Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan kirje: Ihan tavallinen vaikkakin iso mänty - Komea ja suojeltu Keisarinmänty pysyy, vaikka ympärille rakennettaisiin uutta

Kirjakauppias ja valokuvaaja Enok Rytkönen ikuisti Keisarinmännyn vuonna 1930. Mittatikkuna kuvassa on sotilas. Kuva: Enok Rytkönen

Voiko puusta olla nuoruudenkuvaa?

Vähän aikaa sitten arkistot paljastivat Keisarinmännystä 90 vuotta vanhan valokuvan. Legendaarisen valokuvaajan Enok Rytkösen kuva oli otettu vuonna 1930 Pikku-Parolassa.

Kuvassa puu oli nykyistä huomattavasti hennompi ja sen oksatkin osoittavat taivaaseen. Puun alle laitetut kivipaadet ja kettinkikin näkyvät hienosti.

 

Kaikkihan me tiedämme, että ikä kasvattaa karismaa, mutta myös keskivartaloa. Niin on käynyt 400-vuotiaalle männyllekin, jonka uuma on ainakin viisi ja puoli metriä, mutta pituutta on ainoastaan 13 metriä.

Poikkeusyksilöksi puu on yllättävän tavallinen metsämänty. Onneksi sen erityislaatuisuus on aina ymmärretty, sillä se rauhoitettiin jo vuonna 1959.

Ja se elämäntarina – sitä on tällä Pikku-Parolan kuninkaallisella vaikka muille jakaa.

Tarinan mukaan nimittäin eräs Ruotsi-Suomen armeijan rakuuna olisi piilottanut puun onkaloon 1808 joukko-osastonsa lipun, jotta venäläiset eivät löytäisi sitä.

Puun juurella ovat pysähtyneet Kustaa III vuonna 1783, Kustaa IV Adolf vuonna 1802 ja Aleksanteri I vuonna 1819.

Ehkä merkittävin vieras on ollut kuitenkin keisari Aleksanteri II, joka aterioi männyn katveessa vuonna 1863 matkustettuaan junalla Helsingistä Hämeenlinnaan.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Vuodet eivät ole tehneet Keisarinmännystä korkeampaa, mutta leveämmän ja tuuheamman. Kivipaadet ja ketjut kiertävät vieläkin puuta, mutta enää ne eivät näy kauemmaksi. Kuva: Sara Aaltio

 

Puu on saanut olla rauhassa vuosisatoja ja saa olla rauhassa vastakin.

Maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki lupaa, että rauhoitettu puu saa olla häiritsemättä paikallaan niin kauan kunnes kuolee vanhuuteen.

Kaupunki osti 7,5 hehtaaria maata puun alta ja ympäriltä viime vuonna Kiltin säätiöltä. Mänty sitoo rakentajien kädet, mutta kaavoittaa maa aina voidaan.

 

Lue myös:

Suomen paksuimman männyn ostaminen oli yllätys Hämeenlinnalle – Puun juurella ovat eväitä syöneet Ruotsin kuninkaat ja Venäjän keisarit (23.11.2019)

Luonnonmuistomerkit vähenevät (15.8.2015)

 

Männyn ympärysmitta on poikkeuksellisen suuri. Kuva: Sara Aaltio

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic