Kanta-Häme

Hämeenlinnan kaupunkikeskusta hyvää keskitasoa?

Kaupunkikeskustat ovat elinvoimaisia, jos niiden ytimestä löytyy lauantaina avoinna olevia liikkeitä, ravintoloita ja suosittu kauppakeskus.

Elävät Kaupunkikeskustat -yhdistyksen tekemä verkostotutkimus keskustojen elinvoimasta valmistui perjantaina.

Vertailussa oli mukana 17 kaupunkia. Hämeenlinna ei tänä vuonna kisaan osallistunut lainkaan.

Syynä siihen olivat tekniset ongelmat, kertoo Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier.

– Meidän piti osallistua, mutta emme ehtineet, kun tutkimuksessa käytettävä ohjelmisto ei ollut kaupungin koneille sopiva.

Tietoa Hämeenlinnan keskustasta on kerätty paperille. Se on vertailukelpoista vasta sovelluksen vaatimassa sähköisessä muodossa.

– Osallistumme kisaan mukaan ensi vuonna, siihen asti keräämme tietoa sisäiseen käyttöön.

Pienistä kaupungeista pärjäsi parhaiten Iisalmi, keskikokoisista Mikkeli ja suurista Helsinki ja Tampere. Häntäpäähän sijoittuivat Kouvola, Jyväskylä ja Savonlinna.

Elävät kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen arvioi, ettei Hämeenlinna ainakaan listan häntäpäässä olisi.

– Uskoisin, että Hämeenlinna on hyvää keskitasoa. Pisteitä nostaa Goodman, jonka me laskemme kuuluvan keskustaan, Lemminkäinen sanoo.

Keskustojen elinvoimaluvut saatiin laskemalla lauantaina auki olevat liikkeet ja ravintolat vähennettynä tyhjillä liiketiloilla. Lukua suhteutettiin vielä kaupunkien asukaslukuun.

Tampere nousee vähän väliä otsikoihin jättihankkeillaan.

Näkyvimpiin kuuluvat Rantaväylän yli kaksi kilometriä pitkä tunneli, ratikka sekä puolen miljardin euron Kansi ja Areena -kokonaisuus, jonne kaavaillaan myös kasinoa.

– Vanha viisaus on, että kauppa tekee kylästä kaupungin, muistuttaa arkkitehti Minna Seppänen Tampereen kaupungin Keskustahankkeesta

Tutkimus osoittaa myös, että tyhjät liiketilat ovat vuoden aikana lisääntyneet useissa kaupungeissa. Tiloja tyhjeni muun muassa Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Lahdessa ja jopa Tampereella.

Hämeenlinnassa tyhjyyttä huokuu ainakin niin sanottu ykköskortteli, jonka tilannetta selvitellään vielä.

– Selvittelemme alustavasti, pitäisikö kaavamuutokseen ryhtyä. Samalla haarukoidaan, mitä tilalle mahtuisi, jos Linnan kauppakeskuksessa tehtäisiin laajempia purkutöitä, Hämeenlinnan kaupungin arkkitehti Johanna Närhi kertoo.

Ykköskorttelin tulevaisuutta käsitellään seuraavan kerran ohjausryhmän kokouksessa 31. toukokuuta.

– Elinvoiman mittauksessa lauantaikauppa on tärkeä. Se on perinteisin kauppa- ja huvittelupäivä, jolloin keskustaan tullaan kaupungin reuna-alueilta ja ulkopuoleltakin, selvittää kaupunkitutkija Martti Wilhelms.

Hänen mukaansa elävä keskusta antaa parhaat edellytykset myös joukkoliikenteen kehittymiselle. STT–HäSa

Päivän lehti

13.8.2020