myös myöhäiseen arki-iltaan tulee uusi vuoro, mikä mahdollistaa esimerkiksi teatterireissulta paluun myöhemmin.

Hämeen liitto maakuntien strategiatyöhön

Hämeen maakuntahallitus päätti kokouksessaan maanantaina, että Hämeen liitto osallistuu ylimaakunnallisen liikennestrategian laatimiseen yhdessä Pirkanmaan, Satakunnan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntaliittojen kanssa.

Läntisen Suomen maakunnat ovat jo valmistelleet esiselvityksen yhteisestä liikennestrategiasta. Läntisten maakuntien yhteinen liikennejärjestelmästrategia asemoituu maakunnallisen ja valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman väliin.

Katso 15.12. alkavat uudet Hämeenlinnan ja Helsingin väliset juna-aikataulut tästä linkistä.

 

Juttua muokattu 7.10. klo 16.35.