Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupungilla edessään isot säästöt: lakkautusuhan alla Lammin lukio ja Myllymäen koulu

Kaupunginjohtaja esittää pitkää säästölistaa ja veroprosentin nostoa 21:een.
Myllymäen koulussa ei ole tällä hetkellä tiedossa sisäilmaongelmia, mutta koulu kaipaisi peruskorjausta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Myllymäen koulun kohtalo on taas vaakalaudalla.

Kaupungin käyttötaloudessa on usean miljoonan euron aukko, ja siksi kaupunginjohtaja esittää kaupunginhallitukselle uutta talouden tasapainottamisohjelmaa.

Kaupunginhallitus käsittelee säästölistaa ensi maanantaina.

Yksi päiväkoti lakkautetaan

Käytännössä kaupunki supistaisi toimintojaan monin tavoin säästöjen saavuttamiseksi. Supistaminen koskisi lähes kaikkia toimintoja terveydenhuollosta, päiväkodeista ja kouluista alkaen.

Esimerkiksi päiväkodeista on tarkoitus lakkauttaa yksi sellainen, joka vaatisi merkittävää peruskorjaamista. Erikseen mainitaan Sairion päiväkoti, joka voitaisiin lakkauttaa syksystä 2020 alkaen.

Koulupuolella on merkittävä peruskorjaustarve, ja kaupunginjohtaja esittää, että Lammin koulukeskukset yhdistettäisiin yhdeksi kokonaisuudeksi.

Myös Koulutuskeskus Tavastiaan kuuluva Lammin lukio mainitaan säästölistalla. Esityksenä on, että Lammin lukio lakkautettaisiin ja sen toiminnot yhdistettäisiin muihin lukioihin. Tästä tehdään selvitys yhdessä Tavastian kanssa maaliskuun loppuun mennessä.

Lue myös: Lammin lukion kohtalo vaakalaudalla – Rehtori: ”Monen lukiopolku saattaa katketa siihen, jos lukio lakkautetaan”

Myllymäen koulu taas uhattuna

Kantakaupungissa tähtäimessä on Myllymäen koulu. Siitä sanotaan, että se voidaan yhdistää Seminaarin kouluun. Asia edellyttää neuvotteluja Seminaarin koulukiinteistön omistajan kanssa.

Terveydenhuollon puolella uhattuina ovat Ojoisten ja Idänpään terveysasemat. Niiden toiminnot siirrettäisiin pääterveysasemalle. Tästä on tarkoitus tehdä selvitys ensi toukokuuhun mennessä.

Listalla mainitaan myös, että koko pääterveysasemalle tulisi osoittaa uudet tilat siinä vaiheessa, kun Assi-sairaala valmistuu arviolta vuonna 2024 tai 2025. Aiemmin on jo päätetty, että terveyskeskuksen vuodeosastot siirtyvät tuolloin Assiin.

Lisäksi aiotaan selvittää yhden terveysasema-alueen osaulkoistamista. Tätä esitetään, jotta kaupunki pystyisi vertailemaan oman toimintansa kustannuksia muiden toimijoiden kustannuksiin. Selvitys tulisi esittää kaupunginhallitukselle viimeistään toukokuussa.

Kaupunginjohtajat ehdottavat myös muun muassa kaupungin omasta korjaamotoiminnasta luopumista tai yhteisyrityksen perustamista. Lisäksi luovuttaisiin esimerkiksi Tervaniemen ja Lepaanrannan alueista. Vanhusten kotihoidosta aiotaan ulkoistaa yksi uusi alue.

Kaiken kaikkiaan säästölistassa 21 eri kohtaa.

Kaupunginjohtaja esittää, että ensi keväällä selvitetään Idänpään (kuvassa) ja Ojoisten terveysasemien yhdistämistä pääterveysasemaan.

Veronkorotustakin esitetään

Säästölistasta huolimatta kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ehdottaa myös veroprosentin korotusta 0,25 prosenttiyksiköllä. Näin Hämeenlinnan veroprosentti olisi ensi vuonna 21,0.

Kaikki edellä mainitut supistusehdotukset ovat vasta kaupunginjohtajien esityksiä, jotka tulivat julki perjantaina. Kaupunginhallitus käsittelee niitä siis ensi viikolla, ja lopullisesti niistä päättää valtuusto.

Hämeenlinnan huonontuneesta taloustilanteesta on uutisoitu pitkin syksyä. Täksi vuodeksi odotetaan 21,3 miljoonan euron alijäämää. Viime vuoden tilinpäätöskin oli yli kaksi miljoonaa miinuksella.

Nyt siis esitetään 0,25 prosenttiyksikön veronkorotusta. Jos alijäämät haluttaisiin kattaa pelkillä lisätuloilla, tarvittaisiin 0,75 prosenttiyksikön korotus.  HäSa

Palveluihin esitettyjä supistuksia:

Yksi päiväkoti lakkautetaan.

Lammin koulukeskukset yhdistetään ja Lammin lukio lakkautetaan.

Myllymäen koulu yhdistetään Seminaarin kouluun.

Vanhusten kotihoidossa ulkoistetaan yksi uusi alue.

Lastensuojelusta tehdään toimintasuunnitelma.

Ojoisten ja Idänpään terveysasemat lakkautetaan ja yhden terveysaseman alue osaulkoistetaan.

Koulutuskeskus Tavastiasta tehdään osakeyhtiö.

Kaupunginteatterin ja Verkatehtaan yhteistyötä tiivistetään.

Perusterveydenhoitoa ja erikoissairaanhoitoa sovitetaan yhteen.

Tulevia kiinteistöhankkeita supistetaan 10 prosentilla.

Pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätökset arvioidaan uudestaan.

Listalla on myös muita säästöesityksiä.

Lue myös: Ei kansanäänestystä toriparkista? Kaupunginjohtaja torppaa 2348 ääntä keränneen kuntalaisaloitteen neljästä syystä

 

Juttua täydennetty  ja lisätty toinen kuva ja lista supistusesityksistä klo 18.00

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic