Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaukolämpöverkosto on kunnossa

Hämeenlinnan kaukolämpöverkko on varsin hyvässä kunnossa. Elenian lämpö oy:n vt. toimitusjohtaja Matti Tynjälä kertoo, ettei pitkään aikaan ole ollut isoja katkoksia lämmön toimituksissa. Lyhyitä katkoksia on ollut, mutta ne ovat olleet suunniteltuja ja verkostotöihin liittyviä.

– Vuodon takia meillä oli viimeksi muutaman tunnin katkos joitakin vuosia sitten, hän sanoo.

Hämeenlinnan kaukolämpöverkon ensimmäiset osat on rakennettu 1960-luvun puolivälissä, mutta alkuperäisiä putkia ei enää ole käytössä.

– Putkistot kehittyivät nopeasti kaukolämmön yleistyessä. Nykyään käytetään teräksisiä putkia, joihin on vaahdotettu kiinni polyuretaanieriste. Eristeen suojana on muovikuori. Nämä putket kestävät hyvin myös märässä maaperässä ja myös putken lämpö suojaa putkea kosteudelta, Tynjälä kertoo.

Nykyisten putkien käyttöikä on 50-70 vuotta.

Hämeenlinnan kaukolämpöverkoston arvoa ja vuotuisia korjauskustannuksia Tynjälä ei osaa sanoa. Putkistoa on rakennettu pitkänä aikana. Korjaus- sekä uudistamistarve vaihtelee sadoista tuhansista miljooniin euroihin vuosittain.

Hämeenlinnassa on noin 185 kilometriä kaukolämpöputkistoa. Asiakassopimuksia Elenialla on noin kaksi tuhatta ja kaukolämpötaloissa asuu noin 35 000 hämeenlinnalaista. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic