fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Suurpääoman liikkeet loimuavat liikuntahallin katolla

Perjantaina aamupäivällä oli viisi vuotta palvellut Elenia-areenan nimikyltti jo laskettu kuormurin lavalle. Uusi Loimua-teksti ei vielä loimunnut. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Aina kun iso kansainvälinen pääoma puhuu, pääsevät neonvalomiehet hommiin. Niin Pullerillakin.

Elenia-konsernin emoyhtiö Elenia Oy myi kaukolämpöliiketoimintansa viime kesänä suurille pääomasijoittajille, ja kuluneella viikolla vihdoin kerrottiin lämpöyhtiön uusi nimi, Loimua.

Eniten muutos näkyy aikanaan asiakkaiden laskuissa (arvatenkin myös muuten kuin lähettäjän logon vaihtumisena paperissa), mutta konkretiaa on myös palloiluhallin nimenmuutos.

Tuhansien palloiluharrastajien viikoittain käyttämän Elenia-areenan neonlogo vaihdettiin pikapikaa toissapäivänä “Loimua Areena” -kirjaimistoon.

Elenialla, sillä toisella, on oma pelikirja

Nimen vaihto on ymmärrettävää tietenkin siitäkin näkökulmasta, että sponsorointi meni aiemmin yhtä lailla sähköverkkoyhtiö Elenian piikkiin.

Eleniahan aloitti toimintansa vuoden 2012 alussa ostamalla Suomen sähköverkko- ja lämpöpalvelut Vattenfallilta – jolle muiden muassa Hämeenlinnan kaupungi oli energiayhtiönsä vuosia aiemmin myynyt.

Sinänsä Elenia pelihallin sponsoriksi sopi hyvin. Onhan se julkaissut netissä jakeluhäiriöitä varten “suurhäiriöpelikirjankin”.  (Meidän pelistä ei pelikirjassa tosin puhuta mitään.)

Savolainen versio Loimaasta

Jännä nähdä ja kuulla, miten uusi nimi alkaa asettua paikalliseen puheenparteen.

Olemmehan jo ehtineet tottua viemään jälkikasvuamme treeneihin Elenialle. Salibandy- ja lentisliigaakin pelataan Elenialla.

Käymmekö vastedes Loimualla? Kuulostaa siltä kuin savolainen lausuisi Loimaan.

Areenoiden nimien kirjoitetaan väärin

Valitettava tosiasia on, että oikeakielisyyden kannattajat ovat jo aikoja sitten hävinneet taistelun muun muassa kaikenmaailman areenoiden nimien oikeinkirjoituksesta.

Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen mukaan nimiin kuuluu yhdysviiva ja pieni aa. Siis: Loimua-areena, Pohjantähti-areena jne. Noita muotoa käyttää myös Hämeen Sanomat.

Mutta ollaan nyt tyytyväisiä siihen, että lämpöyhtiölle saatiin kuitenkin suhteellisen iskevä nimi. Jos yhtiön ostaneet sijoitusyhtiöt eivät olisi päässeet nimestä yksimielisyyteen, olisi areenan nimi saatettu ottaa jonkun ostajan nimestä – ja neonvalomiehet olisivat voineet joutua ylitöihin: “LPPI Infrastructure Investments LP Areena”.

Liekö raisiolaisten syytä, tai ansiota, ettei yhtiön nimestä tullut vieläkin nasakampi: Loimu?

Eihän se nyt olisi käynyt laatuun, että hämeenlinnalaista lentopalloa olisi läiskitty raisiolaisen lentisseuran mieleen tuovalla Loimu-areenalla.

Lue myös:

Elenia Lämmöstä tuli Loimua, kun yhtiö vaihtoi nimensä (7.1.2020)

Pullerille nousee uusi maamerkki (31.10.2013)

Menot