Kanta-Häme

Hämeenlinnan Katajiston rannassa järjestettävä Mielensäpahoittajan Festivaali ammentaa nostalgiasta

Mielensäpahoittajan Festivaalilla voi bongata myös itsensä Mielensäpahoittajan. Kuva: Mika Tuominen

Kun Tiina Lymin ohjaama Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuva tuli vuoden 2018 elokuussa ensi-iltaan, paljastui, että Mielensäpahoittajan maailma sijoittuu Kanta-Hämeeseen. Elokuvan osia olikin kuvattu esimerkiksi Hämeenlinnassa.

Tulevana kesänä Mielensäpahoittaja palaa Hämeenlinnaan. Tällä kertaa kokonaisen festivaalin voimin.

Mielensäpahoittajan Festivaali järjestetään kaupungissa lauantaina 24. elokuuta. Festivaalin järjestää New Work Agency oy yhteistyössä Mielensäpahoittaja oy:n kanssa.

Festivaalin promoottori Kati Kuusisto, mistä idea Mielensäpahoittajan Festivaalista lähti liikkeelle?

– Se oli itse asiassa minun ideani. Aloin miettiä, onko kirjallisen hahmon ympärille järjestetty isoa festivaali. Kävi ilmi, että tämä olisi ensimmäinen sellainen Suomessa. Nyt näemme, voiko kirja taipua festivaaliksi.

– Festivaaleilla tavoitellaan kirjailija Tuomas Kyrön luoman Mielensäpahoittaja-hahmon maailmaa. Se on esimerkiksi kaipuuta menneisyyteen, kuten siihen, kun uutiset kuunneltiin radiosta tai katsottiin aina illalla yhdessä televisiosta. Festivaalin kohdeyleisö on laaja nuorista kaupunkilaisista heihin, joilla on aiheesta omakohtaisia muistoja.

Missä festivaali tarkalleen ottaen järjestetään?

– Se järjestetään Aulangolla Katajiston rannassa. Festivaalialue ei levittäydy metsään tai alueella olevaan mökkikylään, mutta muuten Katajiston ranta on yleisön käytössä.

– Festivaalin ikäraja on 18 vuotta, mutta lapset ovat tervetulleita paikalle aikuisten seurassa. Odotamme 3 000–4 000 kävijää. Tietenkin tähän liittyy pieni jännitys, koska tällaista ei ole ennen järjestetty.

Festivaalin ohjelma julkistus aloitetaan toukokuussa, ja sitä on kuvailtu Mielensäpahoittajaa mukaillen kunnolliseksi. Minkä tyyppistä festivaalin ohjelma on?

– Meillä on musiikkiesiintyjiä, jotka ovat Mielensäpahoittajan musiikkimaun mukaisia eli suomalaisia artisteja. Lisäksi meillä on myös puheohjelmaa, koska Mielensäpahoittaja on kiinnostunut ajankohtaisista aiheista ja ottaa myös kirjoissa asioihin kantaa. Lisäksi festivaaleilla on esimerkiksi lavatanssit.

– Alueella on päälava ja ladon tapahtumalava, mutta ohjelma levittäytyy koko alueelle, myös lavojen ulkopuolelle.

Festivaalin nettisivuilla on mainittu myös itse Mielensäpahoittajan osallistuvan festivaaleille. Kuka Mielensäpahoittaja on?

– Emme paljasta Mielensäpahoittajan henkilöllisyyttä, mutta hän on näyttelijä, joka on tehnyt roolia aiemmin runsaasti teatterin lavalla. Koska nämä ovat Mielensäpahoittajan omat festivaalit, hän osallistuu varmasti festivaalin aktiviteetteihin ja on mukana myös osassa lavaohjelmaa.

Festivaalin nettisivut löytyvät osoitteesta www.mielensapahoittaja.fi