fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Jukolan Kirsikka on nyt Alilaurila – Nimi muuttui, minitontit pysyivät

Uudeksi omakotialueeksi kaavailtua peltoa rajaavat Aleksis Kiven katu, Mäkilaurilantie ja pienen matkan päässä Luolajantie. Alueelle mahtuu muutama kymmentä varsin pientäkin tonttia. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Hämeenlinnan uusimman pientaloalueen suunnittelu Jukolaan (tai joidenkin mielestä Voutilaan, tai Luolajaan) etenee. Nimi tosin on vaihtunut.

Alueen työnimenä oli Jukolan Kirsikka. Nyt työ jatkuu nimellä Alilaurila.

Reilun kolmen hehtaarin aluehan on Laurilan talon entistä peltoa. Nimenmuutos on kannatettava siksikin, että uuden asuntoalueen puistolle jo ehdittiinkin kaivata paikallisesta historiasta kumpuavaa nimeä.

Kirsikka ei ole kokonaan kuihtunut, sillä kaavaluonnosta tehdään Jukolan Kirsikan suunnitelman pohjalta – sen, joka voitti viime kesänä selvästi yleisöäänestyksessä vaihtoehtoisen suunnitelman.

Alueen jakaa kahtia keskellä kulkeva puistoakseli. Molempien tonttialueiden keskimmäisiä tonttirivejä suunnitellaan vielä. Niin sanottujen minitonttienkin sijoittelua pohditaan.

Sekin varmistetaan, ettei tonttien alle jää pilaantunutta maata. Lautakuntaan luonnos ehtinee alkuvuodesta.

 

Jo suunnittelun alusta saakka uudelle asuinalueelle on ollut tarkoitus sijoittaa myös varsin pieniä omakotitontteja, noin 450–890 -neliöisiä.

Se, minkä kokoinen on minitontti, taitaa olla kiinni määrittelijästä – ja kunnasta.

Kovasti väkeään lisäävä Janakkala on avannut Moision alueen minitonttien varausmahdollisuuden. Alku oli rauhallisenpuoleinen.

“Janakkalan mittakaavassa tavallista pienemmiksi” katsotut tontit ovat kooltaan 567–759 neliötä. Tosin liki tuhannenkin neliön tonttia on kutsuttu janakkalalaisittain minitontiksi.

Jos minitontin määritelmän vetää jonnekin alle tuhanteen neliömetriin, on niitä tälläkin hetkellä Hämeenlinnassa vapaana, ilman sen kummempaa minimarkkinointia.

 

Hauhon keskustassa Lähdetiellä on 877-neliöinen tontti myytävänä alle neljän ja puolen tonnin. Moision tonteilla hintahaarukka on noin 13 600–18 200 euroa.

Tuuloksen Mäntynummelta irtoaa 837 neliön tontti 1700 eurolla. Kantakaupungin Äikäälässä noin 900 neliön tontteja on vapaana kymmeniä, samoin Siirin kakkosalueella.

Siirin tonteista pienin on vain 641-neliöinen! Hintaa sillä on noin 22 000 euroa, mutta vuokratakin voi. HäSa

Menot