Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaupunki ajaa alas klassista konserttitoimintaa

Ensi vuoden tilausbudjetin kehys on ennätyksellisen tiukka. Elämänlaatulautakunnan osalta haetaan 660 000 euron säästöjä. Lautakunta saa tarkemmat tilaajajohtajan pohdinnat asiasta torstaina. Niistä lautakunta kokoontuu keskustelemaan seminaariin torstaina 26. toukokuuta.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelä on kalkuloinut, että Sinfonia Lahden orkesterivierailujen lopettamisesta tulisi 225 000 euron säästö. Harkinnanvaraisia kulttuuri- ja liikunta-avustuksia voisi leikata 100 000 eurolla. Kirjastopalveluita voisi nitistää samalla summalla ja liikuntapalveluita 200 000 eurolla.

Sen sijaan Suomi 100 vuotta -hankkeelle halutaan lisärahoitusta 200 000 euroa. Kaikkiaan juhlavuoden budjetti kaupungin osalta on 300 000 euroa.

Rimpelän mukaan jo valtuustoseminaarissa on keskusteltu, että juustohöyläperiaate olisi lopetettava.

– Jos säästämme koko ajan joka paikasta, kaikki toiminta tyrehtyy ja kuihtuu.

Suurin säästösuunnitelma, 255 000 euroa, kohdistuu orkesteritoimintaan. Orkesteritoiminnan lopettaminen on Rimpelän mukaan yksi malli kohdennetusta säästämisestä, jolla jäljelle jääville toiminnoille annetaan paremmat toiminnan edellytykset.

– Esitys ei ole saanut kovin valoisaa vastaanottoa.

Viime vuonna orkesteritoimintaan, käytännössä yhteistyöhön Sinfonia Lahden kanssa, käytettiin 225 000 euroa.

Rimpelä ei usko, että hänen esityksensä menee sellaisenaan läpi, ja hän aikookin tehdä lautakunnalle vähän erilaisen esityksen.

– Aion esittää, että konserttitoiminnasta nipistettäisiin 100 000 euroa 255 000 sijaan.

Mitä klassista musiikkia kaupunkiin jää?

– Se riippuu siitä, kuinka asiat järjestellään. Varmasti klassista musiikkia on vähemmän kuin on tähän mennessä ollut.

Sinfonia Lahden sopimus on sanottu irti. Rimpelän mukaan Verkatehdas ja Sibeliuksen syntymäkotisäätiö saavat selvittää, mitä säästö tarkoittaisi konserttien järjestämisen kannalta ja olisiko heillä jotakin ideoita, jotta kaupunkiin saataisiin monipuolista klassista musiikkia.

Ollaanko Sibeliuksen syntymäkoti -säätiö lopettamassa?

– Ei nyt sellaisesta puhuta, mutta toimintaa pitää kehittää ehkä enemmän Sibelius-brändiin päin. Mitä se toiminta on? Sitä kovasti mietitään samoin kuin sitä, kuka järjestää konsertteja ja kuinka yhteistyötä Verkatehtaan kanssa voisi tiivistää.

Rimpelän mukaan tässä taloudellisessa tilanteessa pitää tehdä radikaaleja valintoja. Millainen kaupunki haluamme olla. Tilaajajohtaja haluaa myös kuunnella kaupunkilaisia.

– Onko Sinfonia Lahti sitä, mitä halutaan vai kenties teatteri? Vai painotetaanko pitäjillä tapahtuvaa kulttuuritoimintaa?

Elämänlaatulautakunnan puheenjohtaja Hanna Raita (ps.) sanoo säästöpaineiden olevan kovia.

– Meillä on paljon isoja asioita päätettävänä. Olen tietoinen siitä, että sopimus Sinfonia Lahden kanssa päättyy.

Jos orkesterivierailuista säästetään 300 000 euroa, millä rahalla kaupunkiin ostetaan klassista musiikkia? Sinfonia Lahti -yhteistyön lopettamisen yhteydessä on koko ajan puhuttu, että klassista musiikkia ostetaan jostain muualta. Jos säästöt toteutuvat, näin ei käy.

– En osaa sanoa, millä rahalla sitä ostetaan. Tarkoitus olisi kuitenkin jonkinlaista konserttitoimintaa olla.

Kuka konserttitoimintaa kaupungissa tulevaisuudessa järjestää?

– Ne päätökset ovat vielä tekemättä. Tätäkin asiaa käsittelemme ensi viikon kokouksessa. Säästöt tarkoittavat isoja asioita. Siitä ei päästä mihinkään. Mistä säästämme, on sitten toinen juttu. Kun Elalan budjetti (15,1 miljoonaa euroa) on pieni, säästötavoite 660 000 on meille todella iso.

Raita sanoo olevansa huolissaan esimerkiksi harkinnanvaraisten kulttuuri- ja liikunta-avustusten leikkauksista.

– Pidän erityisen tärkeänä kaupunkilaisille ilmaisia palveluita, esimerkiksi kirjastoa. Nyt joudumme tarkastelemaan, onko meillä enää varaa kaikkiin tärkeisiin toimintoihin.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina jättää budjettikehyksen vielä pöydälle. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic