Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaupungin tilinpäätös 4,1 miljoonaa ylijäämäinen

Hämeenlinnan tilinpäätös on kammettu plusmerkkiseksi jo useampana vuonna peräkkäin. Niin myös vuoden 2015 tilinpäätös.
 
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kuitenkin painottaa, että tällä kertaa luvut ovat hyvät likimain kaikilla mittareilla. Tilinpäätös näyttäisi plussaa ilman satunnaisia eriäkin.
 
Toimintakulujen kasvu saatiin viime vuonna vihdoin aisoihin kuntaliitoksen jälkeisten villien vuosien jälkeen.
 
Kaupungin lainamäärä jopa hieman pieneni, samoin konsernin lainakanta.
 
Verotulojakin kertyi yli miljoona ennakoitua enemmän, vaikka etukäteen budjetin verotulokohtaa pidettiin liiankin optimistisena. Valtionosuuskohta ylittyi niin ikään 1,5 miljoonalla eurolla.
 
Vuoteen 2014 liittyi Hamkin yhtiöjärjestelyjä, jotka vetivät osakaskuntien tilinpäätökset ylijäämäisiksi. Myös viime vuonna syntyi sekä ennakoimattomia tuloja että menoja.
 
Linnan Kiinteistökehitys onnistui myymään kohutut johdannaiset ja myyntivoitosta tuloutettiin kaupungille 2 miljoonaa euroa.
 
– Kaikkiaan johdannaiset tuottivat noin 6 miljoonaa, Rautio korostaa.
 
Tonttien myynnistä kertyi yli 7 miljoonaa myyntivoittoja yli budjetin.
 
Koska kulujen kasvu saatiin ainakin toistaiseksi aisoihin ja satunnaisia tuottojakin kertyi, oli mahdollisuus myös varautua muutamiin väistämättömiin kirjauksiin, jotka on joka tapauksessa pakko tehdä.
 
Sairaanhoitopiirin alijäämistä tehtiin 9 miljoonan kirjaus kaupungin taseen alijäämiin.
 
Myös Engelinrannan rakentamiseen varaudutaan kaavavalituksesta huolimatta. Alueen pilaantuneiden maiden käsittelystä tehtiin 6,3 miljoonan pakollinen varaus.
 
Tilikausi 2015 on yli 4 miljoonaa ylijäämäinen ja konsernitase 29,5 miljoonaa.
 
Ilman satunnaisia, kertaluonteisia eriä kaupungin tilikausi olisi ollut 1,1 miljoonaa ylijäämäinen.
 
Raution mukaan erityisen vastuun ovat kantaneet ja työn tehneet kaupunginjohtajat Timo Kenakkala ja Juha Isosuo sekä talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksa, mutta koko henkilöstö saa kiitosta.
 
Vaikka taloudessa on paljon positiivista, myös huolenaiheita riittää. Niin kaupunginjohtajat kuin poliitikot nimeävät kaksi suurinta. Ne ovat väestökehitys sekä työttömyys ja sen mukanaan tuoma perheiden pahoinvointi.
 
Jussi Oksa myös muistuttaa, että vastaavan tuloksen saavuttamiseksi lähivuosina on juostava vielä kovempaa. Tuottavuuden on yhä parannuttava. HÄSA