Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan "kakkosjäähallin" korjaaminen maksaa noin 1,3 miljoonaa euroa

Kaupunki takaa halliyhtiön lainan. Myös Pohjantähti-areenan kuntotutkimus on alkanut. Se liittyy osin Hämeensaaren areenan kaavailuihin.
Kuvassa oikealla Pohjantähti-areenan kyljessä seisovan Metritiski-areenan kattorakenteet korjataan, kunhan tämä kiekkokausi keväällä päättyy. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan Metritiski-areenan katon korjauksen hinnaksi on selvinnyt vajaat 1,3 miljoonaa euroa. Korjaus alkaa tänä keväänä ja valmistuu syyskuuksi.

Hämeenlinnan jäähallien rakenteet tarkastettiin noin vuosi sitten, kuten maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää laajarunkoisilta liikuntahalleilta. Metritiski-areenan liitosrakenteissa ja jäykistävissä rakenteissa havaittiin merkittäviä puutteita.

Areena suljettiin harjoituskäytöstä viime kesäksi, jolloin tehtiin tarkemmat tutkimukset ja korjaussuunnittelua. Hallin päätyihin tehtiin ennen tämän kauden alkua lisätuennat ja kattoristikoiden lumikuormasta aiheutuvaa taipumista mittaamaan asennettiin varoitusjärjestelmä.

Kaupungin johtava rakennustarkastaja ja pelastusviranomaiset antoivat areenalle vain täksi talvikaudeksi tilapäisen käyttöluvan.

Areenan katon kantavien rakenteiden uusiminen on ollut Hämeenlinnan Jäähalli Oy:n investointiohjelmassa tälle vuodelle. Kaupunki hyväksyi investoinnin omassa tämän vuoden budjetissaan.

Kaupunki takaa Kuntarahoitukselta otettavan lainan

Korjausta varten otetaan kilpailutuksen jälkeen lainaa Kuntarahoitukselta. Laina-aika on kymmenen vuotta ja lainan enimmäismäärä on 1,35 miljoonaa euroa.

Jotta asia etenee, on kaupunginhallituksen ensi maanantaina ehdotettava kaupunginvaltuustolle omavelkaisen takauksen myöntämistä lainalle.

Jäähalliyhtiö myös esittää, että kaupungin budjettiin varataan määräraha, jolla katetaan korjausinvestoinnista koituvat vuosittaiset käyttötalouden lisäkustannukset.

Yhtiö ei pysty kattamaan tilamaksuilla tai säästötoimilla vuotuisia noin 90 000 euron poistoja ja arviolta vajaan 7 000 euron korkoja.

Osa korjauksen kustannuksista katetaan säästöllä, joka saatiin, kun jäähalliyhtiön vuoden 2009 ”päähallin” laajennusta ja remonttia varten otettu laina kilpailutettiin uudestaan.

Metritiski-areenaa käyttävät jääkiekkoilijoiden lisäksi taitoluistelijat pääasiallisena harjoitus- ja kilpahallinaan.

Hämeenlinnan Jäähalli Oy kuuluu kaupungin alakonserniin, jonka emoyhtiö on Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy. Sen omistaa kokonaan kaupunki.

Pohjantähti-areenan kuntotutkimus on alkanut

Halliyhtiön suurimmassa hallissa, Pohjantähti-areenassa, on aloitettu kuntotutkimus.

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen, jäähalliyhtiön hallituksen jäsen, kertoo, että

– Työ etenee, tulosraportit saadaan varmasti tässä kevään aikana.

Ison hallin kunnon selvittäminen osuu yksiin Hämeensaareen kaavaillun uuden areenan nykyvaiheen kanssa.

– Toki tarkastukset kuuluvat vastuulliseen kiinteistönhoitoon. On hyvä myös tietysti tietää, mitkä ovat meidän realiteetit tämän hallin kanssa. Jos sitä halutaan kehittää, on hyvä tietää, onko se ylipäätään mahdollista. Samalla selviää, paljonko hallilla on käyttöikää.

Käytäväpuheissa on esitetty, että tuota ikää olisi jäljellä noin 5–6 vuotta.

– En usko tuohon lukemaan. Halli on valmistunut vuonna 1979. Tässä maassa on aika paljon tuon ikäisiä rakennuksia, jotka seisovat ihan turvallisesti.

Antti Toivanen: HPK ei lähde rengin rooliin

Hämeensaari-neuvottelut ovat vielä vahvasti ”vaiheessa”.

– Liiketoimintamalli, jota on esitetty, ei ole vielä sellainen, johon HPK voisi sitoutua. Vielä on auki todella paljon kysymyksiä siitäkin, mitä kustannustasot olisivat, Toivanen sanoo.

– Malli, jossa HPK olisi vain rengin roolissa, vuokralaisena, ei ole liiketoiminnallisesti meidän yhtiön kannalta järkevää. Nykyisin meidän vahvaa liiketoimintaa ovat ravintolat ja aitiot, niin siinä on isot kysymykset.

Lähteekö HPK siitä, että sen pitäisi saada kaikki ravintolatuotot otteluiden aikana?

– Ainakaan sellainen yhtälö, että olisimme pelkästään joidenkin komissioiden varassa, ei ole meidän liiketoiminnalle kannattavaa. Keskustelua käydään siitä, toimimmeko siellä yhdessä joidenkin tai jonkun sopimuskumppanin kanssa. HäSa

Lue myös: Metritiski-areenassa kiekkoillaan sittenkin suunnitellusti – Katto uusitaan ajan kanssa kauden jälkeen (5.8.2019)

Päivän lehti

28.2.2020