Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Hoitovertailussa hopeaa, mutta kantahämäläiset hakevat Pirkanmaalta kultaa

Sehän on selvä, että asiakasta ei ole olemassakaan ilman valinnanvapautta. Potilas ei voi valita, asiakas voi.
Uutta Kanta-Hämeen keskussairaalaa suunnitellaan projektitoimistossa, Ahvenistontien viereisellä pellolla. Nähtäväksi jää, nostaako uusi sairaala aikanaan entisestään sairaanhoitopiirin asemaa vertailujen kärkipäässä. Arkistokuva: Rauno Lahti

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin sairaaloissa palvelu ja hoito on hyvää ja sitä annetaan kustannustehokkaasti.

Noin täytyy tulkita tuoretta vertailua, jonka mukaan vain Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä asiat ovat paremmin.

Helsingin Sanomat julkaisi tällä viikolla laajan vertailun, jonka se perusti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sairaanhoitopiireistä keräämiin tilastotietoihin. Piirejä on Suomessa kahdeksantoista.

Erikoissairaanhoidon tarjoajien vertailtavuutta on tärkeää parantaa siksikin, että valinnanvapaus on tullut jäädäkseen. Potilaan – tai kuten nykyään sanotaan: asiakkaan – täytyy tietää, mistä hän saa rahalleen, tai kotikuntansa rahoille, parhaan vastineen.

Ja sehän on selvä, että asiakasta ei ole olemassakaan ilman valinnanvapautta. Potilas ei voi valita, asiakas voi.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä tosin tuskaillaan jatkuvaa ostopalvelujen menojen kasvua. Se tarkoittaa muille piireille maksettavia hoitomaksuja, kun täkäläiset käyttävät valinnanvapauttaan.

Eritoten Pirkanmaan (käytännössä Taysin) osuus ostopalveluista kasvaa kasvamistaan. Nyt julkistetun vertailun tulosten perusteella monet kantahämäläiset siis valitsevat toiseksi parhaan sijasta parhaan.

Taidamme olla aika etuoikeutettuja.

Miksei Assi voisi olla Kantis?

Käytännössä sairaanhoitopiirien vertailuissa korostuu Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä se, kuinka asiat hoituvat keskussairaalassa, piirin suurimmassa yksikössä

Jos uusi keskussairaala lähivuosina Ahvenistontien varteen lopulta toteutuu, voisiko tuon modernin hoitamon nimeä harkita vielä uudestaan?

Ahvenistonmäellä ainakin henkilökunta käyttää nykyisestä sairaalasta sujuvasti ja suuhunsopivasti nimeä Kantis.

Nimi viittaa näppärästi maakuntaan ja sairaanhoitopiiriin. Se tuo toki mieleen myös kantapaikan, jopa kantakapakan.

Kapakkaelämän terveysvaikutukset ovat niin ja näin, mutta Kantis-sanan lämpöiset ja läheiset mielleyhtymät painavat enemmän.

Ei Assikaan ihan huono nimi ole. Mutta on se jotenkin keksityn oloinen. Joku voisi jopa sanoa, että teennäisen feminiininen – ikään kuin hoitsuhommat olisivat vain naisia varten. HäSa

Lue myös: Kanta-Hämeen sote-menot kestävät valtakunnallisen vertailun – rakenteet eivät (10.12.2019)