Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri aikoo jatkaa ainakin kaksi vuotta

Tuntuuko siltä, että olisit kuullut tämän ennenkin: Hämeenlinnan kaupunginorkesterin vuosi 2017 alkaa rahapulassa. Hämeenlinnan kaupungilta ei liikene orkesterille tukea, mutta siitä huolimatta orkesteri aikoo sinnitellä hengissä.

Konserttimestari Markku Jokisen mielestä paikallistakin musiikkia tarvitaan. Siksi hän on joukkoineen valmis katsomaan vielä ainakin vuoden 2018 loppuun, miten leikissä käy.

– Kaupunki pyysi meiltä yksityiskohtaisen toimintasuunnitelman vuosille 2016–2018. Teimme tunnollisesti sellaisen, mutta ei kukaan ole sen koommin kysynyt paperin perään. Viedään nyt joka tapauksessa suunnitelma loppuun, vaikka taloudellinen riski on valtava, hän sanoo.

Jokinen on viimeisten 15 vuoden aikana tottunut vastaamaan orkesteria koskeviin väitteisiin ja kysymyksiin. Tässä muutamia niistä:

Orkesteri ei näy Hämeenlinnassa tarpeeksi

Meillä on vuosittain 12–14 konserttia. Emme oikein voi markkinoida toimitaamme, jos rahoitusta ei ole varmistettu (ajoissa) ja jos sopimuksia ei ole siten voitu lyödä lukkoon. Vuonna 2016 ei ollut varaa laittaa edes yhtään lehti-ilmoitusta konserteista.

Orkesterin taso on laskenut

Se harmittaa eniten, jos moititaan tason laskemisesta. Kun orkesterilta viedään resurssit, tasohan laskee väistämättä. Esimerkiksi harjoitusajat joudutaan vetämään ihan minimiin. Ja jos taso laskee, resursseja pienennetään entisestään. Se on päättymätön kehä ja ottaa ammattisoittajan luonnolle.

Soittajat eivät taida edes olla hämeenlinnalaisia

Kuinka usein kysytään, mistä HPK:n pelaajat tulevat? Kaupunginorkesterissa on noin kymmenen hengen ydinporukka, joka asuu Hämeenlinnassa. Vakituisia avustajia saadaan lisäksi muualta Etelä-Suomesta. Sijainnin ja kulkuyhteyksien puolesta Hämeenlinnassa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet koota soittajia yhteen.

Orkesterilla ei ole tarpeeksi omia tuloja

Omaa varainhankintaa on vaadittu, ja siinä on onnistuttukin. Ei mikään orkesteri kuitenkaan toimi ilman julkista tukea. Meillä on ollut monia tukijoita kuten Huhtamäki, Finngrid, Pohjantähti, Vattenfall. Fakta on, että yhteistyökuviot loppuvat yleensä, kun firmojen johto vaihtuu. Vain Osuuspankki on uskollisena jäljellä.

Hämeenlinna ei tarvitse omaa orkesteria

Sinfonia Lahti, Suomalainen barokkiorkesteri ja muut loistavat ostopalveluorkesterit vetävät yleisöä, eikä minulla ole pahaa sanaa niistä. On kuitenkin mittakaavavirhe ruveta vertaamaan Hämeenlinnan kaupunginorkesteria niihin. Vierailuorkesterit eivät kierrä kouluissa eivätkä Kalvolan tai Hauhon kirkoissa. Paikallisen musiikkikulttuurin ylläpitäminen on yksi motiivi sille, että orkesteria ei haluta päästää kuolemaan.

Orkesteri on kallis

Puhutaan sen verran pienistä summista, että kohtuullinenkaan kaupungin tuki ei olisi rahakysymys. Kyse on siitä, nähdäänkö paikallisella kulttuurilla mitään arvoa.

Lähin vertailukohta voisi olla Hyvinkään orkesteri. Se saa kaupungilta vuosittain 300 000 euroa. Hämeenlinnan kaupunginorkesterin avustus oli 3 000 euroa.

Aina te valitatte

Sepä se, soittaahan tässä pitäisi. Hämeenlinnan orkesteriyhdistyksen hallituksessa on onneksi tosi kekseliäitä ja innostuneita ihmisiä. Jospa seitsemän laihan vuoden jälkeen tulisi seitsemän lihavaa vuotta. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic