Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rautio on pyytänyt selvityksen Seminaarin koulun kalliista vuokrista

Rautio: "En ole pelihousujani repimässä, mutta en tykkää siitä, etten tiedä mikä on tilanne."
Sari Rautio (kok.) on pyytänyt selvityksen kouluasioista kaupunginjohtaja Timo Kenakkalalta. Kuva lokakuun lopulta kaupungin talousarvion tiedotustilaisuudesta. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on pyytänyt kaupunginjohtajalta selvityksen Seminaarin koulun vuokrasopimusneuvotteluista, jotka liittyvät myös Myllymäen koulun kohtaloon.

Rautio kertoo antaneensa toimeksiannon kaupunginhallituksen esittelijänä toimivalle kaupunginjohtaja Timo Kenakkalalle jo viikko sitten.

Kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi maanantaina.

Mitä tarkalleen ottaen haluat selvitettävän?

– Tarvitsen selvityksen siitä, missä mennään. Että mikä on sopimustilanne ja suunnitelmat.

Siis nimenomaan tämänhetkisestä neuvottelutilanteesta Suomen Yliopistokiinteistöjen (SYK) kanssa?

– Niin. Ja totta kai kiinnostaa palveluverkkotyössä ollut keskeinen asia, että mitkä ovat eri koulukiinteistöjen kustannukset.

Hämeen Sanomat on kertonut noin viikon sisällä kahdessa uutisessa, että lasten ja nuorten lautakunnan tämän vuosikymmenen alkupuolella tekemät päätökset vuokrasopimuksista SYK:n kanssa ovat tulleet kaupungille kalliiksi.

Lisää aiheesta: Seminaarin koulusta oli jo neuvoteltu halvempi sopimus – 340 000 euron säästö maksoi miljoonan vuodessa

”Ettei toimita omissa tiloissa, ei välttämättä ole paras mahdollinen juttu.”

Miksi pyysit selvityksen?

– Itsellenikään ei ole ihan selkeää, mikä tämä kokonaisuus kouluasiassa nyt on. En ole pelihousujani repimässä, mutta en tykkää siitä, etten tiedä mikä on tilanne.

– Mitä olen lehdistä lukenut, niin sen kaltaisia tietoja minulla ei ole ollut. Niistä täytyy saada selvyys.

Voitko yksilöidä mitä sellaista Hämeen Sanomien viime aikojen uutisissa on, mitä et ole tiennyt?

– Ylipäätään miten kaikki asiat liittyvät toisiinsa. Etenkin täytyy selvittää kunnolla kiinteistöjen kustannukset. Nyt näyttäisi siltä, että tässä kohdassa se, että ei toimita omissa tiloissa, ei välttämättä ole paras mahdollinen juttu.

Eli SYK:n kanssa tehty vuokrasopimus on yksiselitteisesti huono?

– Sen muistan, että alunperin idea oli, että riskit Seminaarin koulun korjauksista eivät ole kaupungilla itsellään. Tuo nyt ei näytä toteutuneen.

– Epäselvää on vieläkin, mikä on ”normaalia” korjaamista. Jos tuo on sopimukseen kirjattu epäselvästi, niin vähintään tämä asettaa tarkasteluun sen, onko meillä riittävästi osaamista sopimusten tekemiseen.

”En muista, että kaupunginhallituksessa olisi puhuttu otto-oikeuden käyttämisestä”

Hämeen Sanomille Rautio antoi perjantaina puhelinhaastattelun Etelä-Afrikasta. Hän on siellä kuntien ja kuntaliittojen sekä metropolialueiden maailmanjärjestön kokouksessa Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana.

Rautio oli kaupunginhallituksen jäsen, kun lasten ja nuorten lautakunta päätti vuosina 2011 ja 2012 Seminaarin koulun maksettaviksi tulevista vuokrista.

Puhuttiinko kaupungihallituksessa koskaan noista kustannuksista?

– Vuoden 2012 muistiinpanojani ei ole käytettävissäni täällä, mutta en muista, että kaupunginhallituksessa olisi puhuttu otto-oikeuden käyttämisestä lautakunnan päätökseen.

Kenen vastuulla on, käyttääkö kaupunginhallitus otto-oikeuttaan lautakuntien päätöksiin?

– Kollektiivin. Kuka hyvänsä kaupunginhallituksen jäsen voi esittää otto-oikeutta. Mutta kaupunginhallitus toki tekee yhdessä kaikki päätökset.

”Ei vuokrasopimus silloin noussut esiin mitenkään erityisen kalliina.”

Onko vuokrasopimus SYK:n kanssa tullut koskaan esille luottamuselimissä, joissa itse olet ollut mukana vuoden 2012 jälkeen?

– Onhan SYK:n kanssa käyty vääntöä korjauskustannuksista, niistä on välillä tullut infoa.

Parin vuoden takaisen koulujen ja päiväkotien palveluverkkoselvityksen yhteydessä liikkui tietoa eri kouluyksiköiden kiinteistökustannuksista.

Eikö Seminaarin koulun vuokrasopimus herättänyt huomiota?

– Ei se vuokrasopimus silloin noussut esiin mitenkään erityisen kalliina.

– Kun kävin taannoin Seminaarin koululla, rehtori sanoi, että heidän vuosibudjettinsa on viisi miljoonaa euroa. Ei se niin kummalliselta tuntunut, isolle koululle. Haluan nyt selvittää etenkin oppilaskohtaisia kustannuksia.

Hämeen Sanomat kertoi 7.11.2019, että vuoden 2017 vuokratasolla Seminaarin koulun vuokra oppilasta kohden oli 2 200 eurosta 2 900 euroon vuodessa riippuen siitä, huomioidaanko Seminaarin tiloissa evakossa olleet Nummen koululaiset laskelmassa.

Opetushallituksen tilastojen mukaan vuonna 2017 Kanta-Hämeessä perusopetuksen kaikkien tilakustannusten keskiarvo oppilasta kohden oli 1744 euroa. Myllymäen koulun niin sanottu sisäinen vuokra lisättynä siivouskuluilla oli tuolloin noin 1000 euroa oppilasta kohden.

Kaupunginhallitus käynnistää säästöohjelman maanantaina

Maanantain kaupunginhallituksen esityslistalla ei näy Kenakkalan toimeksiantoon liittyvää erillistä pykälää, eli siitä ei tehdä varsinaista päätöstä.

Kaupunginhallitus kuitenkin päättää maanantaina, ketkä virkamiehet alkavat vastata tasapainottamisohjelman eri selvityksistä.

Myllymäen ja Seminaarin koulujen tilannetta sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle selvittävät vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä ja tilapalveluiden kiinteistöjohtaja Raili Salminen.

Kaupunginhallitukselle myös esitetään, että säästöohjelman jokaisessa kohdassa arvioidaan toimenpiteen taloudellinen vaikutus sekä käyttötalouteen että investointeihin.

Rautio kuvaa etukäteen oman toimeksiantonsa käsittelyä kaupunginhallituksessa ”iltakoulutyyppiseksi keskusteluksi”.

– Koko tasapainottamisohjelman idea on tehdä ratkaisuja, jotka ovat taloudellisesti kestäviä ja myös inhimillisesti järkeviä. HÄSA