fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan keskustavisio toteutuu vain yhteen hiileen puhaltamalla

Hämeenlinnan keskustavision laatiminen on alkanut. Keskustakehittäminen vaatisi ennakointia jo hyvissä ajoin ennen moottoritien katteen valmistumista, painottaa apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

– Hämeenlinnan keskusta on elinvoimainen paikka. Jotta se olisi vielä parempi, tarvitaan sen kehittämiseksi paljon eri toimijoita.

Isosuon mukaan kyse on resurssikysymyksen sijaan yhteisestä tahtotilasta keskusta-alueen kehittämisen osalta. Se vaatii yhteen hiileen puhaltamista eli yhteistä näkemystä.

– Tavoitteena on saada aikaan yhdessä enemmän muun muassa kaupallisten palveluiden kehittämisellä ja lisärakentamisella.

Isosuon näkemys kehitettävästä alueesta sijoittuu rautatieasemalta Suomenkasarmille ja Engelinrantaan.

– Kate jo itsessään liittää keskustan Kaurialan suuntaan.

Isosuon mukaan Hämeenlinna on vetovoimainen kaupunki.

– Ullakkorakentaminen olisi yksi vaihtoehto lisäasutuksen suhteen. Asemakaavamuutoksen kautta saataisiin myös oikeus lisärakentamiseen, Isosuo pohtii mahdollisuuksia.

Katetaanko Reska?

Toimeksiantonsa Kanta-Hämeen Kiinteistöliitolta saanut rakennusarkkitehti Juha Laine on pureutunut luonnoksissaan katteen ja torin väliseen kolmen korttelin alueeseen.

– Alue saataisiin houkuttelevammaksi lisärakentamisella ja uusilla liiketilapaikoilla.

Tavoitteena on myös, että ihmiset saataisiin kulkemaan takaisin pitkälle kävelykadulle, Reskalle. Ongelma on, että ihmiset käyvät kaupoilla muualla.

Laine ideoi, että houkuttelevuutta Reskalle saataisiin sen kattamisella.

– Katutilaa parannettaisiin osittaisella lasikatteella, jolloin sen käyttömukavuus oleellisesti paranee.

Hänen mukaansa Reskan ratkaisuna voisi olla liiketiloja yhdessä tai kahdessa kerroksessa katutason molemmin puolin.

– Ne ovat helposti saavutettavissa ja havainnoitavissa. Keskustan kehittyminen edellyttää myös pysäköintiratkaisun löytymistä.

– Mielestäni optimaalisin Reskan kannalta olisi torinaluspysäköinti, jolloin keskustan huoltoliikenne saataisiin siististi maan alle.

Päivittyvä ohjelma

Tilaajapäällikön Leena Roppolan mukaan keskustan kehittämiseen olisi hyvä laatia keskustavision pohjalta kaavalliset kehittämisperiaatteet, joissa otettaisiin huomioon muun muassa kaupunkikuva, lisärakentaminen, liikenne- ja pysäköintiratkaisut.

– Kehittämisperiaatteet olisivat osa päivitettävää yleiskaavaa ja niiden laadinnassa kuultaisiin keskustan kiinteistönomistajia, alueen asukkaita ja yrittäjiä.

Hänen mukaansa vuosittain päivittyvän kehittämisohjelman toimenpiteillä mahdollistettaisiin elävän- ja vetovoimaisen kaupunkikeskustan kehittäminen.

Roppola pohtii, miten Engelinranta saataisiin liitettyä sujuvasti keskustaan.

– Yksi vaihtoehto olisi tehdä Engelinrantaan uusia kivijalkakauppoja. Näin ihmisvirta kulkisi sen ja keskustan välillä.

Keskustavisiota pohdittiin perjantaina Raatihuoneessa Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen järjestämässä kutsuseminaarissa. Artikkelin haastattelut tehtiin ennen seminaaria. (HäSa)

 

Menot