Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri sinnittelee

Elämänlaatulautakunnan avustuslistalla on pienoinen yllätys. Kaupunki on ollut jo useamman vuoden lopettamassa Hämeenlinnan kaupunginorkesterin avustamisen kokonaan. Tänä vuonna avustussumma on kuitenkin 6910 euroa enemmän kuin viime vuonna. Kaikkiaan orkesteri on saamassa 10 000 euroa.

Hämeenlinnan orkesteriyhdistyksen puheenjohtaja Maire Rissanen sanoo summan olevan parempi kuin viime vuoden 3000 euroa. Rissanen on iloinen, mutta silti hän vähän epäilee päätöksentekokoneistoa.

– Meillä on toimintasuunnitelmassa 12 konserttia. Kyllä tulee tunne, että lukevatko elämänlaatulautakunnan jäsenet hakemuksia lainkaan vai perustuvatko nämä vain virkamiesten näkemykseen, Rissanen lataa.

Hän sanoo, että orkesteriyhdistystä on kielletty olemaan yhteydessä elalan jäseniin.

Rissasen mukaan kulttuuri ja erityisesti konserttipuoli ansaitsisi syvemmän paneutumisen sekä valtuutetuilta että virkamiehiltä.

– Tämä on tekohengitystä. Anoimme myös 3000 euroa tilavuokriin. Ilmeisesti sitä ei tullut. Toivon, että jotain kautta olisi mahdollista neuvotella Raatihuoneen vuokraa edullisemmaksi. Kuitenkin esimerkiksi Miniteatteri ja Hämeenlinnan teatteri saavat avustusta myös vuokrien maksuun.

Ylipäätään Rissasen päätä ympyröi iso kysymysmerkki, kun puhutaan Hämeenlinnan konserttitoiminnasta. Hänen mielestään pitäisi löytää yhteinen tahtotila.

– Tilanne on lukkiutunut ja jokainen on katsonut vain omaa etuaan. Pitäisi tehdä yhteistyössä enemmän asioita.

Avustusten tilausbudjetti on tänä vuonna 275 000 euroa. Määräaikaan mennessä hakemuksia tuli 208 ja anomusten yhteissumma oli 785 000 euroa.

Elämänlaatulautakunta jakanee tänä vuonna noin 273 000 euroa, jos se jakaa niin kuin valmistelijat projektipäällikkö Antti Vihinen ja tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki ovat esittäneet. Niistä kulttuuripuolelle menee noin 120 000 euroa.

Kulttuuripuolen väki sai hakemastaan summasta keskimäärin 42 prosenttia avustusta. Koko potista keskimäärin avustussumma oli 35 prosenttia hakemussummasta.

Kulttuurin puolella suurimmat avustusten saajat ovat edellisvuosien tapaan Miniteatteri 27 000, Ars-Häme ry 13 000, Hämeenlinnan kaupunginorkesteri 10 000, Naivistit Iittalassa -säätiö 8000, Hämeenlinnan seudun taideyhdistys ry 5500, Hauhon musiikkiyhdistys 5000, Kettuki ry 4500, Hämeenlinnan Tanssin tehdas ry 4500 ja Ämy 4500 euroa.

Moni avustuksen hakija menettää 500–3000 euroa edelliseen vuoteen verrattuna. Tässä on suora yhteys avustuspottiin, joka on noin 35 000 euroa vähemmän kuin viime vuonna.

Elämänlaatulautakunta päättää avustuskohteet torstain kokouksessaan. Viime vuonna lautakunta kasvatti avustussummaa muutamalla tuhannella eurolla virkamiesten esittämästä.

Elämänlaatulautakunta jakaa avustuksia kulttuuri- ja liikuntapuolelle sekä terveyden ja toimintakyvyn, ikäihmisten ja lasten ja nuorten lautakuntien aikaisemmin myöntämät avustukset. Kaupunginhallitus puolestaan päättää kaupungin elinkeinostrategiaan liittyvät tapahtuma-avustukset. HÄSA

Päivän lehti

1.6.2020