Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaupunki selvityttää Seminaarin koulun vuokrasotkun – Asiasta on sovittu Markku Rimpelän kanssa

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala tilannee selvityksen Kuntaliiton asiantuntijoilta. Selvitettäväksi tulee muun muassa se, onko kaupunki kärsinyt taloudellista vahinkoa.
Hämeenlinnan kaupunki aikoo selvittää muun muassa sen, oliko strategiajohtaja Markku Rimpelä jäävi valmistellessaan vuosikymmenen alussa tilaajajohtajana tilojen vuokraamista Seminaarin koululle.

Hämeenlinnan kaupunki teettää selvityksen Seminaarin koulun tilojen vuokraamisesta vuosikymmenen alkupuolella Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä (SYK). Kaupunki lähetti asiasta lyhyen tiedotteen maanantaina alkuillasta kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan nimissä. (Tiedote on kokonaisuudessaan uutisen lopussa.)

Tiedote viittasi siihen, että ”julkisuudessa on herätetty epäilyjä” Seminaarin koulun vuokraamisen epäselvyyksistä.

Hämeen Sanomat selvitti asiaa uutisissaan marraskuussa. Niissä korostui nykyisen strategiajohtajan, silloisen tilaajajohtajan Markku Rimpelän rooli koulun tilojen vuokraamisen esittelijänä asiasta päättäneelle lasten ja nuorten lautakunnalle.

Samaan aikaan Rimpelällä oli kytkös SYK:iin sivutoimisen yritystoimintansa kautta.

”Sopiminen oli hyvää henkilöstöpolitiikkaa”

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, miksi päätit tilata selvityksen?

– Tällä hetkellä aika paljon asiasta kirjoitellaan ja olen ymmärtänyt, että somessakin asiasta keskustellaan. On varmaan kaikille parasta, että tilanne voitaisiin rauhoittaa. Otetaan ulkopuolinen selvittäjä, niin saadaan neutraali näkemys.

Miksi sovit selvityksestä Markku Rimpelän kanssa?
– Mielestäni sopiminen oli myös hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Selvityksen tilaaminen sopi Markulle erittäin hyvin.

Selvitys tilataan todennäköisimmin Kuntaliiton juristeilta.
– Tiistaina varmaan soittelen Kuntaliittoon. Katsotaan mitä apua he tarvitsevat selvitykseen kaupungilta, mutta varmaan alkuvuoden aikana voisi olla valmista. Aineistohan on aika lailla kasassa, Kenakkala sanoo.

Kenakkalan mukaan päätöksentekoprosessi käydään läpi. Tämä tarkoittaa myös Rimpelän mahdollisen jääviyden selvittämistä.
Selvitetäänkö myös kaupungin päätöksentekoelinten toiminta?

– Luulen, että sitäkin katsotaan, koko ketju.

Mahdollinen taloudellinen vahinko selvitetään

Tiedotteen mukaan siitäkin halutaan selko, onko kaupungille aiheutunut prosessissa vahinkoa. Miltä näyttää, onko aiheutunut?

– On herännyt kysymyksiä siitä, onko vuokrasopimus kaupungille kallis, eli onko siinä mielessä aiheutunut vahinkoa. Sitä en kyllä usko, mutta käydään sekin sitten läpi.

Laki kunnallisesta viranhaltijasta sanoo, että viranhaltijan sivutoimi ei saa vaarantaa luottamusta tasapuolisuuteen.

Selvitetäänkö nyt silti vain mahdollinen taloudellinen vahinko?

– Kyllä, katsomme taloudellista puolta. Eli onko vuokrahinnat aikoinaan ylihinnoiteltu tietyllä tavalla vai ei, mutta ymmärtääkseni tällaista ei ole tapahtunut.

Kenakkala on jo aiemmin korostanut, että Seminaarin tilojen vuokraamisesta tehdyt päätökset ovat kaikki lainvoimaisia.

Selvitetäänkö kuitenkin, onko sopimusta mahdollista muuttaa tai jopa purkaa, jos päätöksenteosta selviää menettelyvirheitä?

– En usko, että purkaminen on mahdollista. Meillä on voimassa olevat sopimukset SYK:n kanssa ja niitä tietenkin kunnioitetaan. Jos jääviyttä on ollut, siihen olisi pitänyt puuttua päätöksien teon hetkellä tai viimeistään valitusajan puitteissa.

Seminaarin koulun pihaa pantiin uuteen uskoon kesällä vuonna 2014. Remontti nosti osaltaan koulun vuokraa, mutta sovitusti. Kuva: Esko Tuovinen

Selvityksen tilaaminen ei muodollisesti ole poliittinen päätös

Viime lauantain Hämeen Sanomien mielipidepalstalla vihreiden valtuustoryhmä kertoi olleensa ”yllättynyt uusista tiedoista koskien strategiajohtaja Rimpelän kaksoisroolia Seminaarin koulun vuokrasopimukseen liittyen”.

Vihreät vaativat asian pikaista ja julkista selvittämistä, jotta mahdolliset seuraukset voidaan arvioida. He pitivät tärkeänä sitä, että asukkaat ja poliitikot voivat uskoa ja luottaa viranhaltijoiden esityksiin.

Myös monet muut Hämeenlinnan poliitikot, mukaan lukien kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.) pitivät some-keskustelussa asian selvittämistä tärkeänä.

Selvityksen tilaaminen ei ollut kaupunginhallituksessa maanantaina päätösasiana, vaan siitä keskusteltiin. Myös Rimpelä kävi kertomassa näkemyksensä asioiden kulusta.

Kysymys ei siis muodollisesti ole poliittisesta vaan kaupunginjohtajan päätöksestä.

”Aihetta työnjohdollisiin toimenpiteisiin ei ole ilmennyt”

Vain kunnanjohtajalla on kuntalain mukainen vaatimus nauttia valtuuston luottamusta. Tämä ei ulotu muihin kunnan viranhaltijoihin ja näin esimerkiksi tilapäisen valiokunnan perustaminen ei tule näiden virkatoimien selvittelyssä kyseeseen.

Muiden viranhaltijoiden asema on henkilöstön valinnoista vastanneen tahon harkinnassa. Rimpelän esimies on kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginjohtaja, joka on hänet kuten muutkin konsernipalveluiden vastuualueiden johtajat virkaan valinnut.

Laki kunnallisesta viranhaltijasta ei tunne termiä selvitys. Laissa mainitaan tutkimus.

Viranhaltija voidaan lain mukaan pidättää tutkimuksen ajaksi virantoimituksesta esimerkiksi, jos hänen voidaan todennäköisin perustein epäillä menetelleen siinä velvollisuuksiensa vastaisesti.

Tähänastisissa selvityksissä ei Kenakkalan mukaan ole tullut esille mitään sellaista, joka olisi antanut aihetta työnjohdollisille toimenpiteille.

– Ei ole missään nimessä sellaisiin tarvetta. Käymme nyt prosessit läpi ja katsomme mitä selviää, Kenakkala sanoo.

Markku Rimpelä on katsonut, ettei hän ole ollut esteellinen ja että hänen sivutoimi-ilmoituksen mukaiset liiketoimensa eivät ole vaikuttaneet hänen virantoimitukseensa.

Hämeen Sanomien maanantaina 2. joulukuuta kello 16.57 saama tiedote, otsikolla Selvitys Seminaarin koulun vuokrausasiasta, kuului kokonaisuudessaan näin:

Julkisuudessa on herätetty epäilyjä, että Seminaarin koulun vuokrausasiassa vuosina 2011-2012 olisi ollut epäselvyyksiä.
Olemme yhdessä strategiajohtaja Markku Rimpelän (silloinen tilaajajohtaja) kanssa sopineet selvityksen tekemisestä. Selvitys tilataan ulkopuoliselta taholta ja siinä otetaan kantaa siihen, onko kaupungille aiheutunut vahinkoa kyseisessä prosessissa (tilojen vuokraus, kehityshanke), miten päätöksentekoprosessi eteni ja miten jääviydet oli huomioitu. Asiasta keskusteltiin tänään kaupunginhallituksen kokouksessa.
Timo Kenakkala
kaupunginjohtaja

Uutista on täydennetty kaupunginjohtaja Kenakkalan haastattelulla ja lakitaustoituksella kello 19.28. Korjattu Sari Myllykankaan puoluekanta kello 19.35.

Lue myös: Kaupunginjohtaja Kenakkala virkamiehen kaksoisroolista: ”Täytyy jutella Markun kanssa” (28.11.2019)

Lue myös: Seminaarin vuokrasopimuksen esitellyt virkamies istui kahdella jakkaralla 28.11.2019

Päivän lehti

28.2.2020