Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Ihana rantapuisto uusitaan puu- ja ihmistaimille

Vehreyttä odotellessa. Maaherranpuisto näyttää lumettomana ja aiempaa vähäpuisempana varsin ankealta. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Kun kaupungin keskustan Koilliskulman rantapuistosta napsittiin aika vanhoja puita pois, ei sitä marraskuun pimeydessä juuri huomannut.

Nyt kun on ollut muutama valoisakin päiväntynkä, on Maaherranpuiston autius tökännyt silmään.

Mutta vaihtoehtojakaan ei oikein ole. Munakasta ei voi tehdä munaa rikkomatta, puistoa ei voi uudistaa puita poistamatta.

Yhtenäisen ilmeen vuoksi puurivit on parempi uusia kerralla sen sijaan, että tehtäisiin riveihin outoja aukkoja. Jos kaikki suhteellisen saman ikäiset puut poistettaisiin kerralla, nousisivat puistojen kaupungin asukkaat kapinaan.

Puu tarvitsee tilaa ja aikaa, puunrakastaja malttia. Lähistöllä, Eino Leinon ja Aleksis Kiven puistoissa, edellisen kerran vuonna 2017 uusitut puut ovat lähteneet hyvin kasvuun.

Syksyn sysipimeydessä Lukiokadun ja Rauhankadun reunoilta poistetuissa, osittain erittäin huonokuntoisissa puuriveissä oli pääosin koivuja ja lehmuksia.

Maaherranpuiston uusilla puuntaimilla on hennossa rungossaan nimilaput. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Saarni matkaa tulevaa kohti EY-passilla

Uusia puita istutettiin viitisentoista. Kiinnostuneet voivat käydä tutkimassa istutettujen puunuorikkojen runkoihin kiinnitettyjä lappusia. Esimerkiksi yhdessä lukee näin: lehtosaarni, fraxinus excelsior, kasvattaja ja myyjä: Harviala Oy.

Uudet puut ovat myös pyhän byrokratian varjeluksessa. Lapusta löytyy myös EY-kasvipassin numero.

Puurivien paikkaa siirrettiin hiukan sisemmäs puistoon, pois kadun reunasta ja talvikunnossapidon aiheuttamista rasituksista.

Kaikkiin aukkoihin ei uutta istuteta, hyvällä syyllä: kirjaston läheiseltä puiston kulmalta harvennettiin havupuiden ryhmää, jotta saatiin esiin näkymä Vanajavedelle.

Vuodet ovat kohdelleet kaltoin myös Maaherranpuiston keskellä olevaa suosittua lasten leikkipaikkaa. Se pannaan kuntoon tänä vuonna, kuten lapsiystävällisen kaupungin kuuluukin.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic