fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan keskusta-alueella on paljon rantoja, mutta toimintaa rantatonteilla on vain vähän

Hämeenlinnan rannoilla on rantaviivan määrään nähden vähän ravintoloita ja kahviloita. Aina silloin tällöin kuulee ihmeteltävän, miksi.

Kaupungin yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki kertoo, että keskustan rannat olisi mahdollista ottaa käyttöön.

– Esimerkiksi väliaikaiset kioskit eivät vaadi paikkaa kaavassa. Pitäisi vain löytää yrittäjiä, jotka sellaisen haluaisivat perustaa.

Jos kesäkahvilan haluaa perustaa kaupungin maille, vaatii se vain vuokrasopimuksen. Kaavaan tehdään tuolloin poikkeus.

Kantolassa sijaitsevan satamaravintola Pumppuhuoneen ravintoloitsija Markku Naulanen toivoo, että Rantareitti kiertäisi Kymppitien kautta, jotta ulkoilevia asiakkaita saataisiin keskustan ulkopuolellekin.

– Kaikki asiakkaamme kehuvat paikkaa ja vannovat tulevansa uudestaan. Ongelma on se, että tänne on hankala saapua.

Neulasen mielestä myös Kantolan tapahtumapuiston korkeampi käyttöastekin voisi tuoda lisää asiakkaita.

Jarmo Luukkainen toi työkaverinsa Tiina Björkskogin ja Birgitta Pirhosen Pumppuhuoneelle kahville, koska kumpikaan ei ollut siellä aikaisemmin käynyt. Yhteinen mielipide oli, että paikka on yksi Hämeenlinnan komeimmista.

– Veden läheisyydellä on sataprosenttinen merkitys paikan valinnassa, Luukkainen sanoo.

Ranta-alueiden matkailullisen vetovoiman kasvattaminen on kirjattu myös Hämeenlinnan kaupunkistrategiaan.

Myös hotelli Vaakunan ravintolapäällikön Vesa Sitkasen mukaan veden läheisyydellä on ravintolalle suuri merkitys.

– Terassilla istuminen on kuin laiturilla olisi, kun veteen on vajaa metri. Harva paikka näin lähellä keskustaa voi tarjota tällaista.

Sitkasen mielestä rantaravintoloita pitäisi olla enemmän, sillä parempi tarjonta toisi enemmän kuluttavia asiakkaita. Kilpailua ei tällä hetkellä juurikaan ole.

Suurin osa Vaakunan terassiasiakkaista on muita kuin hotellivieraita. Keskustan ranta-alueista suuri osa on kaavoitettu puisto- ja veneilykäyttöön. Linnan rantaan on suunniteltu kahvilaa monena kesänä, mutta sen toteutus on aina jäänyt kesken.

Engelinrantaan toimintaa on luvassa. Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Koskiahon muukaan suunnitteilla on kahvila- ja ravintolapalveluja. Tarkemmat suunnitelmat paljastuvat viimeistään Elomessuilla.

– Kaupunkimme rantoja pitää ehdottomasti hyödyntää. Paikkakuntalaiset ovat saattaneet sokeutua järvimaiseman kauneudelle, Koskiaho miettii.

Lähteenmäen mukaan kaupunkikin toivoo, että väliaikaistoimintaa olisi enemmän. HÄSA

Menot