Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan kauppakeskusten omistajat joustavat korona-ajan vuokrissa

Tuulosen pienyrittäjien ei tarvitse maksaa lainkaan ainakaan huhtikuun vuokraa. Goodmanin ja Tavastilan vuokrahelpotuksista neuvotellaan tapauskohtaisesti.
Kauppakeskus Goodmanin vajaasta 70 liikkeestä noin kymmenen on sulkenut tai juuri sulkemassa ovensa tilapäisesti koronan vuoksi, kertoo Goodmanin kauppakeskuspäällikkö Virpi Tuupanen. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen

Kauppakeskusten vuokranantajat joustavat nyt koronapinteessä kärvistelevien yritysten vuokrissa.

Kauppakeskus Goodmanin omistaa julkisten alojen eläkevakuuttaja Keva, joka ei kommentoi julkisesti vuokranantajan ja vuokralaisten välisiä asioita. Keva kuitenkin twiittasi lauantaina neuvottelevansa vuokrahelpotuksista talousahdinkoon joutuneiden yritysvuokralaistensa kanssa: ”Yrityksen taloudellisen tilanteen vaatiessa on mahdollista luopua vuokrasta kokonaan määräajaksi.”

Goodmanin vajaasta 70 liikkeestä noin kymmenen on sulkenut tai juuri sulkemassa ovensa väliaikaisesti koronatilanteen vuoksi, kertoo Goodmanin kauppakeskuspäällikkö Virpi Tuupanen.

– Kauppakeskuksen liikkeiden ei ole tarvinnut maanantaista 16. maaliskuuta lähtien toistaiseksi sitoutua noudattamaan kauppakeskuksen yleisiä aukioloaikoja. Tämän seurauksena iso osa liikkeistä on auki supistetuilla aukioloajoilla, ja osa on tosiaan päätynyt sulkemaan liikkeensä tilapäisesti, hän toteaa.

– Koronatilanne on vähentänyt radikaalisti kauppakeskuksen kävijöitä, mutta tämä on ymmärrettävää ja tietysti tässä tilanteessa kokonaiskuvassa toivottavaakin.

Goodmanin nettisivuilta löytyy listaus kauppakeskuksen liikkeiden verkkokauppa- sekä nouto- ja kotiinkuljetuspalveluista.

”Vuokralaisista halutaan pitää kiinni”

Kauppapaikka Tavastilassa vuokranmaksuun liittyvistä muutoksista neuvotellaan tapauskohtaisesti, kertoo tuottaja Miikka Anttila Tavastilasta.

Tavastilan kiinteistön omistaa Jenni ja Antti Wihurin rahasto.

– Joustavuutta kyllä löytyy, sillä vuokralaisista halutaan pitää kiinni. Yhteydenottoja on ollut puolin ja toisin. Jotkut myymälät ovat ennakoineet tilannetta jo hiukan aiemmin kuin toiset, Anttila sanoo.

– Vuokrasopimukset eivät ole mitenkään identtisiä. Vuokra voi olla esimerkiksi sidottu kokonaan tai osittain liikevaihtoon.

Tavastilan noin kolmestakymmenestä myymälästä lapun on pannut luukulle tähän mennessä kaksi.

– Meillä ei ole minkään myymälän kohdalla aukioloaikapakotetta, eli myymälät saavat lähtökohtaisesti olla auki niin kuin haluavat. Nyt seurataan, mitä uusia rajoituksia ja päätöksiä hallitus tekee.

Tavastilan kiinteistön omistaa Jenni ja Antti Wihurin rahasto.

Huhtikuu ilmaiseksi, toukokuu vielä auki

Tuuloksessa sijaitsevan kauppakeskus Tuulosen pienyrittäjät on vapautettu tällä erää ainakin ensi kuun vuokranmaksusta.

– Kaikki pienyrittäjät ovat jo saaneet ilmoituksen, ettei huhtikuussa peritä vuokraa lainkaan, ei ylläpitovuokraa eikä pääomavuokraa, kertoo Tuulosen liiketilojen vuokrausta oman yrityksensä kautta hoitava Jari Päivärinta.

Kauppakeskuksen uuden osan tiloja vuokraa Tukholman pörssiin listattu kiinteistösijoitusyhtiö Cibus Nordic Real Estate.

Päivärinnan mukaan koronatilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti, ja seuraavien kuukausien mahdollisista vuokrahelpotuksista päätetään myöhemmin.

Osa Tuulosen vanhalla puolella toimivista yrityksistä omistaa itse tilansa.

Päivärinnan mukaan noin kymmenen prosenttia Tuulosen yrityksistä on jo sulkenut ovensa koronan vuoksi.

– Meilläkään ei ole mitään aukiolorajoitteita, eli jokainen yritys saa tehdä itsenäisiä päätöksiä. Totta kai seuraamme ja noudatamme maan hallituksen ohjeistuksia, hän sanoo.

Hallitus sai tiistaina illalla kokoon esityksen, joka sulkee ravintolat, kahvilat, pubit ja yökerhot koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitusten on määrä kestää toukokuun loppuun asti.. HÄSA

Lisää Hämeen Sanomien korona-aiheisia juttuja löytyy täältä.

 

Juttua päivitetty 24.3. klo 19.40: Lisätty tieto hallituksen tuoreesta päätöksestä sulkea ravintolat toukokuun loppuun asti.

Juttu päivitetty 24.3. kello 22.47 tiedolla, että hallitus on saanut tiistai-iltana kokoon esityksen ravintoloiden sulkemisesta.

Päivän lehti

5.4.2020