Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinto AP Sarjannolle – Suosittu musiikkiklubi syntyi sattuman oikusta

Hämeenlinnan kaupunki palkitsi kulttuuripalkinnolla Ari Pekka Sarjannon musiikillisesta aktiivisuudesta ja erityisesti hänen perustamastaan AP-klubista, joka on toiminut jo 15 vuotta.
AP Sarjanto esiintyy itsekin AP-klubilla muutaman kerran vuodessa. Kuvassa hän on yhdessä Petty Pilgrims -yhtyeen kanssa. Kuva: Jussi Hietikko
AP Sarjanto esiintyy itsekin AP-klubilla muutaman kerran vuodessa. Kuvassa hän on yhdessä Petty Pilgrims -yhtyeen kanssa. Kuva: Jussi Hietikko

AP Sarjanto on otettu.

Hämeenlinnan kaupunki huomioi hänen pyyteettömän musiikillisen työnsä ja palkitsi hänet kulttuuripalkinnolla sunnuntaina kaupungin syntymäpäiväjuhlan yhteydessä Verkatehtaalla.

Palkinto tuli erityisesti Sarjannon omaa nimeä kantavasta AP-klubista.

– Se on hieno tunnustus 15 vuoden talkootyölle. Mukavaa, että ruohonjuuritason kenttätyötä arvostetaan, Sarjanto sanoo vaatimattomaan tyyliinsä.

Klubi suosittu alusta alkaen

Palkintoperusteluissa todetaan, että AP-klubi on monipuolistanut merkittävästi kaupungin live-musiikkitarjontaa.

– Kun aloitin vuonna 2005, silloin ei ollut vielä esimerkiksi Suisto-klubia eikä Verkatehdasta. Kaikki pitivät ihan hulluna ajatusta, että Hämeenlinnassa voisi pitää arki-iltana live-iltaa kello 20 alkaen. Klubi oli kuitenkin ensimmäisestä illasta alkaen tupaten täynnä. Nyt meno on hieman hiljentynyt, koska musatarjontaa on kaupungissa ihan toisella tavalla, Sarjanto toteaa.

AP-klubin pitopaikka on pysynyt alusta alkaen samana, vain ravintolan nimi on muuttunut O’Maggie’sista Albertin Kellariksi.

”Tämä on minun panokseni kotikaupunkini hyväksi.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toimittaja, laulaja ja lauluntekijä Ari Pekka Sarjanto pokkasi sunnuntaina Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinnon erityisesti musiikillisesta AP-klubistaan.

Sana kiiri muusikkopiireissä

Ajatus AP-klubista syntyi sattumalta.

Sarjannolla oli levynjulkistustilaisuus O’Maggie’sissa, jonne hän oli kutsunut paljon muusikkovieraita.

– Soitimme koko illan mitä mieleen tulee, ja kaikilla oli ihan älyttömän mukavaa. Aloin miettiä, miksei tällaista voisi yrittää järjestää säännöllisesti, että kutsuisin kavereita soittelemaan Hämeenlinnaan.

Idea muhi muutaman vuoden, kunnes Sarjanto esitti sen silloiselle ravintolan omistajalle Ilkka Saksalle.

– Tarkoitus oli soitella jami-tyyppisesti kerran kuussa, mutta se lähti vyörymään lumipalloilmiön lailla. Yhteydenottoja alkoi ilmaantua innostuneilta bändeiltä ja artisteilta kaukaakin. He olivat kuulleet kavereiltaan, että täällä on hieno meininki.

Nimekkäitä esiintyjiä

15 vuoden aikana AP-klubilla on kuultu noin 1 500 esiintyjää.

Nimekkäistä kotimaisista esiintyjistä mainittakoon muun muassa Eero Raittinen, Paleface, Jarkko Martikainen ja Timo Rautiainen. Klubin estradille on noussut myös ulkomaalaisia esiintyjiä, kuten Dave Bidini, joka on Kanadassa hyvin tunnettu nimi, Stephen Cambell Irlannista sekä Jane Kitto ja Brett Ireland Australiasta.

Klubi on tarjoillut marginaalimusiikkia sekä harvemmin tarjolla olevia juurimusiikin gengrejä suomalaisesta kansanmusiikista amerikkalaiseen bluegrassiin ja espanjalaiseen flamencoon, usein myös poikkitaiteellisessa hengessä tanssin tai runonlausunnan rinnalla.

Klubi-illat alkavat kello 20, ja jokaisessa illassa kuullaan kolme 45 minuutin aktia. Yleensä aluksi esiintyy sooloesiintyjä, sitten duo tai trio ja lopuksi bändi.

AP Sarjanto nousee itse lavalle muutaman kerran vuodessa joko soolomateriaalillaan tai Petty Pilgrims -yhtyeen kanssa. Klubin alkutaipaleen kuusi ensimmäistä vuotta iltoja järjesti Sarjannon kanssa Ants in the Pants -yhtye eli Lasse Suurkari ja Ilona Ala-Leppilampi.

– Vaikka AP-klubi ei ole ravintolalle mikään kultakaivos, siellä on ymmärretty klubin merkitys brändinä ja satsattu palvelukulttuuriin todella paljon.

”Musiikkiperheen yhteinen juttu”

AP-klubilla on Sarjannon mukaan ”sinnikäs vakioyleisö”.

– Hommassa alkaa olla perhejuhlan tuntua. Yleisössä taitaa olla yksi pariskunta, joilta on näiden 15 vuoden aikana jäänyt kaksi keikkaa väliin. Alusta asti klubilla on ollut hyvin olohuonemainen tunnelma.

Tunnelmaa ovat kiitelleet myös esiintyjät, joita Sarjanto hommaa pitkälti oman verkostonsa ja viidakkorummun kautta. He tulevat esiintymään ruoka- ja matkakulupalkalla.

– Tämä on sellainen musiikkiperheen yhteinen juttu. Toimin tässä kätilönä. Tämä on minun panokseni kotikaupunkini hyväksi. HÄSA

Lue myös: Skate ry:lle kaupungin liikuntapalkinto – ”Meidät on otettu nyt paremmin kuulolle”

Ari Pekka ”AP” Sarjanto

Toimittaja, laulaja ja lauluntekijä.

Syntynyt 8.1.1964 Forssassa.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi kissaa.

Asuu Hämeenlinnassa Sairiossa.

Ura: Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 2000–2005, 2009-. Hämeenlinnan kaupunginteatterin tiedottajana 2005–2009. Oli myös mukana esityksissä laulujen suomentajana, muusikkona, näyttelijänä ja ravintolashow’n käsikirjoittajana.

Sai Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinnon, joka on arvoltaan tuhat euroa.

Hämeen liiton kulttuuripalkinto 2015.

Tehnyt 3 soololevyä, joista on noussut useita radiohittejä, kuten Suurenmoista Jeeves, Maailma nukkuu ja Kaarina.Soittaa kielisoittimia ja ”poksuttelee” irlantilaista rumpua.

Sarjannon kappaleita ovat levyttäneet mm. Vesa-Matti Loiri, Topi Sorsakoski, Timo Rautiainen ja Tapio Liinoja.

Lempiartisteja: Leonard Cohen, Miles Davis, Paleface.

Perusti AP-klubin vuonna 2005. Klubeja 10–11 vuodessa.

Harrastukset: Penkkiurheilu (HPK ja Arsenal), kalastus ja golf.

Faktaan lisätty tieto Hämeen liiton kulttuuripalkinnosta 20.1.2019 kl0 10.12.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic