Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupungilta tyrmäys lakiesitykselle sähköautojen latauspisteistä

Hallituksen lakiesitys sähköautojen latauspisteiden rakentamisesta julkisiin rakennuksiin ja taloyhtiöihin aiheuttaa vastarintaa.
Sähköauton saa tänä päivänä ladattua Hämeenlinnassa pääsääntöisesti yritysten yhteydessä olevilla latauspisteillä. Hattulalainen Rauno Lehtimäki latasi vaimonsa sähköautoa Tiiriön Lidlin pihalla. Kuva: Riku Hasari
Sähköauton saa tänä päivänä ladattua Hämeenlinnassa pääsääntöisesti yritysten yhteydessä olevilla latauspisteillä. Hattulalainen Rauno Lehtimäki latasi vaimonsa sähköautoa Tiiriön Lidlin pihalla. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kaupunki tyrmää hallituksen lakiesityksen, joka velvoittaisi kuntia rakentamaan sähköautojen latauspisteitä käytännössä kaikkien julkisten rakennusten yhteyteen.

Kuntaliiton mukaan uusi laki tulisi huomattavasti tiukemmaksi kuin EU:n direktiivi vaatii ja aiheuttaisi kunnille ainakin kymmenien miljoonien eurojen lisäkustannukset.

– Meistä se on kohtuuton ja rahallisestikin aika suuri vaatimus. Olemme valmistelemassa tällä viikolla valmiiksi lakiesitykseen lausuntoa, jossa pitäydymme Kuntaliiton ja direktiivin linjassa, kertoo kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.

– Kaupunki haluaa toki edistää hiilineutraalisuutta ja sähköautoilua, mutta lataus pitäisi mahdollistaa sellaisissa paikoissa, jotka eivät tee meille kovin suurta menoerää.

”Latauspisteitä tulee liikaa ja vääriin paikkoihin”

Säädökset vaikuttaisivat asuinrakennusten osalta kuntien, kuntayhtymien ja niiden tytäryhtiöiden kerros- ja rivitaloihin ja muiden rakennusten osalta kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin ja muihin julkisiin rakennuksiin.

– Lakiehdotuksen mukaisesti rakennettuna latauspisteitä tulee tarpeeseen nähden liikaa ja vääriin paikkoihin, koska pääosa, 80–90 prosenttia sähköautojen latauksista tehdään kotona ja tarvetta lataukselle muualla tulee vain harvoin, sanoo Kuntaliiton energia-asiantuntija Vesa Peltola tiedotteessa.

Yksi latauspiste maksaa Peltolan mukaan asennuksineen 1 000–3 000 euroa, mutta se voi tulla kalliimmaksikin, jos sähköjärjestelmää on saneerattava.

Kaupungilla käynnissä selvitys latauspisteiden paikoista

Tarja Majuri kertoo, että kaupungin tilapalvelut miettii parhaillaan, mihin kaupungin latauspisteitä olisi järkevä rakentaa.

Majurin oman näkemyksen mukaan niitä kaivattaisiin julkisissa kohteissa ainakin kaupungintalon, liikuntapaikkojen ja terveyspalveluiden yhteyteen. Tällä hetkellä ainoa kaupungin tarjoama julkinen latauspiste on Hämeenlinnan uimahallilla.

Latauspisteitä voisi olla myös paikoissa, joissa kaupungilla olisi käytössään sähköautoja, eli esimerkiksi kotihoidon tukipisteissä ja kaupungin varikolla. Hämeenlinnan Pysäköinti oy puolestaan valmistelee latauspisteitä tuleviin pysäköintilaitoksiin, kuten Asemanrantaan.

Isännöitsijät: Taloyhtiöt huolissaan kustannuksista

Asuinrakennusten osalta velvoite tulisi koskemaan uusia tai laajasti korjattavia rakennuksia, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa.

Jokaiselle paikalle tulisi tehdä sähköautojen latausvalmius. Rakennuksen omistajan pitäisi myös järjestää asukkaalle mahdollisuus latauspisteeseen, mikäli asukas hankkii sähköauton.

– Pienille taloyhtiöille latauspisteiden hankkiminen voi olla ponnistus, jos sähköpääkeskusta joudutaan uusimaan, sanoo isännöitsijä Petri Helminen Linnan Isännöinti oy:stä.

Lakiesityksessä ei ole erikseen määritelty, miten kustannukset jyvitettäisiin asukkaiden kesken. Myös autottomat voivat joutua maksajiksi.

– Ihan varmasti tästä tullaan käymään isoja keskusteluja taloyhtiöissä. Uusiin rakennuksiin velvoite on ihan ok, mutta vanhoille taloyhtiöille se tuntuu kohtuuttomalta. Riippuu kustannuksista, sanoo Autiotalot Isännöinnin toimitusjohtaja, isännöitsijä Mirva Autio.

– Jos velvoite tulee, taloyhtiön pitäisi maksaa rakennustyöt. Jos sähköt joudutaan uusimaan, taloyhtiö voisi kompensoida investoinnin takaisin sähkön käyttömaksuilla, sanoo Isännöinti Kuvajan toimitusjohtaja, isännöitsijä Seppo Kuvaja. HÄSA

Latauspisteitä Kanta-Hämeenlinnassa

Ainoa kaupungin tarjoama piste uimahallilla.

Kauppakeskus Goodman.

Kaivoparkki.

Keinuparkki.

Tiiriön Lidl.

ABC Tiiriö.

Motonet.

OP Etelä-Häme.

Tawast Golf.

Linna Golf.

Hotelli Vanajanlinna.

Marraskuussa K-Citymarket Tiiriö.