Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaupunginmuseo saa esineistönsä vihdoin yhteen varastoon – Ammattimaiset varastotilat sijaitsevat Suosaarentiellä

Muutto hajautetuista tiloista Suosaarentien teollisuusalueelle alkaa tänä vuonna ja toteutetaan vaiheittain.
Hämeenlinnan kaupunginmuseolla on jo noin 400 neliömetrin suuruiset varastotilat Suosaarentiellä. Nyt varastotila yli kaksinkertaistuu. Lähivuosien aikana museon esineistö siirretään monesta varastosta saman katon alle. Museon kokoelmista vastaava tutkija Saija Sillanpää tulee viettämään tiloissa ison osan työajastaan. Myös tekstiilikonservointi siirtyy sinne sekä museomestarin työtilat. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan kaupunginmuseolla on jo noin 400 neliömetrin suuruiset varastotilat Suosaarentiellä. Nyt varastotila yli kaksinkertaistuu. Lähivuosien aikana museon esineistö siirretään monesta varastosta saman katon alle. Museon kokoelmista vastaava tutkija Saija Sillanpää tulee viettämään tiloissa ison osan työajastaan. Myös tekstiilikonservointi siirtyy sinne sekä museomestarin työtilat. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on monen vuoden etsimisen jälkeen saamassa yhden yhtenäisen ja ammattitason varastotilan Suosaarentieltä.

Uusi varastotila Kokeva eli kaupungin korjaamo-keskusvarasto sijaitsee Katisissa Harvialantien ja junaradan välisellä kaistaleella.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 18.4. siirtää useassa eri varastossa hajautettuna nykyisin olevan museon esineistön työ- ja esineturvallisuuden vuoksi Kokevaan.

Suosaarentien varastotila tuplaantuu

Museolla on jo nyt reilun 400 neliömetrin suuruinen varastotila Kokevassa, joka otettiin käyttöön, kun museo muutti Linnanniemeltä Skogsterin taloon.

Uuden varaston pinta-ala noin 970 neliömetriä. Tilaa vapautui Kokevasta lisää, kun Kanta-Logistiikka oy muutti tiloista pois.

Nykyisten, hajallaan olevien varastojen yhteispinta-ala on lähes 1 800 neliömetriä.

Kappalemääräisiä esineitä jopa satatuhatta

Varastojen muutto saman katon alle toteutetaan vaiheittain kahden, kolmen vuoden aikana, ja se alkaa näillä näkymin jo tämän vuoden aikana.

Laskutavasta riippuen museon esineiden määrä on 50 000–100 000.

– Uusi varasto nostaa museon kokoelman säilytystilanteen tälle vuosisadalle. Nykyiset tilat ovat hajanaiset, ja niissä on puutteita sekä esine- että työturvallisuuden kannalta. Pääsemme nyt varastotilaan, jossa on ammattimaiset hyllyjärjestelmät ja nostimet. Voimme työskennellä turvallisesti, iloitsee museonjohtaja Tuulia Tuomi.

– Ainoa, joka jää puuttumaan, on ilmastointi, jolla pystyisimme pitämään kosteusolosuhteet ja lämpötilan tasaisina.

Keskuskoulun sisäilmaongelmat tekstiilikonservoinnin ongelmana

Vakavin tilanne on sisäilmaongelmaisessa ja sen vuoksi opetustoiminnalta suljetussa Keskuskoulussa, jossa sijaitsee yhä museon tekstiilikonservointi, tekstiilivarastot ja iso kokoelmavarasto muuta esineistöä.

– Jos Keskuskoulu ei ole opettajille ja koululaisille sopiva työtila, ei se ole sitä museonkaan ihmisille. Työskentelyä on rajoitettu jo vuosia osassa tiloista, ja vaikka on tuotu ilmanpuhdistimia, työntekijät ovat kärsineet sisäilmasta, Tuomi toteaa.

Nostelu on vaarantanut työturvallisuuden

Kotimuseo Palanderin talon pihapiirissä sijaitsevat niin sanotut kivipiirin rakennukset ovat varastotiloina niin ikään riski työturvallisuudelle.

Koska nostimia ei ole voitu käyttää, raskaita esineitä on jouduttu kantamaan lihasvoimalla. Lisäksi esineiden siirtelyyn jouduttu käyttämään portaikkoa, koska rakennuksista puuttuvat lastauslaiturit.

Vanajantie 10:ssä sijaitsevaan varastoon taas ei pääse talvella lumiseen aikaan lainkaan.

Museolla on varastotilaa myös Museo Mobiliassa Kangasalla.

Varastointikustannukset pysyvät lähes ennallaan

Ennen käyttöönottoa Kokevaan pitää rakentaa tekstiilikonservaattorin märkä- ja kuivatyöskentelytila sekä museomestarille esineiden puhdistustila.

Museomestari voi mahdollisesti käyttää yhteistilana samoissa tiloissa Suosaarentie 4:ssä olevaa Palmian eli entisen Tekmen verstasta.

Hämeenlinnan kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko kertoo, että kaupunginmuseon vuosittaiset varastointikustannukset pysyvät lähes entisellä tasollaan.

Tällä hetkellä hajautetuista varastoista kertyy yhteensä reilun 186 000 euron vuotuiset kustannukset, kun Kokevan vuosivuokra olisi tämänhetkisen arvion mukaan reilut 167 000 euroa. Tähän on laskettu tarvittavien muutostöiden kustannusarvio 196 000 euroa, jonka kustannusvaikutus on jaettu viidelle vuodelle.

Muutto alkaisi Keskuskoululta

Raukon mukaan ensimmäisessä vaiheessa Kokevaan on tarkoitus siirtää Keskuskoululta työturvallisuudeltaan heikoin tekstiilikonservoinnin työskentelytila ja sen yhteydessä sijaitseva tekstiilivarasto.

Toisessa vaiheessa muutto kohdistuisi kivipiirin rakennuksiin, joihin on varastoituna isoa esineistöä, kuten huonekaluja.

Viimeisenä muutettaisiin Keskuskoulun alakerran varastotila. Sen osalta tehdään vielä tarkempia tutkimuksia siitä, tarvitaanko mikrobien vuoksi muuttoa edeltävää varastotavaroiden puhdistamista ja pakkaamista uudelleen. HÄSA

 

Päivän lehti

16.2.2020