fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Jokisen Kallea ei kannata ihan vielä kosia

Hämeenlinnan kokoomusta houkuttaa varmasti saada Lammille kotisijoilleen muuttanut pitkäaikainen kansanedustaja kuntavaaleihin ehdokkaaksi.
Näin söpö yhteiskuva löytyi arkistosta 12 vuoden takaa Hämeen kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtajasta Kalle Jokisesta ja Hämeenlinnan kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtajasta Sari Rautiosta. Kuva: Susanna Lähdekorpi

“Kanta-Häme saa yhden kansanedustajan lisää”, otsikoi tämä lehti alkuviikosta verkkosivuillaan.

“Päijät-Häme menettää kansanedustajan”, luki puolestaan naapurimaakunnan äänenkannattajassa Etelä-Suomen Sanomissa.

Kyse oli siitä, että lammilaislähtöinen Kalle Jokinen (kok.) muutti takaisin Lammille. Tai oikeastaan kyse oli siitä, että Jokinen lähti aikoinaan Lammilta ja palasi nyt Hämeenlinnaan. Kuntaliitos, sen on kiitos.

Alueittensa lehtien näkökulman asiaan ymmärtää – sen verran kiperää on ollut vaaleissa mittelö maakuntien välillä edustajapaikoista.

Kokoonsa nähden Kanta-Häme on pärjännyt enimmäkseen ällistyttävän hyvin, mikä on välillä tuntunut päijäthämäläisiä kirpaisevan kovastikin.

Reilun vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa vaakakuppi heilahti taas maakuntamme puoleen, kun Hämeen vaalipiirin edustajat jakautuivat 8–6. Jokisen paluu lisää etumatkaa taas yhdellä, vaikka hänen äänestäjistään valtaosa jääkin Päijät-Hämeeseen.

“Ei postinumeropolitiikkaa”

Poliitikot ovat tietenkin kaikin voimin koettaneet maakuntajakoa himmentää, kun Arkadianmäelle pääsyyn ei ole riittänyt vain toisen maakunnan äänestäjien hurmaaminen. He ovat korostaneet ajavansa vaalipiirin äänestäjien etua.

Niin sanoi taas myös Jokinen: “Koko eduskunnassa oloni aikana en ole postinumeropolitikointia harrastanut.”

Katsotaanpa. Lammilla on (Iso-)Evoa lukuun ottamatta yksi postinumero, 16900; Orimattilassa niitä on reilu tusina, välillä 16200–16510. Eihän noissa numeroissa niin isoa eroa ole, ettemme voisi Kallea uskoa. Ei tehdä postinumerosta numeroa.

Mutta siitä tulee varmasti iso numero, mitä Jokinen aikoo vajaan vuoden päästä koittavissa kuntavaaleissa, vai aikooko mitään. Imu kokoomuksen ehdokkaaksi Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon on vuorenvarmasti melkoinen.

Kunnallisvaalikosinta tulossa

Olettaa sopii, että myös lammilaiset odottavat omasta pojastaan pitäjänsä puolien pitäjää suur-Hämeenlinnan mittelöihin – vaikka Lammilta onkin todella hyvin edustusta kaupunginvaltuustossa ollut kuntaliitoksen jälkeisinä vuosina.

Orimattilan valtuuston Jokinen, 58, jätti maanantaina kahdenkymmenen vuoden jälkeen.

Jokiselta ei kannata kovin pikaista JAA-vastausta odottaa. E-SS:n haastattelussa hän kertoi “vuorokauden aikana useampaan kertaan” kysytyn, aikooko hän pyrkiä Hämeenlinnan paikallispolitiikkaan.

“Nyt ei ole sen päätöksen aika”, hän vastasi. Katsotaan.

Menot